Kafić “Sonder” na Vračaru 
Pržionica, japanski vrt, vino i nesvakidašnja hrana

Početkom januara u Baba Višnjinoj ulici počeo je sa radom kafić “Sonder”. Ugostitelji iz Sankt Peterburga, Klim Žukov i Jevgenija Tolmačeva, otvorili su prostrani lokal sa sopstvenom pržionicom specijalitet kafe, velikom vinskom kartom i podužim menijem. Predstavljamo vam novu lokaciju, kao i razloge zašto vredi svratiti ovde.

Pre svega, “Sonder” ostavlja bez reči zbog svojih dimenzija. Ovde ima čak pet sala za ručavanje na tri nivoa, unutrašnje dvorište predviđeno je za letnju baštu, a tu su i izdvojena pržionica i simpatični japanski vrt. Enterijer je doteran u elegantnom skandinavskom stilu uz korišćenje upadljivih akcenata kao što su plava boja (pozdrav Ivu Klajnu!), vintidž nameštaj, retro posteri i slike.

Svaka od sala ima sopstvenu funkciju. Posetilac prvo ulazi u klasični specijalitet kafić sa velikim izlogom sa pecivom i desertima i policama sa kafom. Uzgred, ovde ne prodaju samo sopstvenu prženu kafu već i drip kafu, pa čak i kapsule za kafe-aparate.

Druga sala je namenjena opuštenim sedeljkama uz vino i sređena je nalik na dnevne sobe sa velikim kaučem od crne kože. Sledeća sala je u dubini kafića iza zastakljenog japanskog vrta, i nekako podseća na čekaonicu starinske železničke stanice: jedan od zidova je prekriven svetlom tkaninom, atmosferi doprinose i klupe od tamnog drveta. Na gornjem nivou “Sondera” se nalaze još dve prostorije, u jednoj od kojih postoji i namenski opremljen dugački visoki sto za komotni rad na laptopu.

Na meniju “Sondera” se ubedljivo izdvaja doručak: jela od jaja (na primer, raskošna jaja benedikt sa lososom ili mortadelom — 1100 / 900 RSD), veganska ovsena kaša (650 RSD), francuski tost sa kajmakom i medom (890 RSD) i nekoliko vrsta brioša — sa bukovačama i pečenom paprikom (650 RSD), pilećim karijem (750 RSD) ili salatom od jaja (550 RSD). Na osnovnom meniju ima nekoliko jednostavnih zakuski — tartar od govedine , karfiol sa vakame sosom, velika zelena salata (950 RSD) i paradajz čorba (590 RSD). Kao glavno jelo možete naručiti šniclu sa pire krompirom (1300 RSD), pečeno sezonsko povrće i pečurke (950 RSD) i smuđa sa sosom Buerre Monte (1450 RSD).

• SonderBaba Višnjina 35Instagram


Tekst: Saša Iordanov 
Fotografije: Junona Slavina

Julska plejlista

Kreatora pop-ap radija “Terra”, Pavela Vilenkina i Antona Berezina

Vodeća parfimerija lanca Metropoliten na Dorćolu

Selektivna niš parfimerija, elegantni minimalizam i savremena umetnost