Art-prostor “Kuća umetnica”
Ženski kreativni prostor i zajednica u centru Beograda

Na mestu bivšeg džez kluba u Gospodar-Jevremovoj ulici pre manje od pola godine se otvorio eklektični dvospratni umetnički centar “Kuća umetnica”. Osnovala ga je zajednica kreativnih žena po principu komjuniti-prostora u kojem svako može da ostvari svoj projekat. U centru se nalaze konceptualne dizajnerske i vintidž radnje, tezge sa kozmetikom, kafić i zajednički radni prostor. Ovde se održavaju radionice, marketi, pa čak i koncerti. Popričali smo sa timom Kuće da bismo vam predstavili kako je organizovana.

Osnivačica i direktorka “Kuće umetnica” Marija Jocić stvorila je zajednicu kreativnih žena Beograda — slikarki, muzičarki, proizvođačica kozmetike i modnih eksperata. Zajedno su napravile multifunkcionalni art-centar sa izuzetno opuštenom i prijateljskom atmosferom. U “Kući” se redovno održavaju besplatne radionice tokom kojih se organizuju druženje, učenje novih umeća, ali i kreiranje zajedničkih projekata. Na primer, ovde postoje škola pletenja i likovne radionice.

Art-centar zauzima čak tri sprata. Iz ulice prostor privlači šažnju svojim ogromnim izlogom — veliki vitražni prozori, a iza njih — mnoštvo zelenila, neonske reklame i slike. Od starog džez-kluba novi prostor je nasledio deo jugoslovenskog nameštaja, možete ga videti u prizemlju: orman u ar deko stilu, stolice i fotelje tapacirane tkaninom aristokratske zelene boje, kao i starinski klavir. Instrument se koristi tokom akustičkih koncerata, ali ga inače može svirati ko god poželi. Umetnice vremenom planiraju kompletno svojeručno renoviranje nameštaja.

Drugi deo nameštaja su napravile same “ukućanke”. Na primer,  Ivana Popović — umetnica i vlasnica dizajnerske prodavnice “Mali Iv” na prvom spratu — modernizovala je naojbičniji sto iz Ikee pomoću dodatnih dasaka i farbe. Mada, nema samo nameštaj svoju istoriju, već i cveće koje ukrašava prostor: neko je bilo pronađeno po deponijama i kontejnerima, drugo su ljudi donosili na otvoreni poziv. Ivana deli prvi sprat sa prodavnicom prirodne kozmetike “Hygge”. Ovde prodaju kreme i serume na bazi biljnih ulja.

U “Kući umetnica” je takođe izdvojen prostor za radove lokalnih umetnika. Na primer, pored klavira su okačeni radovi slikarke Vladice Čulić. Konkretno ovu seriju je kreirala dok je ležala u bolnici sa srčanom infekcijom, neki od njih su posvećeni telu i njegovom izlečenju.

U prizemlju radi prodavnica “Jane Doe” — pionir vintidž odeće u Srbiji. Prvi lokal se otvorio pre 15 godina u Kapetan Mišinoj 17, drugi — baš ovde. Naziv “Jane Doe” prema rečima osnivačice Bijane Bošnjački simbolizuje ženu koja je izgubila svoj identitet. U Bojaninoj kolekciji možete naći različite vintidž dragulje, kao što su sako “Armani” iz 1960-ih ili farmerke “Maison Scotch”. Osim poznatih brendova, prodavnica podržava i lokalne dizajnere — ovde se, na primer, prodaje nakit mladog srpskog brenda “Wolf&Chain”.

Veći deo vremena prizemlje art-centra funkcioniše kao kafić i kovorking, dobar i za posao, i za opušten provod. Na barskom meniju su kafa, limunade i mokteli — bezalkoholni kokteli od prirodnih sastojaka.

Svakog meseca članice zajednice objavljuju program centra koji se uglavnom sastoji od umetničkih radionica, a ovog meseca kreću sa redovnim Matine žurkama uz koktele i nastupe di-džejeva.


Tekst: Nadja Samodurova 
Fotografije: Junona Slavina

Februarska plejlista

Umetnika, dizajnera i muzičara Pavla Trifunovića