10 otvaranja septembra u Beogradu Spešelti u knjižari, food market Hangar i prvi sake-bar

Novi projekti proverenih beogradskih spešeltija, bistro u hotelu “Radisson” i tajni koktel bar kod hotela “Moskva” — sabrali smo deset glavnih otvaranja poslednjeg meseca u Beogradu.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo


 

Kafa:

Dusha na Dorćolu

Tim odličnog spešelti kafića “Dusha” je otvorio drugi lokal na Dorćolu. Novi kafić je znatno manji od vračarskog, ali je isto toliko udoban i elegantan. Meni je identičan: dobro pecivo i kvalitetna kafa, uključujući alternativu, na primer cold-brew i V60.

Višnjićeva 5Instagram

Novi Ugao 

Tim kafića “Ugao” je takođe otvorio drugi lokal, na mestu bivše knjižare “Nolit”. Enterijer je ispao neobičan: sa geometrijskim elementima, drvenom dekoracijom i radovima lokalnih umetnika. Od kafe ovde, kao i u prvom “Uglu”, služe desetine vrsta kafe od retkih i neobičnih kafenih zrna.

Kralja Milana 34Instagram

Hrana:

Food market Hangar

U Beogradu je počeo sa radom “Hangar”, najveći bazar hrane u regionu, izgrađen na području prvog srpskog aerodroma. Unutra se nalaze desetine restorana, kafića i barova sa širokim izborom kuhinja: od srpske do azijske. Možete, na primer, probati pastu u restoranu “Jamie’s Pasta Bar” (projekat Džejmija Olivera) ili pojesti fo bo u “Istoku”, koji preporučuje “Mišelin”.

Omladinskih brigada 88Instagram

Zen by SushiCo

U “Galeriji” se otvorio azijski restoran “Zen”, projekat međunarodne franšize “SushiCo”. U raskošnom enterijeru služe jela japanske, kineske i tajlandske kuhinje: rolnice, ramen, damplinge, edamame. Bonus je zanosni pogled na Savu.

Bulevar Vudroa Vilsona 14Instagram

Sloj u Beogradu na vodi

Blizu Galerije u Beogradu na vodi otvoren je novi “Sloj”, već treći u prestonici. Novi projekat izgleda šarenije, u nekom večernjem stilu: sa dugačkom vinskom kartom, tankim lepinjama, rižotom i picom iz peći na drva.

Bulevar Vudroa Vilsona 8vInstagram

Senjak

Novi elegantni bistro u hotelu “Radisson”. U “Senjaku” možete probati mnoštvo autorskih jela šefa Đorđa Klipića: od dimljenog tartara od koštane srži sa čipsom od pančete do lignji i škampa dinstanih u vrhunskom maslinovom ulju.

Bulevar vojvode Mišića 15Instagram


Barovi:

Yama

Na Dorćolu se otvorio prvi sake-bar u Beogradu. U baru “Yama” nude čak 23 naslova glavnog japanskog alkoholnog pića: svaki od njih možete probati, ali i kupiti za poneti. Takođe su u ponudi kokteli na bazi sakea, a planira se da vremenom počne sa radom i kuhinja sa autentičnom japanskom zakuskom.

Kapetan-Mišina 13Instagram

Šira

U podrumu bara “null social lab” kod hotela “Moskva” otvorio se polutajni bar “Šira”, majušna, izuzetno zatamnjena prostorija, u kojoj nude autorske koktele na bazi domaće žestine. Od zanimljivog smo pronašli koktel “Kokta” — autorska verzija “Amerikana” na travarici, a ono što je zaista iznenađujuće jeste što ovde možete probati srpski viski.

Balkanska 4Instagram

Marmar

Novi komtni pristupačni kafić i bar “Marmar” se otvorio između Cetinjske i Botaničke bašte. Ujutru ovde možete prezalogajiti pecivo uz kafu, a uveče popiti vino uz živu muziku ili opuštajuće setove lokalnih di-džejeva.

Đure Daničića 11Instagram

Pizzino

Tim “Campagna Pizza” je, pored osnovnog lokala, otvorio i bar za aperitiv, “Pizzino”. Vlasnika je inspirisao venecijanski koncept: uz vino i koktele možete naručiti mini-sendviče: recimo sa paštetom od bakalara, rikotom sa tartufima ili sa pršutom, mocarelom i čeri paradajzom — sve tradicionalne sastojke lokal nabavlja u Italiji, dok hleb peku na licu mesta. 

Njegoševa 8 • Instagram

Swahili Dinner u Hyatt Regency Belgrade

Novo gastronomsko veče u okviru projekta Mapa Atelier