Dizajn: Stan vlasnika restorana u vili u Krunskoj ulici
Eklektika, savremena umetnost i jugoslovenski dizajn

U novoj rubrici Mapa Mag donosi priče o simpatičnim beogradskim stanovima i zanimljivim kućama van gradske sredine. U prvom broju reč je o stanu vlasnika restorana Nemanje Stamenkovića u kući u Krunskoj ulici, koji sadrži kolekciju savremene umetnosti i retro nameštaj i smešten je odmah iznad restorana Berliner. 

Isprva Nemanji Stamenkoviću (nekadašnjem filmskom producentu) nije bilo u planu da stanuje u vili u Krunskoj. 2018. godine iznajmio je kuću sagrađenu 1938. godine kako bi tu otvorio restoran pod nazivom Berliner. Kuća je sa svojim raskošnim vrtom sačuvala mnoštvo istorijskih detalja: prozore, drveni parket i keramičke pločice, originalno stepenište sa zidnim oblogama koje se prostire na tri sprata. Dugo je kuća stajala zatvorena i propadala, sve dok Nemanja nije odlučio da je iznajmi i započne svoj posao. Nakon što je potpuno, ali pažljivo restaurirana, na prvom spratu pojavio se restoran Berliner, a na drugom bar (koji se sada koristi kao prostor za organizovanje događaja). 

Ideja o preseljenju javila se već nakon otvaranja restorana. Nemanja je onda preuredio mansardu u simpatične apartmane u kojima sada živi sa dvoje dece, Manjom i Reljom, i devojkom Anom.

Stan nije veliki, zauzima svega oko 60 kvadrata u koje su se umestile dnevna soba i trpezarija, spavaća soba, a takođe dečija soba. Najvažniji ukras u ovom stanu predstavljaju starinski nameštaj i kolekcija umetničkih dela. Ovo drugo uglavnom se odnosi na slikarstvo i grafiku jugoslovenskih umetnika među kojima su, na primer, i raskošna dela Ljubice Cuce Sokić. 

Nemanja je deo nameštaja nasledio, kao što je bakina starinska komoda, a nešto je doneseno sa putovanja, poput antičke romanske vaze. Između ostalog se u dnevnoj sobi može uočiti i legenda jugoslovenskog dizajna — stolice “Lupina”, Niko Kralj, koje su u odličnom stanju. Tako jednostavne i lagane, upravo one upotpunjuju celokupnu atmosferu.


Tekst: Ljudmila Gorguca
Fotografije: Junona Slavina