Putovanje na Taru: Kako provesti vikend u jednom od najslikovitijih predela Srbije Priča Nikola Milović

Avgust je najbolje doba za odmor, makar i kratak. Idealna opcija za putovanje, ako ste umorni od gradske vreve, a ne želite da se nađete na obali mora u jeku sezone, jesu planine. Na primer – Tara. Specijalno za Mapa Mag svoje iskustvo odlaska na to slikovito mesto podelio je Nikola Milović – hotelijer, restoranski kritičar i lajfstajl novinar.

Tekst i fotografije: Nikola Milović

image00010

Avgust je tu, brojimo sitno do kraja letnjeg perioda, neka bude avGUŠT u potpunosti. Za sve nas koji kad temperatura predje 30 stepeni u gradu maštamo o hladnom povetarcu, koji najslikovitije zvuči u izvornom obliku («mountain breeze»), pregršt je dostupnih destinacija na par sati od Beograda, koje nude upravo ovaj prijatni ugodjaj. Stoga, pred vama je par preporuka kako iskoristiti par dana, napuniti baterije i sveži se vratiti radnim obavezama i svemu što zlatni septembar sprema za nas.

Pored Fruške Gore, neistraženog Zlatara, magičnog Rtnja, (svesno preskačem Zlatibor u ovom nizu), Stare Planine, jedna lepotica koja odoleva urbanizaciji, a dovoljno je sadržajna za jednu ispunjenu planinsku turu, jeste upravo ta moćna Tara. Baš zbog toga što na svakoj šumskoj stazi stoji natpis da možete sresti medveda i da tuda prolazite na sopstvenu odgovornost, uspešno drži gard pred svim pokušajima da se ova lepa priča ‘modernizuje” po već oprobanom lošem receptu. Čuvajmo je, biće nam zahvalna, a i mi ćemo još dugo uživati u njenim prirodnim bogatstvima.

Lokacija

Ukoliko je potrebno opredeliti se za početnu tačku našeg planinskog iskustva, za mene su to uvek Kaludjerske bare. Stoji da je Zaovinsko jezero destinacija za mlad, urban vajb i puno stranaca koji istražuju lepote naše zemlje, ali su bare idealne kao baza za sve što smo stavili u našu maršrutu. Prodavnica koja radi, apoteka, obnovljena trim staza za vaših 1800m dnevne doze zdravlja, lak pristup Bajinoj Bašti, Mećavniku, Višegradu ili Perućcu, za mene prvi izbor. Mitrovac je više za omladinu na rekreativnoj nastavi, Osluša dobija nove obrise i neku novu lepu upeglanu amtosferu, tako da je Tara dovoljno velika da zadovolji sve ukuse i očekivanja.

Smeštaj

Rasprostranjenost šumskih planinskih kuća i raznolikost enterijerskih koncepata je za svaku pohvalu, za sve koji traže potpuni mir u samom srcu šume. S druge strane, vidim da se i dalje ceni koncept dobrog starog hotela Omorike, koji jeste simbol nekog prohujalog vremena, ali njihova ponuda doručka ili večere vraća u detinjstvo. Arhiktetura 70-ih, potpuno autentično sačuvana, sa malim osveženjem enterijera foajea oko centralnog kamina, daje jedan vremeplov koji samo na ovom mestu možete naći.

Moj izbor je bio kompromis, planinska kuća, Hotel Tara, kao spoj planinskog okruženja, ušuškanosti, drvenih nota, kamena, lavande, terase koja je savršena kako za sunčan, tako i za pravi planinski dan, gde temperatura ne predje 10 C°. Kiša, magla, knjiga, muzika, šum drveća, meni dovoljno. Doručak koji je uključen u cenu pruža pravi start dana sa domaćim proizvodima, kajmakom, ajvarom, poslasticama, taman da imate snage za sve što smo isplanirali za dan.

• Hotel TaraInstagram

Gastro scena

Ko se uželeo tradicionalne srpske kuhinje, biće vrlo zadovoljan mesnim delikatesima na više načina. Za nas koji tražimo malo više od prirodnog okruženja, lokaliteta toliko bogatog ukusima, namirnicama na izvolte, biljem, pečurkama (jednom od 200 vrsta koji krase ovaj lokalitet), neke inovativnosti… Iskreno, vrlo sam prijatno iznenadjen da alternativa postoji.

Tronožac

To je definitivno hajlajt ovog putovanja, jer momci u šumskom baru, na dnevnom nivou maštaju i kreiraju neverovatne ukuse, pita sa koprivom, kolač sa makom ili sušenom, mlevenom crnom trubom (srpskom verzijom tartufa), kafe sa medom, limunom i bosiljkom,…da nastavim? Lokalni ukusi, moderna izvedba, enterijer u šumi sa dosta mesta za odmor i prepuštanje planini na pravi način, uz savršenu plejlistu… Baš, baš dobra priča.

• Tronožac • Instagram

ViewPoint

Novo mesto, vredno pažnje, sa najboljim pogledom na Perućac, kafa u ruci, prijatan planinski eneterijer, lako dostupan kolima, kao neki urbani kutak spušten letelicom na to nestvarno mesto.

• View PointInstagram

Restoran Tarsko Jezero

Ne mogu objasniti kakav se prizor pruža sa ovog mesta, na krajolik koji podseća na švajcarske Alpe, na «Windows screensaver», i to sve uz sto za dvoje sa najsvežijom pastrmkom, koja je upravo doneta iz zelene Drine, pravi užitak na Zaovinskom jezeru. Posle ručka, prošetati do brane i uživati u spektakularnoj igri svetlosti na površini vode, morski ambijent, ali smo rekli da ne patimo za morem, planina je dovoljna sama po sebi.

•  Tarsko Jezero • Instagram

Šta obići?

Ne može se sve obići iz prvog puta, ostavite nešto da imate razlog za vraćanje, od silnih vidikovaca koji ostavljaju bez daha, obilazaka jezera u celosti, šetnja šumom zarad same šetnje šumom. 

Ovoga puta, najveći utisak je ostavio vidikovac Janjač, do koga vodi ne toliko zahtevni ali ipak dovoljno težak uspon preko pašnjaka, šume, livada, proplanaka, ali nagrada koju dobijete na vrhu, direktan pogled na Višegrad, neverovatno bilje i netatknuta priroda kojoj svedočite, i leptira roj, dugo, ali dugo nisam video šarene leptire kao saputnike.

Bonus preporuka

Pored poznate Kućice na Drini, mislim da vredi videti najkraću reku u Srbiji, Vrelo sa restoranom na Drini u koju se njeni slapovi direktno ulivaju.

Za ove vrele avgustovske dane, sam šum vode je dovoljno osvežavajuć, a ako imate sreće i nadjete mesto u restoranu možda završite putovanje sa palačinkama u šatou, ne može biti više old-skul od toga, zar ne?

Želim Vam srećan put, a radovalo bi me da čujem šta se još stavlja na listu ‘za videti’ jer je svaki put istraživanje ove lepotice samo zagrebano po površini, zato joj se u kontinuitetu i vraćam.

Junska plejlista

Kreirala ju je Aleksandra Abramova, osnivačica kvir-projekta “Tesno”

Avgustovska plejlista

Od muzičara i producenta u kulturi Nemanji Ćirića                   

Februarska plejlista

Umetnika, dizajnera i muzičara Pavla Trifunovića