3 grčka restorana u Beogradu Grilovana hobotnica, ricina, suvlaki i autentični giros

Iako je glavna grčka brza hrana — giros — neverovatno popularna u Srbiji, ostatak nacionalne kuhinje ostaje zapostavljen. Ispravljamo tu nepravdu i predstavljamo tri restorana autentične grčke kuhinje u Beogradu (tu su i preporuke šta probati).

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Meze by Elliniko

Restoran autentične grčke kuhinje na Novom Beogradu. Ne morate rezervisati unapred: u prostranom restoranu “Meze by Elliniko” se uvek nađe mesto. Dok čekate narudžbinu, u prilici ste da se upoznate sa istorijom grče kuhinje, koja je detaljno ispisana na papirnim prostirkama za escajg. Meni je poduži: od klasične grilovane hobotnice i tzatzikija do komplikovanih jela mosharaki kokinosto (sporo kuvana teletina u paradajz sosu) i bakaliarose skardalia (pohovani bakalar sa pireom od krompira, belog luka, oraha i maslinovog ulja). Tu je i veliki izbor grčkog sira: feta, talagani, graviera i halumi.

• Bulevar maršala Tolbuhina 34A • Instagram

Mezestoran Dvorište

Restoran mediteranske kuhinje “Mezestoran Dvorište” treću godinu zaredom uživa u Mišlenovoj preporuci. Pored šarenog dekora, izdvojićemo predivnu baštu — udobnu, zelenu, sa preslatkim muralom sirene. Grčka kuhinja je ovde jedna od najzastupljenijih. U “Mezerestoranu” spremaju originalni kritski dakos (hrskavi hleb sa svežim paradajzom i fetom), grčki namaz fava od dve vrste sočiva, rižoto kritaroto sa hobotnicom i domaćom ljutom kobasicom i grčku salatu sa najboljom, kako tvrdi restoran, fetom “Dodoni”. Na autentični giros, pileći ili svinjski, takođe dolazimo ovde.

• Svetogorska 46 • Instagram

Piatakia

Autentični restoran grčke kuhinje u Zemunu (još jedan lokal se nalazi na Novom Beogradu). Enterijer je osmišljen u beloj i plavoj boji, svuda su antičke panorame i maslinovo drveće na zidovima, a ponekad vlasnici organizuju žurke sa lomljenjem posuđa (tradicionalna grčka zabava). Zemunska “Piatakia” posedju izvanredno unutrašnje dvorište — preporučujemo da se smestite u njemu. Hrabro naručite lokalni suvlaki (sitni svinjski ražnjići), musaku ili dolmades — grčka sarma sa limunom i maslinovim uljem. I obavezno popijte vinski specijalitet recinu.

• Novogradska 10 • Instagram

Bela Reka

Srpska kuhinja prve klase i sopstvena farma

DJ

Kifle od mlečnog testa i Krotenbuš

Silosi

Umetnički klaster u industrijskom pakovanju