Kancelarija Yandex-a na korak od Kalemegdana 
Četiri sprata, terasa na krovu, besplatna masaža i plejstejšn

IT kompanija “Yandex” više od godinu dana radi na razvoju svog međunarodnog haba u Beogradu, koji bi trebalo da bude njihova druga po veličini kancelarija u svetu. Sada je tu zaposleno preko 1000 ljudi, dok do kraja godine kompanija planira da zaposli još toliko. Prva kancelarija je već otvorena, nalazi se u K-distriktu, tik uz park Kalemegdan. Mapa Mag ju je posetio, pa vam prepričava kako je organizovan radni prostor.

Pre svega, kancelarija “Yandex-a” ostavlja bez reči zbog svojih dimenzija: zauzima 4 sprata i prostranu krovnu terasu — ukupno preko 7,5 hiljada m2. Osim toga, tu je i poseban prostor — “Huraljnaja”, nazvan po mongolskoj reči “hural” (zbor ili skupština nekadašnjih mongolskih i turskih naroda). Ovde se održavaju nedeljni sastanci kompanije na kojima menadžeri i rukovodioci projekata predstavljaju korporativne vesti, dok svaki saradnik može da postavi svoja pitanja. 

Kancelarije su na sva četiri sprata organizovane po istom principu: na svakom se nalaze radne prostorije i po dve kuhinje, gde zaposleni mogu da prezalogaje, popiju kafu, ili ručaju. Takođe, u zgradi ima nekoliko multimedijskih zona u kojima se održavajuinterni dogadjaji, uključujući i one obrazovne, posvećene srpskoj kulturi, načinu života, arhitekturi i filmu. Osim navedenih aktivnosti, postoji i mogućnost prijavljivanja na besplatan kurs srpskog jezika.

U kancelariji takođe postoje rekreativne i sportske zone. Između ostalog, zaposlenima je dostupna besplatna masaža, sala za jogu i teretana. Tu su takođe gejming zona sa plejstejšnom, masažna fotelja, selekcija društvenih igara, stoni tenis i bilijar. Uz to, na svakom spratu ćete naleteti na murale. Tim objašnjava da su чmurali neodvojiv deo vizuelnog doživljaja Beograda, pa je kompanija želela da prikaže taj deo šarma glavnog grada i u samoj kancelariji. Nije zapostavljena ni ekologija: na svakom spratu su smešteni kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada.

Ipak, najprijatniji deo kancelarije jeste krov sa uređenom terasom za odmor i rad. Odavde se pruža zanosan pogled na Kalemegdan, ušće Save u Dunav i gradske krovove.


Tekst: Saša Iordanov 
Fotografije: Yandex

Novogodišnja plejlista

Manekenke i di-džejke Marine Đorđević                                                                                               

Manifestacija “Confluences”: festival francuske kulture u Beogradu

Naša selekcija događaja vrednih pažnje                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Avgustovska plejlista

Od muzičara i producenta u kulturi Nemanji Ćirića