“Prekoputa Proleća” u Starom gradu Izvanredno lep restoran koji redefiniše lokalnu kuhinju

Na čošku ulica Topličin venac i Vuka Karadžića u Starom gradu otvorio se restoran “Prekoputa Proleća” — novi projekt šefa Zdravka Štrpca, koji se usavršavao ne samo u većim beogradskim hotelima, već i u inostranstvu, na primer u Norveškoj. Kao rezultat projekta “Prekoputa Proleća” dobili smo zaista lep restoran, pa, iako još uvek nema ni sajt, čak ni profil na instagramu, naći ovde mesto za vreme ručka ili večere nije lak zadatak. Predstavljamo vam lokal i njegovo uređenje.

Za početak obratimo pažnju na enterijer, u kojem su na najčudniji način ispreplitane srpska tradicija i japanska estetika. Dizajn potpisuje studio “Kolege”. Prostor je podeljen na tri velike sale. Glavni element dekora su tepisi koji prekrivaju ne samo pod, nego i zidove. Takođe treba izdvojiti ogromna ogledala, prirodno drvo, gigantske papirne lampione koji služe kao lusteri, kao i mnoštvo šarenih elemenata dekora: stone lampe u obliku pečuraka, keramički (a i pravi!) kaktusi u betonskim saksijama, barski stolovi i stolovi za ručavanje okruglog oblika. Estetiku restorana sjajno dopunjuje uniforma konobara koja takođe podseća na japanska tradicionalna kimona.

Meni počinje velikim izborom doručka: raznovrsni kroasani (sa slatkim i slanim nadevima), sendviči, tostevi, poduži spisak omleta i jaja Benedikt. Cene su prilično pristupačne: recimo, klasičan omlet sa šunkom će vas koštati 300 RSD. Spisak jela na glavnom meniju je sastavljen za svačiji ukus. Na primer, u restoranu prave domaće paste sa klasičnim i autorskim sosevima (790-940 RSD), nude dve vrste tartara — od tune i govedine (1250 RSD), za glavni obrok možete pojesti pileći file sa domaćom testeninom i sosem od spanaća (890 RSD), pozamašni burger (940 RSD), biftek koji služe sa sosem od tri vrste gljiva (2090 RSD) ili, na primer, pečeni losos sa kremom od šargarepe (1990 RSD).

Nije mala ni barska karta: osim klasičnih koktela i tvistova, u ponudi je veliki izbor vina, piva, rakije i drugih žestokih pića.

Adresa: Vuka Karadžića 14


Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: Viktorija Burkina-Gordijenko

Novi Izlog

Odličan doručak sa gratis kafom, kokteli i dovitljivo osmišljena hrana...