7 panoramskih restorana Beograda Sa zanosnim pogledom na Vračar, Savu i Kalemegdan

Uživati u visokoj kuhinji i originalnim koktelima je još prijatnije uz lep pogled — Beograd, iako nije prepun nebodera, poseduje dosta lokacija sa lepim pogledom na grad. Sabrali smo najbolje panoramske restorane prestonice, gde je i ukusno, i lepo.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

The Twenty Two

Restoran autorske kuhinje na poslednjem spratu hotela “Metropol Palace”. Leti ovde radi i otvorena terasa sa pogledom na vračarske krovove, beogradske zalaske sunca i kupolu Hrama Svetog Save — prava vizuelna gozba. Na meniju “Twenty Two” su se našla prefinjena jela međunarodne kuhinje i srpski specijaliteti koje talentovani šefovi spremaju od najkvalitetnijih sastojaka. Ne sumnjajte u svoj izbor dok naručujete stejk od mesa ili ribe i nešto sa vinske karte — ovde je izvrsna.

Bulevar kralja Aleksandra 69Instagram

Langouste

“Langouste”, iako nije klasični panoramski restoran, pruža verovatno najbolji pogled na Savu u celom Beogradu: kroz krošnje drveća možete videti bukvalno svaki brod koji prođe. Ovde caruje visoka francuska kuhinja koja se ponovo vratila u modu: pravilni tartar, riblji karpaćo, slavni petao u vinskom sosu ‘coq au vin’ i raskošni (mada zaista skup) lobster. Kad smo kod toga, u “Langouste” od nedavno kuhinjom rukovodi novi šef: Gijoma Iskandera je smenio mladi Marko Đerić, koji je stekao prethodno iskustvo u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice “Piazza Duomo” u Albi.

Kosančićev venac 29Instagram

Kalemegdanska terasa

Restoran sa istorijom od sto godina u samoj Beogradskoj tvrđavi, okružen zanosnim pogledima na bedeme, Kalemegdan u cvatu, Savu i Dunav. Ovde spremaju uobičajene pljeskavice i ćevape, tradicionalne srpske zakuske i salate, leskovačke uštipke i smuđa na smederevski način. S obzirom na malo jače cene, za stolom u “Kalemegdanskoj terasi” je lako da se osetite kao turista.

Mali Kalemegdan bbInstagram

Mama Shelter

“Mama Shelter” na poslednjem spratu TC “Rajićeva” je istovremeno hotel, restoran i bar sa ogromnom terasom sa sjajnim pogledom na Stari Grad, Kalemegdan, a vidi se sa nje i Novi Beograd. Iako je ovo deo grada sa najviše turista, atmosfera na terasi je izvanredno opuštena, uglavnom zahvaljujući enterijeru u boho stilu. Meni nije samo originalan već i zaista raznovrstan: od humusa i kebaba do ogromne pice i brioša sa kozicama. Posebnu pažnju vredi posvetiti koktelima: u baru “Mama Shelter” ima preko deset autorskih mikseva.

Uzun Mirkova 3Instagram

Sky Lounge

Restoran smešten na 8. spratu hotela “Hilton” — odavde se pruža zanosni pogled na jedan od glavnih gradskih trgova — Slaviju i okolni deo Vračara. Za hranu u “Sky Lounge” odgovara tajlandski šef Tong — na meniju je bogat izbor azijske kuhinje, i posebno jela od morskih plodova: rolnica od krabe, tuna karpaćo i grilovana hobotnica. Tu su i poduža karta koktela, i odlični deserti.

Kralja Milana 35Instagram

The View

Još jedan restoran na krovu velelepnog hotela — ovog puta govorimo o “Crystal-u” na Vračaru. Ako ste tražili najbolji pogled na Hram Svetog Save — našli ste ga. Na meniju su predstavljena jela klasične evropske kuhinje: jednostavni doručak sa tostom i jajima, paste i stejkovi. Koktel kartu su namenili obožavaocima džin-tonika: sadrži čitavih deset vrsta džina i šest različitih tonika.

Internacionalnih brigada 9Instagram

Caruso

Klasični “rooftop”, restoran “Caruso” se nalazi u samom centru Beograda — na osmom spratu zgrade na Terazijama. Na meniju su srpska i mediteranska jela, a sa ogromnih prozora fantastični pogled na hotel “Moskva”, Savu i Most na Adi. Najbolje je doći pred zalazak sunca — restoranski prozori gledaju strogo na zapad. Mada postoji i mana: širenje Beograda na vodi pogoršava pogled već duže vreme.

Terazije 23/8Instagram

Mali pijac

Gastronomski bistro koji objedinjuje srpske i francuske tradicije

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace