Gde jesti korejsku kuhinju u Beogradu 6 lokala sa bibimbapima, kimpabima i kimčijem

Korejska kuhinja nastavlja da osvaja svet, samo u Beogradu poslednje godine su se otvorila tri nova lokala, a nešto nam govori da će ih ubuduće biti sve više. Evo gde već sada možete da pojedete mesni i vegetarijanski bibimbap, pirinčane štapiće tteokbokki, pravi kimči i korejski roštilj.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Hashtag Seoul 

Manji restoran kod Tašmajdana sa autentičnom korejskom kuhinjom. Enterijer je poprilično asketičan: zastava Južne Koreje iznad ulaza, nekoliko hijeroglifa na zidovima i nijednog suvišnog detalja, apsolutna fokusiranost na hrani. U restoranu “Hashtag Seoul” spremaju autentični bibimbap — korejsku činiju sa povrćem, prženim jajetom i mesom (ovde dodaju marinirane komadiće govedine “bulgogi”) –, kimči sa pirinčem i krastavcima, kao i popularnu korejsku brzu hranu “tteokbokki” — pirinčane štapiće začinjene pikantnom i slatkom pastom od crvene paprike “gochujang”. 

Starine Novaka 7Instagram

BOM

Udobni restoran korejsko-japanske kuhinje na Savskom vencu. Otvorio ga je bračni par nastanjen u Beogradu — Korejka Lin i Japanac Sokol. Lin se u domovini bavila modnim dizajnom, pa je svoje iskustvo iskoristila u opremanju restorana — mesto je ispalo veoma minimalističko i elegantno. U korejskom delu menija su raskošni kimpabi (korejska verzija rolnica sa pirinčem i raznim filovima), domaći kimči, korejski omlet, piletina u slatko ljutom sosu i naravno bibimbap — sa svinjskim ili junećim mesom, ili vegetarijanski. Uskoro će proraditi i sprat restorana, gde će služiti set meni od prefinjenih jela korejske dvorske kuhinje.

Karađorđeva 61 • Instagram

Seoulgrade

Restoran na Dorćolu koji se specijalizuje za korejski BBQ. Roštilj nažalost nije ugrađen u svaki sto, zajednički je za ceo restoran, ali zato na meniju, osim grilovanog mesa (sa pirinčem, kimčijem i sosevima), ima i veganskog bibimbapa, korejske supe od soje i neobičnih omleta. Od pića uz hranu preporučujemo bezalkoholni sodžu u zabavnim pakovanjima — grejpfrut, breskva ili jagoda.

• Kapetan-Mišina 6 • Instagram

Aigo.eat

Mali korejski lokal na Novom Beogradu koji radi preko dostave i pakuje hranu za poneti na licu mesta. Meni je prilično kratak, ali su tu sve neophodne stavke: kimpabi, bibimbap, kimči čorba, korejske punjene knedle mandu i korejske palačinke sa različitim filovima čon.

• Bulevar Zorana Đinđića 57 • Instagram

Mi Đa House

Još jedan restoran, gde su zastupljene dve kuhinje: korejska i kineska. “Mi Đa House” ima dva lokala, i nijedan nije u centru grada, pa su cene malo pristupačnije. Preporučujemo restoran u Milana Rakića — malo je veći, a enterijer sređen u nežnim pastelnim bojama je ispunjen prirodnim svetlom Ovde možete probati kimči sa svinjetinom, ljutu piletinu i govedinu na grilu. Ali glavni “must have” su naravno “lignjačinke” (korejska ljuta pržena lignja sa tikvicama i pirinčem).

• Kruševačka 14, Milana Rakića 86g • Instagram

K-Food

Prvi i za sada jedini korejski supermarket u Beogradu (još jedan se pre koji dan otvorio i u Novom Sadu). Iako su police često praznjikave, a cene su ubedljivo iznad proseka, možete pojesti korejsku hranu u “K-Food”, na primer, instant nudle u brendiranim šarenim pakovanjima: u te svrhe u prodavnici ima nekoliko stolova, a tu je i veliki termos sa vrelom vodom. Ima ovde i klasičnih južnokorejskih specijalnih čaša napunjenih ledom, u koje u samoj prodavnici možete nasuti neko osvežavajuće piće, recimo sa mačom ili sojinim banana mlekom, zvanih “ice cup”.

Bulevar kralja Aleksandra 28Instagram

Cveće Zla

Veoma boemski projekat u centru grada

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace

Homa

Inventivna gastronomija u minimalističkom restoranu