Carsharing day: Kuda otići autom u Beogradu i van grada
Preporučuju Beograđani

U saradnji sa prvim beogradskim servisom karšeringa “Anygo”, smislili smo specijalni projekat i ponudili mladim aktivnim građanima da ispričaju gde obično provode vreme u Beogradu (i van grada) i kuda odlaze na kafu, u šetnju i na kratka putovanja. U toku tri dana, koliko smo pisali ovaj članak, prošetali smo Beogradom uzduž i popreko, pa čak i posetili jedan vojvođanski gradić. Hajmo ipak redom.

Tekst: Mapa Lab
Fotografije: Konstantin Kondrukhov

Jovana Jevtović
Kreatorka brenda obuće

Prva naša sagovornica je Jovana Jevtović — Beograđanka koja se pre više godina odselila za Sankt Peterburg, ali redovno posećuje Srbiju. Jovana je nedavno lansirala sopstveni brend obuće “Pinch”.

O životu u Peterburgu i lansiranju sopstvenog brenda čizama

Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i od 2015. živim u Rusiji. Oduvek sam imala drukčiju zamisao o tome čime ću se baviti, ali pre izvesnog vremena sam odlučila da pokrenem sopstveni biznis i lansirala brend ženskih čizama. Za razliku od većine devojaka i žena koje uživaju u kupovini cipela, prilično sam ravnodušna prema tom tipu obuće, ali čizme istinski obožavam. U Peterburgu sezona te vrste obuće dugo traje, tako da su se kocke poklopile. Prvo sam prošla obuku i naučila kako se ručno, od nule prave čizme. To iskustvo je bilo veoma izazovno i nimalo lako, ali me je istinski inspirisalo u daljem radu i razvoju ideje. Ubrzo sam našla poslovne partnere u Rusiji i pokrenuli smo proizvodnju ograničenih serija čizama.

O dolascima u Beograd i sastancima sa prijateljima

Uvek se radujem kada dolazim u Beograd, ali se radujem i kada se vraćam u Sankt Peterburg. Jako sam zahvalna na tome što imam prilike da živim u dva grada koje toliko volim. Trudimo se da što češće posećujemo Beograd, dolazimo barem 4 puta godišnje.

Obično pred put pravim planove, kako bih uspela da završim sve što me čeka u Srbiji dok sam odsutna, ali da budem iskrena, često se planovi poremete i zanemarim obaveze radi viđanja sa ljudima. Tako da mi vreme u Beogradu proleti veoma aktivno i intenzivno. Svakog dana se trudim da što više uradim, a i da se nađem sa što više ljudi. Uvek gledam da nemam prazan hod. Recimo, nikada ne ručam sama, jer i to vreme želim da iskoristim da se vidim sa nekim. Volim mesta gde znam da se okupljaju moji prijatelji, pa sam najčešće u istim restoranima i kafićima. Kafu pijem u “Laboratoriji” na Novom Beogradu, a najčešće ručam u restoranu “Ribar” u Starom gradu i tu znam da ću uvek nekoga poznatog sresti. 

O iskustvu korišćenja karšeringa

Relativno skoro sam počela da vozim, baš sam odugovlačila. Ali kad sam krenula sa aktivnim razvojem brenda, morala sam najzad da počnem da vozim. U Peterburgu sam svakog dana za volanom, ali ovde nisam dovoljno često da bi imalo smisla kupovati sopstveni auto. Kada sam saznala za uslugu karšeringa, iskreno sam se obradovala — za mene je to jako zgodna opcija. U Rusiji je karšering dobro razvijen, a u Beogradu do nedavno nije ni postajao. Svidela mi se i aplikacija, laka je za korišćenje. Nadam se da će uskoro biti više parkinga gde je moguće preuzeti i ostaviti auto.


 
Ivona Mitić i Lazar Tešić
Glumci

Ivona Mitić i Lazar Tešić su mladi beogradski glumci koji nastupaju u pozorištu KPGT, vode svoju emisiju ,,Zeleni kačket drami” na RadioAparatu, a nedavno su režirali sopstvenu predstavu “Beograd–Berlin” i uspešno je prikazali u Bitef teatru. Sa našim herojima smo proveli ceo dan na kraćem putovanju u mestašcetu Putinci (opština Ruma).

O slobodnom vremenu

Sve zavisi ona naših obaveza . Kada nemamo probe i ne radimo na ostalim projektima, uglavnom se trudimo da slobodno vreme provodimo što ispunjenije, čitamo, pišemo, gledamo dosta filmova, šetamo i planiramo putovanja… Volimo da provodimo vreme na Donjem Kalemegdanu i 25. maju. Često, na primer, posećujemo Jugoslovensku kinoteku.

