Od zrna do šolje: 5 razloga da pročitate The World Atlas Of Coffee I da konačno razumete napitak koji svakodnevno konzumirate

Mapa Mag i lanac knjižara Vulkan nastavljaju rubriku u kojoj govorimo o najinteresantnijim i najneobičnijim knjigama na engleskom koje možete naći u Beogradu. Knjige u originalu su najbolji način da proširite svoj vokabular, ali i dobra mogućnost da se upoznate sa onim detaljima stila autora koji se gube u prevodu, kao i da pročitate knjige koje još uvek nisu prevedene na srpski jezik.

U novom izdanju predstavljamo knjigu Britanca Džejmsa Hofmana ,,Svetski atlas kafe”, neverovatno delo posvećeno najpopularnijem napitku na svetu.


 

Hofman – neosporni autoritet u svetu kafe

,,Svetski atlas kafe” izdat je 2014. godine i odmah je postao bestseler. Pre svega, zahvaljujući njegovom autoru: Džejms Hofman je jedan od vodećih svetskih eksperata kada je reč o kafi. U svojim intervjuima često govori o tome kako je prvi put probao kafu sa 4 godine i ispljunuo je na tepih. Ali to mu nije zasmetalo da kasnije postane barista. Svoju karijeru započeo je 2003. godine, a već 2007, sa 28 godina, postao je međunarodni šampion među baristima. Nakon toga, Hofman počinje aktivno da se bavi prosvetom. Izdao je nekoliko knjiga koje su postale bestseleri i prevedene su na nekoliko jezika. U Velikoj Britaniji smatraju ga za glavnog pionira trećeg kafenog talasa i porede ga sa Stivom Džobsom: između ostalog, upravo je on otvorio prvu kompaniju specijalizovanu za prženje kafe klase spešelti u Velikoj Britaniji.

U knjizi su detaljno i metodički opisane sve etape pravljenja kafe

Nije slučajnost što se knjiga Hofmana u krugovima barista smatra biblijom kafe: u njoj je detaljno i pažljivo opisan čitav put koji kafa pređe pre nego što se nađe u vašoj šolji. Plantacije, načini na koje se gaje različite sorte, proces prerade zrna, fermentacija, prženje. Pažnja je posvećena čak i štetočinama koje napadaju biljke i bolestima koje one izazivaju. U posebnom poglavlju detaljno i jasno objašnjen je fenomen spešelti kafe: sistem poena na osnovu kojeg se zrno svrstava u određenu klasu. Takođe, ovo je i odlična prilika da naučite da degustirate kafu i da tačno opisujete ono što osećate.

Gotovo polovina ,,Atlasa” jeste vodič po oblastima u kojima se uzgaja kafa

U modernim kafićima često se ističe poreklo kafe: Etiopija, Gvatemala, Brazil… Ali posetiocu nije uvek najjasnije šta to sve znači. Kako odlučiti ako vam, na primer, u ,,7AM” nude izbor između Kolumbije i Perua? Baš zato se veći deo ,,Atlasa” bavi upravo geografijom kafe. Svakoj od 34 zemlje u kojima se gaji kafa posvećeno je posebno poglavlje; pritom, ne govorimo o dosadnim udžbeničkim informacijama, već o pričama punim detalja. Na primer, ovde ćete saznati kako je kafa postala simbol ekonomije u Ruandi, ili kako su se u Keniji pojavila zrna otporna na gljive koje napadaju i uništavaju kafene listove.

Trećinu knjige čine praktična uputstva za pripremu kafe

Džejms Hofman je više puta govorio da je u kućnim uslovima i te kako moguće napraviti najbolju šoljicu kafe na svetu, i da je za to potrebno samo izabrati dobro zrno i ispratiti tehnologiju spravljanja kafe. Upravo ove praktične trikove možete naučiti iz njegove knjige. Pobrojani su i opisani svi mogući kafeni napici (za razliku od mnogih kafenih snobova, Hofman smatra da pravi kapućino zaslužuje da se na njega potroši prvoklasno zrno). Dobićete i desetine saveta o tome kako da pravilno koristite kafe-aparate. Na primer, samo je opisu varijanata kafenih filtera posvećeno nekoliko stranica.

Ovo je i veoma zabavno štivo

Obično nikome ne pada na pamet da čita enciklopedije radi užitka. Međutim, ,,Atlas” je izuzetak od ovog pravila. Priča ovde teče kao reka, uvlačeći čitaoca u svet arabike i robuste. I to ne tek tako, jer Hofman nije samo izuzetan kafeni entuzijasta, ekspert i preduzetnik, već i iskusan bloger. Njegov kanal na Jutjubu prati više od 2 miliona ljudi. Još jedan važan kvalitet knjige su fotografije, kojih ovde ima mnogo, kako tehničkih kadrova koji nam, na primer, prikazuju kako izgledaju delovi V60, tako i s ljubavlju odabranih kadrova iz kafića, uključujući i istorijske.

Mapa+: naši bilteni i partnerska kartica

Najbolji način da podržite projekt