Gde popiti koktele Bar-destilerija, najbolja kolekcija džina, uparivanje hrane i spikizi kod Malog Kalemegdana

Pričamo o glavnim mestima za koktele u Beogradu. Na našoj listi su tajna mesta bez izloga, uparivanje hrane, najbolja kolekcija džina u gradu, bar-zagonetka i dva restorana sa izvanrednom kartom koktela, koja su zaslužila preporuku Mišelin vodiča.

Tekst: Veronika Zagrebajeva

Comunale

Belgrade Cocktail Club

Nije lako primetiti barska vrata koja se kriju iza crne rešetke. Unutra može da se smesti svega 16 gostiju, a enterijer — počev od velikog barskog stola pa sve do uniforme barmena — vuče na stil koktel barova sa kraja 19.-početka 20. veka. Koktel karta se menja otprilike dva puta godišnje u skladu sa sezonom. Leti će vam nuditi koktele na bazi svežeg voća, više kiselih i svežih napitaka, dok vas tokom jeseni i zime očekuju “komotni” miksevi sa ceđenim narom ili medom. Jedna od najboljih osobina bara jeste odnos prema koktelskoj istoriji: dovitljive reference na meniju i impresivna tematska znanja barmena.

Google MapsUzun Mirkova 7

Just A Maestro

Just A Maestro

Restoran autorske kuhinje otvoren je 2017. na inicijativu šefa Dušana Petkovića i već je dva puta zaslužio preporuku Mišelin vodiča. Ovde je rođena verovatno najekstravagantnija karta koktela u Beogradalu, “Jam’s Fantasy“. Iznova je osmišljvaju i menjaju jednom do dva puta godišnje. Svaki koktel sadrži ponešto neobično: «Negroni Parmigiano» sa vermutom sa parmezanom ili «Aperol Spritz 2.0» sa penušavim likerom od narandže. Najhrabriji mogu da probaju «Opium» sa makovim likerom. Tim eksperimentiše sa teksturama i kombinacijama ukusa, sa načinom serviranja i ukrašavanja, tako da koktel karta nikad nije dosadna.

InstagramKnez-Miletina 25-27

Hanky Panky

Hanky Panky 

Manji bar otvoren 2021. godine iza Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Iznad vrata nema natpisa sa nazivom, ali je okačen ogromni poster “Belgrade”, nećete ga promašiti. Vlasnik i glavni barmen Miroslav Popov insistira kod svojih zaposlenih na dve stvari: da vam nude idealno spremljene klasične koktele, ali i da pričaju sa vama o vašim omiljenim ukusima. Možete naručiti idealni martini koji će  praviti i popravljati dok vam ne bude potpuno odgovarao, ili da prijateljski podelite svoje preferencije sa barmenom kako bi vam ponudio piće smućkano prema vašem ukusu.

InstagramKapetan Mišina 2

Riddle bar

Riddle bar 

Bar u kojem se konceptualno služe samo nesvakidašnji kokteli. Na to poziva i sam naziv lokala, “Riddle” (engl.: zagonetka): nećete saznati šta vam je spremljeno sve dok ne okusite koktel. Čak i ako naručite nešto od klasike dobićete originalniju verziju napitka, ali pre toga će se barmen raspitati o vašim alergijama i prefernacijama. Preporučujemo tvist na Krvavu Meri: pravi se na bazi votke sa biber i miso sosom, ljut i iznenađujuće okrepljujući. Iza bara se nalazi mala prodavnica sa miksovima u flašicama, kraft ledom i zanimljivim tonicima.

