Manifestacija “Confluences”: festival francuske kulture u Beogradu
Naša selekcija događaja vrednih pažnje

Tekst: Saša Iordanov
Fotografija: Francuski institut u Srbiji

Do 15. decembra u Beogradu se održava festival francuske kulture “Confluences”, organizovan od strane Francuskog instituta i Ambasade Francuske Republike. Mapa Mag predstavlja njegovu strukturu i dešavanja koja zaista ne treba propustiti.

 Festival se sastoji od skoro dvadeset različitih događaja, uključujući koncerte, izložbe, predavanja i ekskurzije. Otprilike do kraja novembra svakog četvrtka se u Narodnom muzeju organizuju stručna vođenja kroz stalnu postavku, uz osvrt na francuske slikare.

Program je pretežno posvećen pozorištu: čekaju nas još četiri predstave režirane prema tekstovima francuskih autora. U “Ateljeu 212”, na primer, možete pogledati predstavu “Otac i sin”  po delu Florijana Zelera, a u Teatru “Madlenianum” — “Da krenemo ispočetka” Erika-Emanuela Šmita. 

U okviru Beogradskog džez festivala nastupiće Lejla Marsijal, koja stvara džez kompozicije inspirisana istraživanjem veze između francuskog folklora i romske tradicije, i saksofonista i klarinetista Silvan Rifle. 

Francuska je počasni gost Međunarodnog Beogradskog sajma knjiga: u srpsku prestonicu stiže delegacija od dvadeset francuskih pisaca i spisateljica. U planu su otvoreni susreti, radionice, predstavljanje medijateke i kulturteke Francuskog instituta i, naravno, prodaja knjiga na francuskom jeziku i njihovih prevoda na srpski.

Detaljnije o programu na zvaničnom sajtu Francuskog instituta.

Kako izgleda Muzej 25. maj nakon obnove

Nasleđe Mihaila Jankovića i novi prostor posvećen ženama