Inspirisano šumom: Novi set-meni u restoranu Delirium Silence Savršen povod da posetite novi fine dining restoran

U restoranu Delirium Silence – jednom od najzanimljivijih restorana otvorenih prošle godine – predstavljen je novi sezonski set-meni. Ovog puta, šefovi Filip Lekić i Miloš Žilić predvodjeni šefom kuhinje, modernistom Vladimirom Kučerom, inspiraciju su tražili u šumama, pa je pripremio specijalnu ponudu koktela koja prati meni, dodatno ističući neobične kombinacije i teksture jela.

Tekst: Mapa Lab
Fotografije: promo


 

Sastojci i tehnike

Oni koji su već posetili ovaj restoran znaju da je Delirium Silence osmišljen da iznenadi i pomeri granice očekivanog. Lokalni srpski proizvodi čine osnovu gastronomske filozofije restorana, ali šefovi Filip Lekić, Miloš Žilić i Kučera na njih primenjuju najsavremenije tehnike iz molekularne kuhinje.

U novom meniju izdvajaju se jela poput fazanskog mesa pretvorenog u delikatnu espumu, maline transformisane u kavijar, snega od ovčijeg sira, kao i divljeg smuđa posluženog s penom od pirotskog kačkavalja. Svaki tanjir priča priču o spoju prirode, inovacije i veštine.

Kokteli kao umetnost

Posebno osveženje donosi pažljivo osmišljen koktel pairing koji prati set meni. Među koktelima su i potpuno autorski miksevi, kao i odvažne varijacije klasike. Na primer, reinterpretacija Old Fashioneda s penom od Guinness piva i aromama belih vrganja, ili koktel „Smokva i Jabuka“ sa rakijom, fermentisanim jabukama i sirupom od smokve.

Nova sezonska ponuda u Delirium Silence ne podrazumeva samo večeru – to je iskustvo koje prepliće lokalno i moderno, prirodu i inovaciju, otvarajući nova poglavlja u svetu srpske gastronomije.

Amuse-bouche

Gnezdo od krompira sa tatarom i kavijarom od maline donosi savršen balans nežnog i osvežavajućeg. Keks od mlevene paprike sa poparom i peglanom pirotskom kobasicom spaja autentične arome u jedinstveni zalogaj.

Espuma od fazana & koktel Smokva i Jabuka

Delikatna espuma od fazana sa penom od lakto-fermentisane jabuke traži osvežavajuću, ali slojevitu pratnju. Pažljivo odabrani koktel spaja rakiju od jabuke, sirup od smokve, fermentisanu jabuku i pivo od đumbira, pružajući savršenu ravnotežu voćnih i zemljanih nota.

Teleći obraz & koktel Dunja i Ruža

Teleći obraz sa marmeladom od dunje, gravy sosom i zvezdastim anisom zaslužuje sofisticiranu pratnju. Koktel Dunja i Ruža kombinuje rakiju od dunje, floralni sirup od ruže i začinski balans anisa i biber vode, čime se savršeno ističe voćna i začinska kompleksnost jela.

Teleća krem čorba

Krem čorba bogata ukusima domaće tradicije dostiže novu dimenziju uz sferu od ovčijeg kiselog mleka. Balans kremaste teksture i osvežavajuće kiselosti demonstrira moć sferifikacije u savršenom zalogaju.

Poširani smuđ & koktel Kajsija i Matičnjak

Divlji smuđ u puteru na kremi od karfiola i peni od pirotskog kačkavalja odiše delikatnim tonovima koje odabrani koktel idealno upotpunjuje. Rakija od kajsije pruža voćnu dubinu, dok sirup od matičnjaka i citrusna kiselina donose osvežavajući kontrast.

Palate-cleanser

Kompresovani krastavac donosi savršenu svežinu, dok sneg od mladog kozjeg sira dodaje nežnu kremastu notu. Spoj čistih tekstura i prirodnih aroma u modernom ruhu.

Pačiji file & koktel New Fashioned

Bogati pačiji file sa bundevom i kremom od šumskih pečuraka zahteva intenzivan par. Naš New Fashioned spaja toplinu burbona, penu od Guinnessa i parfem od vrganja, čime se ističu zemljane i dimljene note jela u savršenoj harmoniji.

Pre-dessert

Žele od kombuhe s kamilicom i zovom donosi lagane cvetne note, dok keks od polena dodaje delikatnu hrskavost. Savršena harmonija prirode na tanjiru.

Šumski desert & koktel Espresso Martini

Kremasti mus od čokolade sa maskarpone kremom i kombuhom trnjine zahteva elegantan završetak. Espresso Martini sa savršenim balansom kafe i votke zaokružuje svaki zalogaj.