InstagramSkadarska 9b

Belgrade Urban Distillery, Лења буба бар

Belgrade Urban Distillery, Lenja buba bar

Faktički, ovo je bar unutar destilerije u kojoj se peče rakija. Na meniju ima i nekoliko klasičnih koktela na bazi drugih žestokih pića, ali ako ste već u prilici da probate «Old Fashion» na bazi rakije “Branko”, zašto biste odbili? Ili autorski tvist na Negroni na bazi lokalnog džina «BUD Spirits», ako ste ljubitelj gorkih aperitiva. Bar je uređen u retro tropskom stilu i deo je restorana “Barell House”, koji takođe pripada Beogradskoj urbanoj destileriji. Oni peku 20 vrsta rakija, ne računajući likere i džin, zato je “Lenja buba” odlično mesto da probate nešto novo, kupite ono šta vam se svidi i kod kuće napravite sopstveni koktel.

InstagramŽorža Klemansoa 19

Druid bar

Druid bar 

Najpoznatiji «spikizi» u Beogradu, sa svega 20 mesta, nalazi se pored Malog Kalemegdana. Iza “Druida” još uvek mahom stoji ista ekipa koja ga je otvorila 2016. Manja karta pića se obnavlja jednom u pola godine. S obzirom na to kakav je lokal u pitanju, uvek treba da rezervišete sto, bez rezervacije vas najverovatnije neće primiti. Izbor je najbolje poveriti barmenu: ovde spremaju klasike, ali zato bilo koje, prema vašem ukusu. Preporučujemo da probate idealni «Boulevardier» ako ste za nešto gorko, ili “Brendi Aleksandar”, da se zasladite. Bitno: u baru je zabranjeno fotografisanje.

InstagramCincar Jankova 7-5

Josephine Belgrade

Josephine Belgrade 

«Josephine Belgrade» – bar-restoran inspirisan stilom burnih dvadesetih i Džozefin Bejker. Ovo je mesto gde možete uživati u hrani i piću posluženim po principu uparivanja hrane (tzv. «food pairing»). Preporučujemo da probate lokalni «Old Fashion» sa crnom čokoladom, tartar od gambora sa sosom od jabuke i koktelom «Giuseppe» (koji je inače učestvovao u finalu Tio Pepe festivala u Španiji 2022.). Ili da okusite mini pljeskavice sa ljutim koktelom «Spice on Every Finger».

Instagram Kralja Milutina 33

Comunale

Comunale 

Još jedan restoran sa preporukom Mišelina, gde možete, tačnije – morate – piti koktele. Barska ponuda se sastoji od čak tri karte: vino, žestina i kokteli. Ova poslednja je ujedno i vodeća: u restoranu “Comunale” sakupili su ogromnu kolekciju džina, počev od lokalnih brendova pa sve do egzotičnih japanskih vrsta. Ako vam je Džin-tonik omiljeni koktel, stigli ste u raj. Uz to, restoran poseduje i listu laganih koktela idealnih u kombinaciji sa italijanskom kuhinjom. Naša su preporuka “Gimlet” i najbolji “Limoncello Sour” u gradu.

InstagramBeton Hala, Karađorđeva 2-4

Bar Central

Bar Central

Mesto koje je iznedrilo većinu beogradskih barmena radi od 2005. pod rukovodstvom Damira Miladina. Bar nudi gostima i klasične koktele, a i sopstvene izume, recimo veliki izbor napitaka na bazi rakije ili skroz hrabre miksove kao što je «Old Fashion» od pečuraka. Ako volite tropske ukuse, lokalna zbirka tiki-koktela će vas prijatno iznenaditi i ukusom, i serviranjem u originalnim tikijama. Bar poseduje dve sale: zajedničku i jednu privatnu manju sobu gde je zgodno rezervisati sto za društvo.

InstagramKralja Petra 59

Fotografije: 1, 8 – Comunale; 2 – Just A Maestro; 3 – Hanky Panky; 4 – Riddle bar; 5 – Belgrade Urban Distillery; 6 – Druid bar; 7 – Josephine Belgrade; 9 – Bar Central.

Langouste

Besprekorni restoran francuske kuhinje                                                                                                                                           

Bela Reka

Srpska kuhinja prve klase i sopstvena farma