13 oktobarskih otvaranja u Beogradu
Voćna kafa, zanatska pekara u Gastroшoru i bum vinskih barova

Dok Zemun polako proširuje spisak novi kafića, drugi delova grada prolaze kroz bum vinskih barova, u Gatroшoru se otvorila moderna pekara, a uzbečka ulična hrana prestaje da bude nešto neobično — predstavljamo glavna otvaranja prošlog meseca.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo


 

Kafa i drugo piće:

Fuka

Zemunski spešelti kafić sa sopstvenom pržionicom se preselio: “Fuka” više ne radi u kiosku, već ima sopstveni prostor savremenog enterijera — strog je i minimalistički, sa skandinavskim nameštajem od svetlog drveta i modernim visećim lampama. U vitrini vas čeka sveže pecivo, a što se tiče kafene ponude, pravi je raj za obožavaoce alternativnih načina pravljenja kafe: sjajna filter kafa hand brew i cold brew

Magistratski trg 16 • Instagram

Baristro

Još jedan poklon za zemunske obožavaoce kafe — novi spešelti kafić “Baristro” u Lagumskoj ulici. Kafić je uređen u savremenom stilu sa retro elementima, lepo je rasvetljen i može da se pohvali slatkom baštom. Na meniju su i kafena klasika, i raznovrsna alternativa, plus sveži kroasani, vegansko i bezglutensko pecivo i tiramisu.

Lagumska 3 • Instagram

Wekker

Na Dorćolu, tik do Zoološkog vrta se otvorio šarmantni spešelti kafić “Wekker”. Asortiman je upečatljiv: V60, bambl i lokalni specijalitet — voćna kafa. Preporučujemo da probate mača-late sa kruškom, citrusni raf ili espreso-tonik sa mandarinom. Takođe, “Wekker” ima sopstvenu mini-biblioteku i pruža mogućnost razmene knjiga.

• Cara Dušana 3 • Instagram

 
Hrana

Šarlo

Još jedan novajlija u Gatroшoru — zanatska pekara “Šarlo”, treća u gradu. Iako je za sam klaster format nov, pekara se idealno uklopila među prostranim industrijalnim enterijerima zahvaljujući strogom minimalizmu. U “Šarlou” peku kiseli hleb, brioše, tartine i sendviče. Možete popiti uz njih šoljicu solidno dobre kafe, a uveče čašu vina ili flašicu zanatskog piva.

• Žorža Klemansoa 29g • Instagram

The Risotto bar

Novisadski lanac “The Risotto bar” je stigao do Beograda. Projekat, kako i sam naziv govori, specijalizuje se za rižoto (i paste): u ponudi je desetak opcija italijanskog specijaliteta od riže, pa čak i sa tartufima. Jedna od fora lokala jeste da se sva jela služe u posuđu za jednokratnu upotrebu (s tim neekološkim pristupom se baš ne slažemo).

• Bulevar kralja Aleksandra 115 • Instagram

Corso Ancora

Prošlog meseca na novom mestu se ponovo otvorio restoran splav “Corso Ancora”. Glavne promene se odnose na enterijer: “Corso Ancora” se okitio zaista raskošnim salama i mnoštvo dizajnerskih elemenata — koliko li se, na primer, izdvajaju spiralne stepenice! Meni je postao eklektičniji — od vegetarijanske lazanje i rižota do pljeskavice i sušija.

• Blok 70a • Instagram

Baget & Co.

Druga pekara “Baget & Co.” se otvorila nadomak prvo, isto u Beogradu na vodi. Fokus je na francuskim bagetima i kroasanima, a od zanimljivijeg predlažemo da probate lokalne daniše (tradicionalno dansko pecivo).

• Bulevar Vudroa Vilsona 21 • Instagram

Bir’s pilav

Već drugi uzbečki street food u Beogradu. U “Bir’s pilav” na Terazijama spremaju dve vrste pilava — sa jagnjetinom i govedinom, čorbu šurpa, šargarepu na korejski način i tradicionalnu uzbečku salatu ačičuk. Možete ručati na licu mesta, mada lokal nije naročito velik, ili da naručite hranu za poneti.

• Balkanska 9 • Instagram

Campania

Jedna od najboljih picerija u gradu, koja uz to poseduje sertifikat autentične Napoletana pice, novobeogradska “Campania” se otvorila i na Vračaru. Enterijer je sasvim običan, ali baš ništa ne fali ni peći na drva, niti odličnim receptima. Ako ste za nešto originalnije, naručite Pizza Di Fichi sa pravom buvoljom mocarelom, pršutom, mostardom od smokve i ljutkastom gorgonzolom.

Njegoševa 8 • Instagram

 

Barovi

Kunst

Udobni i pristupačni vinski bar na Vračaru. U “Kunstu” su zastupljena nekoliko desetina vina (isključivo na čašu) i solidna selekcija zakuski: od brusketa i artičoka do paštete sa džemom od luka i višnjama i vitello tonnato (teletina u sosu od tunjevine i inćuna).

• Kičevska 6 • Instagram

Magritte

“Pub 53” se otvorio pod novim imenom — “Magritte”. Novi format je jednostavan: bar i prodavnica sa velikim izborom lokalnih i stranih (od Španije do Rusije) sajdera i zanatskih piva.

• Beogradska 53 • Instagram

Neka

Još jedan novi vinski projekat — manji bar “Neka” na sprat u skrivenom dvorištu kod Terazija. Vinska karta sadrži 31 naslov, vino se služi na čaše i na flaše. Uz njega se serviraju i jednostavnije zakuske.

Kralja Milana 4 • Instagram

Karusel

“Karusel”, koju je nedavno “sahranjivao” čitav Beograd i to dva dana, ponovo je oživela! Na novoj lokaciji — u ulici Cara Dušana. Glavni apgrejd je dugački barski sto (sad je lakše naručiti limončelo), ali u ostalom je sačuvan pređašnji vajb: bučne žurke, domaći likeri i zakuske. Uzgred, od ponedeljka je na snazi novi zimski meni: možete probati veg ramen sa pečurkama, mariniranim jajima i dve vrste miso paste.

• Cara Dušana 50 • Instagram

Nova Fuka

Kako sada izgleda glavna kafena lokacija u Zemunu

Kako izgleda nova beogradska autobuska stanica nakon otvaranja

Posetili smo Novi Beograd da obiđemo glavnu stanicu