Gde potražiti tajlandsku kuhinju u Beogradu Tom yum, tom kha i som tam

Nastavljamo razgovor o najboljim lokalima sa nacionalnom kuhinjom u Beogradu. Ovog puta smo selektovali restorane autentične tajlandske kuhinje u kojima možete probati nudle pad thai i khao pad, supe tom yum i tom kha, kao i rižu sa mangom i tapioku.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Tuk Tuk

Prijatan tajlandski restoran u jednoj od neimarskih vila na Vračaru. U “Tuk Tuku” je atmosfera zaista autentična — svuda su slonovi, statuete Bude i saksije sa cvećem. Enterijer je prilično jednostavan, ali zato postoji preslatka natkrivena terasa sa drvenim lampionima. Na meniju ćete naći klasične nudle khao pad (prave se od jasminovog pirinča) i pad thai — sa piletinom, junetinom, kozicama ili povrćem –, jednu od najpoznatijih ljutih supa — tom kha gai na kokosovom mleku –, i riblji kari homok pla. Za desert možete naručiti lepljivi pirinač sa mangom ili loptice od kokosa khanom tom. Uzgred, vlasnica lokala je Tajlanđanka i često sama uslužuje goste.

• Internacionalnih brigada 31 • Instagram

TAO Thai

U najlepšoj vračarskoj ulici, Krunskoj, nalazi se manji restoran sa autentičnom tajlandskom kuhinjom i prelepim enterijerom: šare na zidovima, uredan drveni nameštaj, minijaturne figurine Bude i slončići. Ovde možete probati remek-delo tajlandske kuhinje, izuzetno ljutu supu tom yum kung sa gamborima i povrćem. Na meniju je takođei  pad pak ruam mit (mešavina povrća prženog, pa kuvanog u kokosovom mleku) i dosta vrsta karija: crveni, zeleni i žuti. Od nudli, osim već spomenutih pad thai i khao pad, u restoranu “TAO Thai” služe i pad si ju sa uobičajnim sojinim sosom.

• Krunska 26 • Instagram

Thai Zone

Autentični restoran tajlandske kuhinje na Novom Beogradu — ovde ćete videti Budu čak i na tapetama. Jelovnik se sastoji od mesnih i prolećnih rolnica, pilećeg tom kha i tom yum sa kozicama, a tu je i najpoznatija salata Kraljevine Tajland — som tam na bazi rendane zelene papaje sa dodatkom sušenih kozica ili krabe. Za desert preporučujemo tapioku sa narom, a za piće hladni čaj cha nom sa mlekom i anisom.

• Jurija Gagarina 14D • Instagram

Gde popiti koktele

Bar-destilerija, najbolja kolekcija džina, uparivanje hrane i spikizi kod Malog...