DJ Kifle od mlečnog testa i Krotenbuš

Tekst: Mila Milojević
Fotografije: Konstantin Kondrukhov / Mapa Mag

Godina osnivanja: 1936.

Dvadesetih godina prošlog veka poslastičar Jaromir Dlabal, Čeh po poreklu, obreo se u Beogradu, takoreći “u prolazu”. Međutim, zbog ljubavi je ostao, stoga jedna od najstarijih poslastičarnica u gradu duguje svoj uspeh i tradiciju Beogradu i, naravno, gospođi Biserki, kojom će se Dragomir Jovanović, po rođenju Jaromir Dlabal, oženiti. Radeći po beogradskim poslastičarnicama, usavršavao je zanat, da bi 1936. sa poznatim beogradskim poslastičarem Lubardićem otvorio sopstvenu radnju, pod nazivom Lubardić-Jovanović.

Nakon smrti osnivača posao preuzima gospođa Bisa, koja je radnju i proslavila. Njene su tvorevine kolači koji su danas zaštitni znak poslastičarnice, kifle od mlečnog testa sa šlagom od slatke pavlake, koje možete (čitaj: morate) probati sveže svakog petka, kao i Krotenbuš — torta sa kesten pireom i karamelizovanim profiterolama. 

Devedesetih godina gospođa Biserka je prepustila posao svojoj ćerki Zlatani, koja nastavlja da vodi radnju zajedno sa Vlatkom Novačićem. Poslastičar Novačić i danas je majstor u DJ-u, gde vodi posao zajedno sa unukom Dragomira Jovanovića, Sašom. Osnivaču se danas odaje počast kroz ime poslastičarnice koje je, prema njegovim inicijalima, promenjeno u DJ. Ovo možda ne znaju đaci Treće beogradske gimnazije, među kojima je danas ona poznata kao “di-džej”, ali su i oni ti koji uspomenu na njega održavaju u životu, vezujući kifle sa šlagom za sećanje na svoje školske dane.

• Svetozara Markovića 36 • Instagram

Gig

Jedan od najlepših restorana Novog Beograda

Bizu

Možda i najbolji suši u gradu