Šta treba da znate o fo bou, glavnoj vijetnamskoj supi I zašto je vredi probati

U Vijetnamu se fo bo kuva od jutra do večeri i jede za doručak (najčešće!), ručak i večeru. Fo je naziv same supe i rezanaca koji se za nju koriste. Bo je vijetnamska govedina: tako da postoji ne samo fo bo, već́ i fo ga (sa piletinom), fo ca (sa ribom) i desetak drugih varijanata. Ali, naravno, klasičan i najpopularniji recept podrazumeva upotrebu govedine. Zajedno sa timom restorana Idol (gde se fo bo nedavno pojavio na meniju), ispričaćemo ono vam šta treba da znate o jednom od najprepoznatljivijih jela Vijetnama.

Tekst: Mapa Mag
Fotografije: Promo

Kako je nastao fo bo

Fo je rođen početkom XX veka na severu Vijetnama, u okolini Hanoja. Smatra se da ideja o pravljenju goveđeg bujona sa pirinčanim rezancima potiče iz francuske kuhinje, ali su Vijetnamci radikalno revidirali sastojke i tehnologiju. Jelo se brzo proširilo po čitavoj zemlji i dobilo regionalne verzije: u južnim oblastima, fo je slađi i aromatičniji, dok je u severnim oblastima jednostavniji, ali zasitniji. Nakon Vijetnamskog rata, fo se uputio u emigrirao sa Vijetnamcima i sada se jede širom sveta.

U čemu je tajna ukusa

Dobar fo počinje od bujona. Krčka se 6-8 sati, a sastojci su kosti, meso, luk i začini – anis, cimet, đumbir i karanfilić́, koji se prže pre nego što se dodaju, da bi im se ukus pojačao. Pirinčani rezanci se kuvaju odvojeno da bi zadržali elastičnost. Pre serviranja u činiju se stavljaju tanki komadići govedine (ponekad sirove — „sazrevaju“ direktno u vrućem bujonu), a posebno se donose mladi luk, limeta, proklijala zrna mung pasulja, čili papričice i sveže začinsko bilje – sastojci koji se mogu dodati u supu po ukusu.

Kako Vijetnamci jedu fo bo

Fo se jede sporo, za razliku od japanskog ramena. Najvažnije je da ne žurite: osetite aromu, probajte bujon pre nego što dodate ljuti ili riblji sos, limun ili još začinskog bilja. Fo bo se jede istovremeno štapićima i kašikom: desna ruka drži štapiće, a leva široku porcelansku kašiku. Koristite štapiće za jelo da biste uhvatili rezance i komade mesa, a kašikom zahvatajte po malo bujona. I da, fo bo se jede bučnim usisavanjem rezanaca: to ih hladi i oslobađa jaču aromu.

Gde probati fo bo u Beogradu

Fo bo je zimsko jelo koje se nedavno vratilo na meni restorana i bara Idol, koji volimo ne samo zbog odličnih tiki koktela, već́ i zbog autentične azijske hrane. Ovde se nudi potpuno autentična verzija jela: goveđa čorba se krčka osam sati i služi se s pirinčanim rezancima, govedinom i mladim lukom. Posebno se donose klice soje, limun, ljuta paprika, korijander i čili sos. I da, porcija je ogromna, tako da ova supa može da zameni kompletan ručak ili večeru.