Izložbeni salon na Vračaru sa nameštajem iz sredine 20. veka
“REX” Nika Kralja, lampe “Meblo” i stari Vogue posteri

Dina Janevski Farčić i Pavle Farčić su vlasnici dizajn studija Hominid. Godinama sakupljaju predmete vintidž dizajna. Pre osam godina, ovaj neobični hobi je polako počeo da se pretvara u mnogo više: prvo su Dina i Pavle lansirali sada već popularni blog o dizajnu @midcentury_belgrade, a nakon nekoliko godina su u svojoj kancelariji napravili i izložbeni salon.

Izložbeni salon i kancelarija nalaze se u stanu u Kumanovskoj ulici na Vračaru, u zgradi iz tridesetih godina prošlog veka. Unutar samog stana, enterijer je očuvan još iz međuratnog perioda: elegantna kaljeva peć sa cvetnom krunom, originalni detalji na vratima, delimično očuvana štukatura na plafonu i zidovima.

Za ikone dizajna u salonu “Midcentury Belgrade” važe fotelje i stolice čiji su kreatori bili Čarls i Rej Ims, komadi Adriana Pearsall-a, Fredrik A. Kayser-a, Giancarla Piretti-ja, pa i mnogima poznate iz detinjstva stone i podne lampe i lusteri napravljeni u jugoslovenskoj fabrici “Meblo”, u kolaboraciji sa italijanskim brendom “ Harvey Guzzini”. Ovde možete videti i zanosna dela jugoslovenskih i srpskih umetnika, kao što su skulpture Dušana Džamonje i Ivana Meštrovića, kao i razne zvezde jugoslovenskog dizajna, poput svetski poznate stolice “REX” Nika Kralja.

Posebna poslastica ove kolekcije jesu vintidž posteri, koji predstavljaju i umetnička dela i posebno zanimljivu formu retro dekora, ali i imaju veliku kolekcionarsku vrednost. Tu su na primer stari Vogue posteri i originalne naslovne strane sa početka XX veka, zatim brojni plakati za velike muzejske izložbe ili filmove, a možda najzanimljivija jeste kompletna kolekcija postera za zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984, gde je svaki od plakata radio drugi umetnik, pa tu ima sjanih radova Cy Twombly-ja, Andy Warhol-a, Davida Hockney-a, Milton Glaser-a, Henry Moore-a, i mnogih drugih.

Pavle i Dina često sarađuju sa filmskim stvaraocima, pa su mnogi predmeti iz njihove kolekcije “glumili” na velikom ekranu, čak i u holivudskim ostvarenjima, o čemu će vam oni uz kafu rado pričati i pokazati primere.

Svakako, od velikog značaja je činjenica da “Midcentury Belgrade” nije samo izložbeni prostor ili lokacija za najam zanimljivog dekora za film ili fotografisanje. Ovo je stan-muzej koji može da poseti bilo koji zaljubljenik u retro dizajn, da upozna njegove vlasnike, sazna istoriju samih predmeta i njihovih autora. Ovde možete videti i osetiti kako antikvitet, pa čak i onaj muzejskog nivoa, postaje integralni deo stambenog prostora, zaslužan za njegov neponovljiv duh i stil.


Tekst: Ljudmila Gorguca 
Fotografije: Junona Slavina

Februarska plejlista

Umetnika, dizajnera i muzičara Pavla Trifunovića                       

“Radim u Narodnom muzeju”

Ljubav prema umetnosti                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Kako je organizovan hotel ,,Metropol”

I ko ovde radi