6 tajni Netfliksa Trikovi sa kojima će korišćenje ovog servisa postati nezaboravno

Netflix je odavno postao ne samo svetski lider u sferi striming usluga već i jedan od glavnih proizvođača filmova i serija, bez kojih je teško zamisliti našu svakodnevnicu. Zajedno sa timom mobilnog operatera “A1 Srbija”, otkrivamo vam kako maksimalno iskoristiti ovu platformu: uštedeti vreme na pronalaženju kul serije, učiti jezik, zabaviti se na putu i komunicirati sa prijateljima koliko god da su daleko.

Tekst: Mapa Lab

Kreirajte nekoliko naloga da pomognete algoritmima

Netfliks zna šta želimo da pogledamo. Servis se ponosi svojim algoritmom preporuka koji pogađa naše preferencije sa preciznošću do 85%. Kako bi postigla taj rezultat, kompanija je 2006. raspisala konkurs i obećala 1 milion dolara programerima koji će osmisliti najefikasniji način predviđanja naših novih omiljenih filmova i serija. Na takmičenju je pobedio tim “BellKor’s Pragmatic Chaos”: njihov algoritam procenjuje celokupnu aktivnost na sajtu, upoređuje ocene sa ocenama drugih korisnika i često nudi neočekivane, ali zanimljive opcije.

Međutim, ima načina da učinite sistem još preciznijim. Ako delite pretplatu sa drugim članovima porodice, kreirajte poseban nalog za svakoga. To isto važi i ako ste pravi obožavalac filma, koji zavisno od raspoloženja može uživati i u akcionom filmu kategorije B, i u novoj drami Ulriha Zajdla, — kreirajte po nalog za svaki od omiljenih žanrova. Neki korisnici to rade za svoje “guilty pleasure” sadržaje kako ne bi kvarili spisak preporuka na osnovnom profilu.


Koristite namenske kodove da vidite liste filmova prema kategorijama

Na Netfliksu možete naći sadržaj za svako raspoloženje, i to je super. Međutim, izbor filmova i serija je toliko veliki da to može biti čak i nezgodno. Ako niste navikli da koristite isključivo sistem preporuka, postoji tajni način da dobijete pristup katalogu i skrivenim kategorijama koje nadmašuju obične pojomove “akcioni film”, “drama” ili “fantastika”. Samo ukucajte u pretraživač adresu http://www.netflix.com/browse/genre/###.

“###” je namenski kod. Na primer, 35800 za preslatke romantične priče, 11140 — natprirodne trilere, 67879 — korejske serije, itd. Odgovarajući kod možete pronaći na sajtu www.netflix-codes.com.

Poboljšajte znanje novog jezika

Ko kaže da savremeni striming nije ništa više od načina da u dokolici provedete slobodno veče? Netfliks je jedna od najboljih platformi na kojima možete pronaći dokumentarna i obrazovna ostvarenja na najrazličitije teme, kao i serije i filmove uz koje možete učiti strane jezike. Idealna opcija za kombinovanje prijatnog i korisnog jeste konzumiranje zanimljivog video sadržaja uz istovremeno proširenje rečnika. Kako biste efikasnije usvajali novi jezik i upali u pravo raspoloženje, počnite od gledanja serija sa subtitlovima — tako ćete istovremeno slušati i čitati strani jezik, što značajno ide u prilog vašoj memoriji. Za početnike je idealno proširenje Chrome-a, koje omogućava otvaranje subtitlova i na maternjem jeziku da bi vam bilo lakše da ispratite sadržaj. Proširenje podrazumeva i rečnik koji iskače: možete pauzirati video i proveriti značenje nepoznate reči.


Gledajte filmove na putu, pa čak i u avionu

Netfliks održava jedan od najviših standarda kvaliteta videa. Pre nekog vremena kompanija je na svojoj platformi zabranila objavljivanje sadržaja snimljenog kamerom Arri, najpopularnijom u Holivudu. Ta tehnika podržava rezoluciju 3,2K, a Netfliks je digao zahtev prema kvalitetu videa na 4K. Kako ne bi izgubili takvog klijenta, kompanija “Arri” je lansirala novu kameru sa senzorom od 4,5K. Ako gledate sadržaj od kuće preko vaj-faja, budite sigurni da koristite “video HD” ili “Ultra HD” u podešavanjima. Međutim, toliki kvalitet može brzo da “pojede” mobilni internet ako ste na putu. Samo podesite kvalitet na “Low” i nastavite da pratite avanture omiljenih junaka.

Netfliksove serije i filmove možete gledati i oflajn, što je super ako putujete avionom. Kako biste skinuli sadržaj, otvorite aplikaciju Netfliks, proverite da li pored odabranog filma stoji dugme “Download”, pa ga kliknite. Nije svaki sadržaj dostupan za preuzimanje, ali ćete sigurno pronaći nešto da skratite put.

Provedite vreme sa prijateljima (koliko god da su daleko)

Ako su vaši prijatelji (ili druga polovina) daleko, ali biste da radite nešto zajedno, obratite pažnju na Chrome proširenje “Netflix Party” i platformu “Kast”. Skinite Kast na kompjuter ili mobilni uređaj, pokrenite ga u Chrome-u, i servis će vam omogućiti da otvorite prozor koji istovremeno može gledati više ljudi. U tom prozoru možete projektovati serije i filmove, dok se paralelno družite u posebnom prozoru za video čet i razmenu poruka. Proširenje “Netflix Party” funkcioniše na sličan način: vi birate seriju ili film, a servis generiše jedinstveni link za onoga s kim želite da podelite veče “u bioskopu”.


Podesite aplikaciju za sebe

I aplikacija Netfliks, i dodatna proširenja omogućavaju najraznovrsnije opcije individualnog podešavanja. Podelićemo dva naša omiljena. Prvo, to su prilagođeni subtitlovi: ponekad ni najodaniji fanovi striminga ne znaju da se u podešavanjima lako menja izgled subtitlova, uključujući njihovu boju, veličinu i font kako bi maksimalno odgovarali filmu koji pratite. Da biste to uradili, koraci su sledeći: Your Account > Your Profile > Subtitle Appearance. Druga tajna fora je Netflix Flip — proširenje Chrome-a koje okreće prikaz na 90 stepeni za gledanje iz ležećeg položaja. Ako ste kao mi i možete da provedete vikend u bindžovanju omiljene serije, ovo proširenje je pravi spas za vaš vrat.


Gledajte Netfliks sa A1

Ove godine A1 Grupa dogovorila je strateško partnerstvo sa Netfliksom i postala prvi mobilni operater na unutrašnjem tržištu koji nudi Netfliks svojim klijentima. To partnerstvo pruža korisnicima mogućnost da uživaju u ogromnom izboru Netfliksovih sadržaja bez dodatnih troškova — uz paket NEO 24 & Netflix. Ponuda uključuje neograničen pristup strimingu do kraja 2024. godine uz mogućnost da ga gledate sa dva uređaja istovremeno u sklopu paketa Netfliks Standard. Ekskluzivna akcija je dostupna svima onima koji postaju korisnici A1 ili produžavaju ugovor u martu i aprilu.

Kako izgleda Muzej 25. maj nakon obnove

Nasleđe Mihaila Jankovića i novi prostor posvećen ženama