Šest lokala libanske kuhinje u Beogradu Falafel, humus i šavarma

Nastavljamo razgovor o najboljim kafićima i restoranima nacionalne kuhinje u Beogradu. Ovog puta smo sabrali mesta sa autentičnom libanskom hranom. U selekciju su ušli vodeći beogradski lokali sa šavarmom i falafelom, restoran gde služe sanbusik i libanska pekara u kojoj spremaju pite manaiš.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Hanan

Raskošni restoran u centru grada sa nargilama i istočnim plesom vikendom. Ovde ćete zateći najveći izbor libanske kuhinje u Beogradu: od humusa i fatuš salate sa hrskavim hlebom, do fatteha (komadići pite umočeni u sos) sa patlidžanom i mesom i pite sanbusik — u “Hananu” je prave sa junetinom i pinjolima. A možete probati i specijalitete palestinske kuhinje, na primer, msahan piletinu u sumak sosu. Osim centralnog restorana u Svetogorskoj, “Hanan” se nalazi na još tri lokacije na kojima spremaju libansku uličnu hranu: šavarmu i njenu vegeterijansku verziju sa falafelom.

• Svetogorska 2 • Instagram

Zein

Manji lokal pun stila sa autentičnom libanskom uličnom hranom na rubu Vračara. U “Zeinu” spremaju juneću i pileću šavarmu (uz nju možete naručiti i činijicu humusa), kao i falafel (kroketi od leblebija) u lavašu (tanki hleb nalik na tortilju) ili u burgeru, umesto mesa. Na meniju ima i klasičnih bliskoistočnih zakuski (kao i mi, zovu ih meze): namaz od pečenog patlidžana mutabal i klasična tabule salata od bulgura, paradajza i sitno naseckanog peršuna.

• Vojislava Ilića 2 • Instagram

Furuna

Autentična libanska pekara na Vračaru. Ovde obavezno morate probati predivne libanske manaiš pite. One se peku u posebnoj peći na izuzetno visokoj temperaturi par minuta i služe se sa raznovrsnim punjenjem. Na primer, sa zatarom — popularnim bliskoistočnim začinom —, sa mesom, falafelom, laban sosom od jogurta i muhamarom, namazom od crvenih paprika nastalim u Alepu.

• Beogradska 50 • Instagram

Byblos

Nekada prvi restoran libanske kuhinje u regionu se sada sveo na format malih kafića sa akcentom na dostavu. “Byblos” postoji na Vračaru i na Novom Beogradu, prostorije su male, zgodne možda samo za iščekivanje narudžbine. Na meniju su kafta (libanski ćevap), falafel, piletina i povrće uvijeni u lavaš, koji se skoro pa uvek služe sa humusom. Uzgred,ovde možete popiti i ajran, vrstu jogurta koja je izuzetno popularna u Centralnoj i Zapadnoj Aziji.

• Mutapova 67, Jurija Gagarina 12B • Instagram

Yalla Yalla Supernaut

Još jedan lokal klasične libanske ulične hrane koji se nalazi pored Trga Republike. Na meniju ćete pronaći nekoliko vrsta falafela i šavarme — na primer, zanimljivu kombinaciju sa ljutim sosom harisa i namazom od susama, tahinijem. Pritom, punjenje za falafel ili šavarmu možete kombinovati i samostalno. Takođe, ovde vredi otići i po libanske mesne kuglice sa bulgurom, kibbeh, i otomanski pileći kebab, shish tawook. 

• Makedonska 11 • Instagram

Ararat

“Ararat”, restoran blizu Vukovog spomenika, istovremeno se specijalizuje za dve istočne kuhinje: libansku i jermensku. Ovde spremaju vegeterijansku, pileću i juneću šavarmu, bilo na tanjiru ili u lavašu, i humus za svačiji ukus — ljutkasti, sa falafelom, tikvicama, patlidžanom, pa čak i krompirom. Ništa manji nije ni izbor pita sa punjenjem od sira, luka, zatara, paradajza i maslina.

• Dimitrija Tucovića 55A • Instagram

Cveće Zla

Veoma boemski projekat u centru grada