St. Regis u Beogradu: poslastičarnica, bar i restoran
St. Regis hotel u Beogradu zvanično je otvoren u novembru 2024. godine, u okviru urbanističkog projekta Beograd na vodi. Reč je o hotelskom brendu sa dugom tradicijom, koja datira od 1904. godine. St. Regis hoteli nalaze se na više od 60 destinacija širom sveta. U svom dizajnu i ponudi, on pažljivo inkorporira tradicionalne motive, materijale i duh sredine u kojoj se nalazi, stvarajući na taj način jedinstveni spoj vrhunskog svetskog standarda i autentičnog lokalnog izraza.
Pored gotovo filmske estetike enterijera i vrhunske usluge, po čemu se hotel St. Regis ističe jeste gastro ponuda. U okviru hotela nalaze se tri jedinice: poslastičarnica Rise, St. Regis bar i Savant Brasserie, čiji objedinjeni koncepti nude izuzetno gastronomsko iskustvo. Ovi prostori svoja vrata otvaraju ne samo gostima hotela, već i svima onima koji cene kvalitetnu uslugu, dobre proizvode i prijatnu atmosferu.
Tekst: Lazar Tešić
Fotografije: Arina Borević




Rise: Kafa, slatkiši i popodnevni rituali
Rise je poslastičarnica beogradskog St. Regis-a, bazirana na principu francuske pâtisserie. Njen naziv asocira na rast: testa u pećnici, kao i na izlazak sunca. Ova poslastičarnica, u kojoj se tradicija prepliće sa inovacoijom, obiluje brojnim specijalitetima.
Ponuda je širokog raspona, od svežih, domaćih kroasana do brojnih klasičnih i autentičnih torti i kolača. Među njima se, svakako, izdvaja torta Reforma, u autentičnoj interpretaciji ovog brenda, čizkejk, kao i kolači poput Peach Bliss-a i Raspberry Secret-a.
Ceo prostor Rise poslastičarnice inspirisan je Beogradom i domaćom kulturom ispijanja kafe. Upravo zbog toga je St. Regis u saradnji sa Gradskom pržionicom napravio sopstvenu St. Regis blend kafu. Rise poslastičarnica je, takođe, prostor u kome se u popodnevnim satima izvodi brend ritual popodnevnog čaja – inspirisan Karolajn Astor, majkom osnivača prvog St. Regis hotela, njujorškom društvu poznatoj po svojim popodnevnim čajankama. Ovde, gosti i posetioci hotela i poslastičarnice imaju prilike da probaju na desetine različitih čajeva, mahom azijskih i domaćih kultura, među kojima se nalazi dosta lekovitog bilja. Pored standardnih čajeva, trenutno su u ponudi i sezonski, ledeni čajevi koji ostavljaju bez daha.








St. Regis bar: Art deco dream
Bar St. Regis hotela evocira atmosferu filmske scene i davne epohe. Inspirisan je barom prvog St.Regis hotela iz 1904. godine. U enterijeru zemljanih tonova, na centralnom zidu nalazi se mural sa prikazom vila koje se poistovećuju sa slovenskom mitologijom i domaćim folklorom. U skladu sa tradicijom brenda, svaki bar St. Regis hotela krasi umetničko delo koje oslikava duh zemlje domaćina.
St. Regis bar idealan je za ljubitelje klasičnih i aurtorskih koktela, kao i za one koji vole koncept i atmosferu speakeasy barova. Među klasičnim koketlima ističe se legendarna Bloody Mary – zaštitini znak St. Regisa hotela. Ovaj koktel, u skladu sa tradicijom brenda, ima i svoju lokalnu, beogradsku verziju – Essentialy Quince, sa upečatljivom notom rakije od dunje.
Među autorskim koktelima, posebno zauzima kolekcija Krug dvojke – niz koktela nastao kao omaž legendarnog beogradskoj tramvajskoj liniji broj 2. Reč je o nekoliko koktela od kojih svaki nosi ime jedne od ulica duž trase, a među gostima najtraženiji su Krunska i Skadarska, prepoznatljive po svom aromatskom profilu. Uz koktele preporučuju se i apetajzeri poput hrskavih galeta od krompira i kroketa sa vrganjima i tartufima.
Vinska soba – produženi je deo St Regis bara koji služi kao idealni prostor za intimne večere, uparivanje hrane i vina, i povezivanja ljudi. Mesto namenjeno okupljanju entuzijasta i ljubitelja vina, potom i konjaka, rakija, kao i ostalih kvalitetnih žestokih pića . Prostorija se po potrebi zatvara, a namenjena je za deset do dvanaest osoba. U selekciji vina zastupljeno je 60% domaćih, a 40% internacionalnih vinarija. U okviru lokalne selekcije nalaze se etikete poput Matalja, Aleksandrovića, Radovanovića, Deurića i Zvonka Bogdana.




Savant Brasserie: Fuzija ukusa
Savant Brasserie je zamišljen kao mesto susreta lokalnog i svetskog – gde domaći ukusi dobijaju novi okvir, a globalne ideje nalaze smisao u lokalnom kontekstu. Restoran St. Regisa ime duguje francuskoj reči za učenjaka ali i pogledu koji deli – restoran i njegova bašta pružaju pogled na reku Savu i šetalište Savskog keja.
Kuhinja restorana je internacionalna, sa fokusom na domaće i sezonske namirnice. Pre nego što su nastali prvi recepti, šefovi kuhinje su putovali širom Srbije, obilazeći sela, planinske krajeve, pijace i vinarije, upoznavajući brojne domaće proizvođače. Jelovnik je sezonski i oslanja se na najbolje namirnice koje domaće tlo pruža (tartufi, planinske pečurke, magnulice sa sela…). Autentična jela koja predstavljaju kulinarski pečat Savanta i izdvajaju se sa menija jesu: burek sa jagnjećim mesom, kotlet od mangulice, pačetina sa pet vrsta začina, riba list Meunière, tiramisu i Savant salata sa gaborima prelivena sosom od šampanjca i putera.
Još jedan ritual brenda, a koji se vezuje za Savant restoran, jeste sabraž – otvaranje šampanjca sabljom, koji izvodi cellar master. Ovaj ritual inspirisan je Napoleonom Bonapartom, koji je imao običaj da svoje vojnike i u pobedama i u porazima ohrabruje otvaranjem šampanjca na ovaj način. Svi gosti gosti se pozivaju da prisustvuju ovoj ceremoniji svakog dana u 19.00 (zimi je to malo ranije, zbog zalaska sunca).
Za dolazak u St. Regis nije potreban poseban razlog ili prilika – dovoljna je želja za kolačem, dobrom kafom i koktelima ili večerom sa pogledom na reku.








