Metropol Palace Hotel
Estetika 1960-ih i slavni gosti

Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: Junona Slavina

Na jesen 2023. u lobi-baru hotela ,,Metropol” počeli su da služe kafu u posebnom aranžmanu ,,Archive ritual”. Na srebrnom poslužavniku serviraju kafu u vintidž šolji sa tacnom, uz parče slavne torte ,,Srneća leđa”, koje je ukrašeno cimetovim štapićima i cvećem. Ovaj set nazvan je po restoranu ,,Arhiv” koji je nekad radio u hotelu i na čijoj se terasi sa pogledom na Mali Tašmajdan okupljalo boemsko društvo tih vremena. 

Istorija

,,Archive ritual” je divan način da uronite u atmosferu i tradicije Beograda sredine 20. veka, kada se u Bulevaru Oslobođenja (1997. godine su mu vratili istorijski naziv Bulevar kralja Aleksandra) otvorio jedan od najsavremenijih i najraskošnijih hotela u Socijalističkoj Jugoslaviji.

Zanimljiv je podatak da slavna modernistička zgradam prvobitno uopšte nije bila namenjena hotelu. Poznati arhitekta Đorđe Ristić ju je 1950. projektovao kao Dom Centralnog komiteta omladine Jugoslavije. Međutim, gotovo odmah je postalo očigledno da je ogroman projekat površine od 50.000 m2megalomanski za organizaciju čije značenje je znatno opalo početkom masovne demokratizacije zemlje. Reorganizaciju prostora i uređenje hotela su poverili Dragiši Brašovanu — drugom velikom arhitekti, majstoru evropskog modernizma koji je lično kontrolisao uređivanje svih prostorija do najsitnijih detalja.

Hotel se otvorio 1957. i odmah je bio proglašen za jedan od najelegantnijih i najsavremenijih hotela u gradu. Ko sve od slavnih ličnosti i političara nije bio gost ,,Metropola”: Če Gevara, Luj Armstrong, Brižit Bardo, Vitorio de Sika, Bobi Fišer… Za vreme Konferencije Pokreta nesvrstanih 1961. na prijem u ,,Metropol” stiglo je 30 šefova država i preko 3000 gostiju. U hotelskim sobama za snimanja su se spremali Sofi Loren, Đina Lolobriđida i Robert de Niro, a legendarni Hičkok je ovde proslavio uspešnu premijeru svog filma.

Restoran je, kad smo ga već spomenuli, bio jedna od vizit karata hotela. Kuvari (kao i konobari) ,,Metropola” su učestvovali u organizaciji većine državnih prijema, odavde se hrana dostavljala u Beli dvor i Kraljevski dvor na Dedinju za sve bitne državne ručkove.

Savremenost

Odbrojavanje nove istorije ,,Metropola” je počelo 2012, kada se hotel ponovo otvorio nakon obimne ali pažljive rekonstrukcije koja je potrajala nekoliko godina. Projekat je potpisao arhitekta Miško Trpković. Pošto je zgrada utvrđena za spomenik kulture, ovde su očuvali ključne elemente spoljašnjeg dizajna i unutrašnjeg dekora, uključujući i slavna vitražna stakla koja krase centralno stepenište, mozaik od desetina vrsta svetlog i tamnog drveta iz 1956, i fontanu ,,Devojka koja se kupa” koja dočekuje goste na centralnom ulazu.

Za novi dizajn soba je odgovarao londonski biro ,,MKV design”: tamno drvo, dizajnerski nameštaj u duhu elegantne klasike, minimalistički dekor — sve je birano u skladu sa estetikom zgrade. 

Nakon rekonstrukcije u hotelu je počeo sa radom i spa-centar sa velikim bazenom, teretanom, saunom, masažom i zonom za opuštanje, dok je na poslednjem spratu osvanuo restoran ,,The Twenty Two”, koji drugu godinu zaredom uživa u preporuci vodiča ,,Mišelin”, zahvaljujući veštom spoju aktuelnih kuvarskih tehnika i srpskih tradicija. Plus, sa terase restorana se pruža jedan od najlepših pogleda na grad.

Bulevar kralja Aleksandra 69Instagram

Homa

Inventivna gastronomija u minimalističkom restoranu

Cveće Zla

Veoma boemski projekat u centru grada