Gde jesti korejsku kuhinju u Beogradu 6 lokala sa bibimbapima, kimpabima i kimčijem

Korejska kuhinja nastavlja da osvaja svet, samo u Beogradu poslednje godine su se otvorila tri nova lokala, a nešto nam govori da će ih ubuduće biti sve više. Evo gde već sada možete da pojedete mesni i vegetarijanski bibimbap, pirinčane štapiće tteokbokki, pravi kimči i korejski roštilj.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Hashtag Seoul 

Manji restoran kod Tašmajdana sa autentičnom korejskom kuhinjom. Enterijer je poprilično asketičan: zastava Južne Koreje iznad ulaza, nekoliko hijeroglifa na zidovima i nijednog suvišnog detalja, apsolutna fokusiranost na hrani. U restoranu “Hashtag Seoul” spremaju autentični bibimbap — korejsku činiju sa povrćem, prženim jajetom i mesom (ovde dodaju marinirane komadiće govedine “bulgogi”) –, kimči sa pirinčem i krastavcima, kao i popularnu korejsku brzu hranu “tteokbokki” — pirinčane štapiće začinjene pikantnom i slatkom pastom od crvene paprike “gochujang”. 

Starine Novaka 7Instagram

BOM

Udobni restoran korejsko-japanske kuhinje na Savskom vencu. Otvorio ga je bračni par nastanjen u Beogradu — Korejka Lin i Japanac Sokol. Lin se u domovini bavila modnim dizajnom, pa je svoje iskustvo iskoristila u opremanju restorana — mesto je ispalo veoma minimalističko i elegantno. U korejskom delu menija su raskošni kimpabi (korejska verzija rolnica sa pirinčem i raznim filovima), domaći kimči, korejski omlet, piletina u slatko ljutom sosu i naravno bibimbap — sa svinjskim ili junećim mesom, ili vegetarijanski. Uskoro će proraditi i sprat restorana, gde će služiti set meni od prefinjenih jela korejske dvorske kuhinje.

Karađorđeva 61 • Instagram

Seoulgrade

Restoran na Dorćolu koji se specijalizuje za korejski BBQ. Roštilj nažalost nije ugrađen u svaki sto, zajednički je za ceo restoran, ali zato na meniju, osim grilovanog mesa (sa pirinčem, kimčijem i sosevima), ima i veganskog bibimbapa, korejske supe od soje i neobičnih omleta. Od pića uz hranu preporučujemo bezalkoholni sodžu u zabavnim pakovanjima — grejpfrut, breskva ili jagoda.

• Kapetan-Mišina 6 • Instagram

Aigo.eat

Mali korejski lokal na Novom Beogradu koji radi preko dostave i pakuje hranu za poneti na licu mesta. Meni je prilično kratak, ali su tu sve neophodne stavke: kimpabi, bibimbap, kimči čorba, korejske punjene knedle mandu i korejske palačinke sa različitim filovima čon.

• Bulevar Zorana Đinđića 57 • Instagram

Mi Đa House

Još jedan restoran, gde su zastupljene dve kuhinje: korejska i kineska. “Mi Đa House” ima dva lokala, i nijedan nije u centru grada, pa su cene malo pristupačnije. Preporučujemo restoran u Milana Rakića — malo je veći, a enterijer sređen u nežnim pastelnim bojama je ispunjen prirodnim svetlom Ovde možete probati kimči sa svinjetinom, ljutu piletinu i govedinu na grilu. Ali glavni “must have” su naravno “lignjačinke” (korejska ljuta pržena lignja sa tikvicama i pirinčem).

• Kruševačka 14, Milana Rakića 86g • Instagram

K-Food

Prvi i za sada jedini korejski supermarket u Beogradu (još jedan se pre koji dan otvorio i u Novom Sadu). Iako su police često praznjikave, a cene su ubedljivo iznad proseka, možete pojesti korejsku hranu u “K-Food”, na primer, instant nudle u brendiranim šarenim pakovanjima: u te svrhe u prodavnici ima nekoliko stolova, a tu je i veliki termos sa vrelom vodom. Ima ovde i klasičnih južnokorejskih specijalnih čaša napunjenih ledom, u koje u samoj prodavnici možete nasuti neko osvežavajuće piće, recimo sa mačom ili sojinim banana mlekom, zvanih “ice cup”.

Bulevar kralja Aleksandra 28Instagram

Gig

Jedan od najlepših restorana Novog Beograda

Cveće Zla

Veoma boemski projekat u centru grada