Salon 5.a u Zemunu Verovatno najneobičniji “fine dining” u Beogradu
Мlada šefica kuhinje Anđela Riimić posle povratka iz inostranstva, rešila je da oživi restoran u kome je i započela svoje prve korake u kuhinji. Restoran Salon 5 je postojao od 2013. u Zemunu, a prošlog novembra Anđela i njen tim su ponovo počeli sa radomom u ovom tajniom restoranu bez izloga. “Salon5.a se nalazi u prostranom salonskom stanu, gde se 5 dana u nedelji organizuju privatne fine dining večere sa tematskim/sezonskim tejsting menijem. “Salon 5.a” je ubrzo postao jedna od glavnih restoranskih znamenitosti: jelovnik se sastoji od nekoliko gangova koji se serviraju uzastopno. Setovi se menjaju nekoliko puta godišnje, češće bi bilo nepotrebno: “Salon 5.a” nije restoran za svaki dan, već gastronomska avantura od sat i po. U jeku pandemije restoran je bio zatvoren (većina njegovih posetilaca su bili stranci i diplomate), a ove jeseni je ponovo počeo da radi. “Mapa Mag” je otišla u “Salon 5.a” i objašnjava zašto ovde treba svratiti.

Tekst: Saša Iordanov 
Fotografije: Junona Slavina

Atmosfera vintidž stana i dizajn 1970-ih

“Salon 5.a” nema ni izlog, tako da je skoro nemoguće dospeti ovde slučajno. Restoran se smestio u prostranom stanu i uređen je istovremeno jednostavno i elegantno. Nameštaj i dekor (uključujući i reklamni poster “Michelin” guma) tim je većinski nasledio zajedno sa stanom, ostatak nameštaja su prikupljali po vintidž radnjama. Na primer, zanimljivi barski sto iz 1970-ih su namenski doneli iz Italije. U prvoj sobi koja služi kao neka vrsta laundž zone i prostora za pušenje možete razgledati veliku Anđelinu zbirku knjiga o gastronomiji i, na primer, raritetnu baklju sa Olimpijskih igara u Sarajevu. Dve glavne sale su takođe dekorisane u strogom i elegantnom stilu: beli stolnjaci, ogledala, prigušena svetla — sve navodi na temeljno, ležerno ručavanje.

Eksperimentalna kuhinja: Srbija se sreće sa Italijom

Glavnu ulogu u restoranu igra njegova vlasnica i šefica kuhinje Anđela Risimić: pre otvaranja sopstvenog restorana studirala je kulinarstvo u najbolje rangiranom fakultetu ugostiteljsta, “Ecole de Hôteliere” Lausanne u Švajcarskoj, a posle je radila u slavnoj “Osteria Francescana” gde joj je šef bio veliki Massimo Bottura. To je (kao i činjenica da je Anđelin otac bio vlasnik italijanskog restorana) opredelilo njen gastronomski smer — naravno, Italija, ali reinventirana, i umnogome kombinacija tradicija Apeninskog poluostrva sa srpskim tradicijama. Recimo, u meniju šefica koristi mnoštvo lokalnih proizvoda koje nabavlja kod domaćinstava ili na pijaci, samostalno pravi pastu i uključuje u ponudu tradicionalne srpske specijalitete. Na primer, u novom setu predstavljenom pre par nedelja kao predjelo se služi mus od ajvara i sremuš sa domaćim italijanskim grisinama.

Takođe, u novom setu možete probati fantastičnu hladnu supu “bisque” sa gamborima, neobičnu pastu “funghetti” sa sosom na bazi inćuna, izvanrednu teletinu koja se služi sa pecivom erbazzone punjenim spanaćem, i druga jela, uz svako od kojih možete tražiti i uparivanje vina. Uzgred, i pored tejsting menija možete se odlučiti za opciju “à la carte” jelovnik — tj. u “Salonu 5.a” možete birati hranu po svom ukusu.

Salon 5.aAvijatičarski trg br 5Instagram

Na meniju bara “Idol” se pojavio pho bo

To je najpoznatije jelo vijetnamske kuhinje                                                     

Šta je potrebno da znate o Mikenđelu Pistoletu

Velikom Italijanu čija retrospektiva je predstavljena u MSUB