Gde tražiti kinesku kuhinju u Beogradu Sedam lokala sa pekinškom patkom, “vrućim loncem” i hogom

Stigli smo do jedne od najzastupljenijih nacionalnih kuhinja u Beogradu. Kinesku hranu možete pronaći na desetinama gradskih lokacija — od raskošnih restorana za delegacije iz ove zemlje do majušnih lokala za brojnu dijasporu. Predstavljamo vam sedam kineskih restorana u Beogradu u kojima spremaju pravu pekinšku patku, kuvaju izvrsne knedle (dumplings) i kineski čaj.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Shangrila

Restoran na Novom Beogradu nadomak Kineskog kulturnog centra. Enterijer u lokalu “Shangrila” je raskošno uređen u kineskom stilu — lampe su stilizovane kao papirni lampioni, elegantni azijski paravani i stolovi dizajnirani u klasičnom kineskom stilu sa rotirajućim umetkom u centru tako da svaki gost može da stavi sebi po malo od svega. Opsežni meni je prilično zbunjujuć, ali definitvno morate probati autentičnu pekinšku patku — na nju je restoran posebno ponosan. Za ljubitelje morskih plodova tu je odlična salata od meduza, a za vegetarijance prepoznatljivi patlidžani sa povrćem u saču i supa od paradajza i jaja. Inače, “Shangrila” ima i drugi objekat u Beogradu na vodi – tamo kineska kuhinja koegzistira sa modernom japanskom.

• Trešnjinog cveta 9 • Instagram

Spring

Komotni kineski restorančić na Dorćolu sa zaista prijatnim i elegantnim enterijerom, mada od kineskog u tom pogledu imaju samo kaligrafiju po zidovima. Hrana je, za razliku od enterijera izuzetno autentična. U “Spring-u” spremaju jela severne kineske kuhinje, na primer, barene i pržene knedle (jiaozi) sa svinjskim i goveđim mesom, ali i južne: klasična sečuanska piletina kungpao i svinjetina u slatko ljutom sosu yuxiang. Ovde možete takođe probati popularni prženi pirinač jang džou, i uživati u pravom kineskom čaju — od jasmina, hrizanteme i godži bobicama ili mlečnom ulongu.

• Dositejeva 22 • Instagram

Huang jia yipin hot pot

Na prostranom novobeogradskom splavu “Huang jia yipin hot pot” možete se upoznati sa jednim od glavnih kulinarskih izuma Kinaze — hogo. U velikom loncu podeljenom u nekoliko delova gostima serviraju buljon na bazi govedine ili povrća, a onda je na vama do dodate raznovrsne sastojke: meso, morske plodove, nudle, pečurke, tofu i soseve. Hot pot (“vruć lonac”) za hogo je na svakom stolu, a bonus su redovne kineske predstave i predivan pogled na Dunav. 

• Kej Oslobodjenja bb • Maps

Youran Tea House

Glavna lokacija za sve obožavaoce “bubble tea” u Beogradu. Opušteni minimalistički enterijer i predivan kineski porcelan izložen na drvenim policama. U lokalu uprkos nazivu ne nude samo kineski čaj već i selekciju azijskih jela: japanskih, vijetnamskih, korejskih i kineskih. Od ovih poslednjih preporučujemo da obratite pažnju na kiselo-ljutu supu sa nudlama chonqiong, simpatične knedle od svinjetine, govedine, piletine i gambora, kao i na salate — od algi, nudla i surimija. Ipak, lista čajeva je duža: od zelenog longjina i crnog tangerina do raznovrsnih bubble varijacija sa jasminom, mačom i mangom.

• Prizrenska 6 • Instagram

Good DumplingsX

Neprimetni restoran ili pre kafić kod Bronkovog mosta “Good DumplingsX” je najbolja lokacija da se najedete kineskih knedli. Standardno služe po 15 komada — barene, pržene pa čak i zamrznute, sa govedinom, svinjetinom, piletinom i povrćem. Ako vam to nije dovoljno, slobodno naručite i supu (u nju takođe možete dodati knedle), na primer tradicionalnu kiselo ljutu sečuan supu, neće vas razočarati.

• Pop-Lukina 15 • Maps

X.WANG’s kitchen

Manji kineski kafić blizu hotela “Moskva” sa jednostavnim, ali lepim enterijerom nalik na potkrovlje i autentičnom i zasitnom hranom. Glavne prednosti su meni sa slikama i velikim porcijama (činija supe ovde više liči na lavor), kuhinja je prvenstveno južnokineska — obavezno probajte sečuan govedinu, a uz nju možete naručiti i tucane krastavce na kineski način ili nešto od prave klasike — na primer, piletinu u slatko-kiselom sosu. Inače, lokal je uvek pun Kineza, što je verovatno najbolja moguća preporuka.

• Kraljice Natalije 4 • Maps

Makao

“Makao”, otvoren 1999. godine, jedan je od najstarijih kineskih restorana u Beogradu. Nažalost, prvobitni lokal kod Tašmajdana se zatvorio, a restoran sada radi samo u Zemunu i Rakovici. Oba zauzimaju po celu kuću, a objekat u Rakovici ima i ogromnu natkrivenu baštu sa 64 mesta. Na meniju je veliki izbor klasičnih kineskih supa, piletine (nje ima čak i sa bambusom), plodova mora i deserata — mi, naravno, biramo pržene banane. Ne možemo a da ne pomenemo “kinesku rakiju” baiđu — naravno da je ima u “Makau”, i sa njom morate biti oprezni.

• Pere Velimirovića 7, Prve pruge 8 • Instagram

 

Gde popiti koktele

Bar-destilerija, najbolja kolekcija džina, uparivanje hrane i spikizi kod Malog...

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace