11 septembarskih otvaranja u Beogradu Raskošna Italija na Vračaru, tajni restoran molekularne kuhinje i prvi kafić za bisikliste u Beogradu

Septembar je bio pun zanimljivih gastronomskih otvaranja: u Beogradu se pojavio prvi kafić za bisikliste i restoran italijanske kuhinje rimskog porekla, na Vračaru je niklo još više kafenih lokala, a u Dunavskoj je krenuo sa radom stilski francuski bistro. Plus, čini nam se, u modu se vraća molekularna kuhinja, mada to nije sigurno. Predstavljamo vam glavna otvaranja ovog meseca u Beogradu.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo


 

Kafa i drugo piće:

Mini Bar

Kafić “Mini Bar”, otvoren krajem leta, zaista je mini — unutra i u bašti ima svega nekoliko stočića, ali su zato cene zaista pristupačne. Na meniju su kafa, rakija, slani i slatki kroasani, a i raznovrsni deserti, na primer, torta s makom.

Ulica Kraljice Natalije 60Instagram

Dusha & Mandarina & DechkoTZAR

Zajedničkom projektu poslastičarnice “Mandarina” i lokalnog odevnog brenda “DechkoTZAR” pridružio se spešelti kafić “Dusha”! Odsada lokal u Baba Višnjinoj nije samo elegantna poslastičarnica i koncept radnja, već i sjajan kafić, u kojem, pored klasike, služe i brojnu alternativu, kao što su cold brew i V60.

Baba Višnjina, 26Instagram

Coffee Vibes

Coffee Vibes nastavlja osvajanje Zemuna — ovo je već četvrti kafić u kraju. Meni na novoj lokaciji, kao i na ostalim, bogat je raznovrsnim originalnim kafama: od kartada sa oreom i latea sa medom i cimetom do rashlađujućeg afogata i espresa klase singl oridžin. Uz kafu možete naručiti kolač od šargarepe ili banana hleb.

Dubrovačka 2 Instagram

Popy coffee 

Ovog meseca se proširio još jedan lanac kafića — “Popy Coffee”, čiji logo krasi šarmantni lenjivac, otvorio se i kod Vukovog spomenika. Ovde idemo na maču, smuti, ceđene sokove, pecivo i, naravno, kafu.

Bulevar kralja Aleksandra 124 Instagram

 
Hrana

Breadventure

Na Novom Beogradu se pojavila elegantna pekara. “Breadventure” koristi isključivo kvalitetno italijansko brašno, a svaka vekna hleba se sprema do 16 sati. U ponudi su brioši, tartini i kisele švedske rolnice sa cimetom, kao i kafa, koju možete naručiti za poneti.

Zorana Đinđića 67 Instagram

Muskat

Novi vinsko-restoranski lokal na Zvezdari. “Muskat” se može pohvaliti raskošnom baštom, velikim izborom domaćih vina i izvrsnom kuhinjom. Ovde možete probati ručno rađene raviole, mangulicu sa pireom od karfiola i lešnika ili sočnog lososa sa kremastim pireom od edamama.

Čede Mijatovića 8 Instagram

Fortunato

Rimski restoran sa istorijom od preko pola veka “Fortunato” otvorio je filjalu u samom srcu Vračara. Ovde spremaju svu italijansku klasiku — možete probati autentičnu karbonaru, Vitello Tonnato (teletinu u sosu od tunjevine), Melanzana alla Parmigiana (patlidžan sa parmezanom) i fokaču sa tartufima. Tu je i sjajna selekcija vina.

Đorđa Vajferta 30 Instagram

Delirium Silence

U prostranom saloncu u istorijskoj, predratnoj zgradi u Dositejevoj ulici je krenuo sa radom restoran progresivne i molekularne kuhinje “Delirium Silence”. Mladi ambiciozni tim, perspektivni šef kuhinje, isključivo domaći sastojci, hrabre kombinacije namirnica — možete sve to proceniti ako naručite jedan od setova: osnovni od 7 jela ili skraćeni od 3.

Dositejeva 10 Instagram

 
Barovi

Ciklo Bar

Prvi kafić za bisikliste u Beogradu, koji su otvorile dve drugarice i aktivistkinje Jovana Petrović i Itana Golubović. Brutalni minimalistični dizajn se idealno uklapa u arhitekturu Bloka 22. Meni je jednostavan: dobra kafa, selekcija zdravih smutija, zanatsko pivo i vino. Pored svega ovoga, u kafiću postoji i mesto za samostalnu popravku bicikla.

• Milentija Popovića 20 • Instagram

Le Mabillon

Nadomak Luke Beograd se otvorio francuski bistro i vinski bar “Le Mabillon”. Francuska atmosfera se oseća u elegantnom enterijeru, ali i u meniju: pored vina i kroasana, možete uživati u francuskim sirevima, sendvičima sa šunkom i  pačijem pateu.

Dunavska 70b • Instagram

Rodina

Bukvalno na korak od “Le Mabillon” se otvorio strogi, minimalistički laundž-bar “Rodina”. Ujutru možete doći ovde na šoljicu kafe, pojesti šakšuku i vegansku salatu od manga, a uveče popiti zanimljiv koktel uz tatar od tune ili, recimo, patlidžan na milanski način.

Dunavska 2d • Instagram

Mapa+: naši bilteni i partnerska kartica

Najbolji način da podržite projekt