O putovanju

Za ovo putovanje smo se odlučili jer jako volimo ova mesta na koja smo vas poveli i na koje smo mi sami više puta odlazili. Napuštena rimokatolička crvkva Ivana Nepomuka, u koju se do skoro moglo ući, zadivila nas je svojom arhitekturom, relativno očuvanom unutrašnošću uprokos tome što je decenijama napuštena, kao i svojom pričom koju smo čuli od meštana. Jezero koje se nalazi u blizini jako je lepo i prijatno za piknikovanje i šetnju, odlazili smo tamo i sa prijateljima. 

O iskustvu vožnje i ideji karšeringa

 Vozim od 18. godine kada sam dobio svoj prvi Mini Moris. Volim da vozim, doduše najviše po gradu i u ravnici, uvek imam neku bojazan kada treba da krenem u vožnju nepoznatim predelima, valjda sam malo nesiguran. Što se tiče odnosa prema automobilu, on se menjao kako sam ja sazrevao kao osoba i kao vozač. Moja prva dva automobila često iz šale nazivam ,,test” kolima, uprkos tome što sam ih veoma voleo. Sa drugim Mini Morisom sam prošao svašta, od kvarova i paljenja na kleme do sudara (i klasičnih i lančanih). Sada se zaista trudim da ih kvalitetno održavam, iako u poslednje vreme ne vozim toliko često.

Ideja karšeringa mi se zaista sviđa. Ono što mi se najviše dopalo jeste praktičnost, mogućnost da do kola dođeš uz pomoć aplikacije, uzmeš ih i ostaviš ih gde hoćeš, kao i to što su automatici u pitanju (navikao sam da vozim manual, ovo mi je bio prvi put da vozim automatik, što mi se veoma svidelo). Recimo da negativnih utisaka nemam, karšering je odličan i isplatljiv za gradsku vožnju, međutim, osoba koja ga koristi mora biti svesna da ukoliko vozi van grada mora odvojiti i veću sumu novca.


 
Vuk Bojović 
Student

Vuk Bojović studira IT na Univerzitetu u Beogradu. Nedavno je položio vozački ispit i polako stiče iskustvo. Sa Vukom smo otišli u kupovinu u tržni centar “Ušće”.

O studiranju i veštačkoj inteligenciji

Studiram programski inženjering na 1. godini na Univerzitetu u Beogradu. Mogu da priznam da mi se studije sviđaju više nego što sam se nadao. Izabrao sam ovaj smer, pošto mi se čini perspektivnim, jer je s takvim obrzovanjem lako naći posao, ali zapravo je i veoma zanimljivo. Razmišljam da se bavim VI i tehnologijama koje su za nju vezane. Trenutno ta tehnologija deluje malo zastrašujuće, ali ne mislim da VI preti čovečanstvu. Kad vidiš iznutra kako funkcioniše, svataš da to nije ništa više od programa i ne radi kao ljudska inteligencija, barem za sada.

O slobodnom vremenu

Iskren da budem, skoro da nemam slobodnog vremena, zaista dosta učim. Ali kad ga ipak imam, nalazim se sa prijateljima ili sa svojom devojkom. Sviđa mi se da provodim vreme na Vračaru, obično sa društvom odem do nekog od kafića u Njegoševoj.

Skoro celog života se bavim sportom. Dosta godina sam posvetio košarci, a prošle godine sam krenuo sa teretanom i MMA. Od kad sam upisao fakultet, skoro pa nemam vremena ni za to, stalno učim. Ipak, sad sam se privikao na nove obaveze, pa se nadam da ću se uskoro vratiti i sportu.

O vozačkom iskustvu i korišćenju karšeringa

Položio sam za vozačku dozvolu pre svega dva meseca. Sada stičem iskustvo, postao sam “taksista” za celu familiju. Kad idemo negde, najčešće ja vozim. Imam i stariju sestru, često je odbacujem do sastanka ili neke žurke. Retko idem autom na fakultet, tamo je komplikovano da se parkiraš, ali kad imam mnogo predavanja i znam da ću se kasno vraćati, ipak uzimam auto.

Ideja karšeringa mi se mnogo sviđa. Ne znam kako će to funkcionisati u Beogradu, u kojem je parking uvek problematičan, ali znam da su u drugim gradovima “zajednički automobili” postali svakodnevna stvar. Mislim da ću ponekad koristiti ovaj servis. Živim na Vračaru, dobro je da ulazi u zonu pokrivenosti.


 

Ovaj materijal je nastao uz podršku karšeringa “Anygo”. “Anygo” je pvi karšering u Beogradu koji vam pruža mogućnost da preuzmete auto u nekoliko gradska naselja: na Novom Beogradu, Vračaru, Donjem Dorćolu, Zvezdare, Senjaku i kod Beograda na vodi. Umesto iznajmljivanja auta u običnom rentakaru na duži period možete ga zakupiti na onoliko sati ili čak minuta kolikko vam je potrebno za vožnju Beogradom ali i čitavom Srbijom. Svi pratioci Mapa Mag dobijaju bonus od 1000 RSD kojim mogu da plate do 50 odsto cene vožnje korišćenjem promokoda EAGA5Q.