Promo: Restoran ,,Stories” na Dorćolu
Osnovna jela gruzijske kuhinje u elegantnom enterijeru

U okviru našeg promomaterijala predstavljamo vam novi restoran u kome možete probati gruzijska jela, još uvek retka za Beograd, i to na samo korak od kalemegdanskog parka. 

Restoran ,,Stories” blizu zoološkog vrta osnovan je prema ideji supružnika Kaće Iksanove i Vadima Nikitina, kreatora kafea ,,Birds”  u Strahinjića Bana. Na ideju da otvore lokal sa kuhinjom skoro nepoznatom Beograđanima navelo ih je iskustvo: porodica je pre godinu dana došla u Beograd iz Moskve, u kojoj su gruzijski restorani neverovatno popularni.

,,Stories» nije veliki, ali je zato zaista sladak restoran, koji krase starinska ogledala u masivnim ramovima, pravo maslinovo drveće i originalni lusteri u obliku vinskih čaša. Enterijer ,,Stories-a» je odrađen u toplim pastelnim nijansama. ,,Volim bež boje», — priznaje Kaća, — ,,one su najopuštenije, pa se u takvom okruženju osećaš najkomotnije».

Za restoranski jelovnik odgovara šef Kiril Sergijenko. Glavno jelo na meniju jesu khinkali (750-950 RSD), gruzijska varijanta knedli u obliku malih džakova od testa punjenih mesom ili sirom sa dosta kavkaskih začina i zeleniša. Khinkali se jedu rukama dok ih držite za ,,repiće». U ,,Stories-u» nude nekoliko punjenja: klasičnu mlevenu teletinu ili jagnjetinu, kao i autentičnu smesu od kozica, lososa i paradajza. Takođe vam preporučujemo da probate neobično meze Phali (550 RSD) — loptice od oraha i spanaća, gruzijsku verziju Cezar salate sa piletinom mariniranom u kavkaskim začinima (790 RSD), Lobio — gustu čorbu od crvenog pasulja i, naravno, najpoznatiju čorbu gruzijske kuhinje — Harčo sa teletinom i crvenom adžikom (690 RSD).

Međutim, tim se nije ograničio kuhinjom Gruzije. Na meniju ćete naći autentične recepte, kao što su losos sa vongolama i azijskim sosem tom jam (1250 RSD), ili gaspačo sa oktopusom (750 RSD). Odličan izbor za dezert je domaći rolat od pistaća i maline (450 RSD).

Još nešto neobično za lokalne gastronomske navike jeste činjenica da je čitava jedna stranica menija posvećena čajevima: zeleni, crni, marokanski čaj sa začinima i cimetom, pa čak i čaj od pasjeg trna (390 RSD). Unutar restorana pušenje je zabranjeno, ali se uskoro otvara bašta sa zanosnim pogledom na park.

Stories • Pjarona de Mondezira 28 • 12:00 – 23:00 • 1500 – 2000 RSD  • 


Tekst: Ana Kovarskaja
Fotografije: Konstantin Kondrukhov 

Junska plejlista

Kreirala ju je Aleksandra Abramova, osnivačica kvir-projekta “Tesno”

Majska plejlista

Od di-džeja i kulturnog aktiviste Vanje Babića