Gde popiti sa društvom u Beogradu 9 najboljih barova

U Beogradu se svake godine otvara gomila novih lokala — klasične pivnice, savremeni koktel barovi i glasne diskoteke sa žurkama do sitnih sati. Već smo objavili tekst o tome gde otići na koktele. U ovom vodiču smo sabrali najautentičnija mesta sa sopstvenim karakterom i posebnom atmosferom, gde ćete se prijatno provesti u razigranom društvu.

Tekst: Danil Koržujev

Zaokret

Verovatno jedan od glavnih beogradskih barova, ulaz u art-kvart Cetinjska — Meku lokalnih hipstera, ili jednostavno prijatno mesto za provod sa prijateljima (ili upoznavanje novih ljudi — takva je to lokacija). Preko dana “Zaokret” je dobra varijanta za rad na kompjuteru uz šolju kafe po pristupačnoj ceni. Ali nikako nemojte planirati da radite i uveče: kad padne mrak, ovde se pije lokalno zanatsko pivo i pleše na žurkama uz setove aktuelnih di-džejeva. Ako je “Zaokret” prepun, popnite se na sprat u prostrani “Sprat” ili odite do mirnijeg “Lifta” za opušten razgovor uz piće.

• Cetinjska 15 • Instagram

Meduza

Komotni bar u centru Dorćola, “Meduza” preko deset godina važi za jednu od glavnih beogradskih lokacija za prijateljske sedeljke. S vremena na vreme ovde se održavaju izložbe nezavisnih umetnika, dok vikendom muziku puštaju lokalni di-džejevi. Ne ustručavajte se da naručite džin tonik za celo društvo — u “Meduzi” je taj koktel posebno dobar, dok će se za sve ostalo postarati atmosfera: toplo osvetljenje, ciglani zidovi i mnoštvo saksija sa cvećem.

• Gospodar-Jevremova 6 • Instagram

Leposava

Bar “Leposava” nadomak Kalemegdana zauzeo je bitno mesto na mapi društvenog života Beograđana. Recept uspeha je jednostavan: zanosni pogled na krovove i Savu i ništa manje zanosni enterijer, u kojem jugoslovenski nameštaj upotpunjuju radovi savremenih umetnika. Vikendom se u “Leposavi” sluša muzika lokalnih di-džejeva i piju se žestoki šotovi i jednostavni, ali kvalitetni kokteli.

• Velike stepenice 6 • Instagram

Chillton 

Andergraund bar-klub kod Hrama Svetog Save. “Chillton” se nalazi u prostorijama bivšeg hostela na poslednjem spratu oronule zgrade. Iznutra bar izgleda nalik na veći stan sa više soba — otuda i utisak da ste stigli na žurku kod prijatelja vaših prijatelja. “Chillton” je ispunjen sopstvenim neponovljivim vajbom — ovde se pije jeftino pivo, igra bilijar i organizuju nastupi alternativnih bendova. Ukratko, ako vas zamaraju ultrasavremeni barovi sa koktelima i hteli biste nešto zaista autentično, sad znate gde ćete.

• Katanićeva 7 • Instagram

April

“Must have” za sve životne prilike — “April” izdaleka odaju toplina i komotnost. Bar je uslovno podeljen na dve zone: unutrašnji elegantni enterijer sa dizajnerskim nameštajem i okruglim barom od tamnog drveta i ulična bašta ispunjena vegetacijom sa slatkom ljuljaškom. Naručite nešto točeno ili lagani koktel i uživajte.

• Zetska 18a • Instagram

Šupa

Glavna atrakcija na Zelenom vencu i još jedan bar sa posebnom atmosferom je kafić “Šupa”. Unutra je maksimalni eklekticizam: na plafonu vise saksije sa cvećem i disko kugle u svim veličinama, na šarenim zidovima nema slobodnog prostora, a stolnjaci su bukvalno neopisivi! Vikendom je u “Šupi” baš gužva, posebno kad muziku puštaju di-džejevi, ali se zato u toplim danima možete smestiti u majušnoj komotnoj bašti (ulazi se kroz prozor!).

• Jug Bogdanova 17b • Instagram

Mali Prag

Na nekoliko minuta hoda od hotela “Moskva” nalazi se minimalistički bar “Mali Prag”. Osvaja atmosferom i stilom: starinski nameštaj, slike savremenih umetnika i elegantna siva boja koja sve to povezuje. Ovde se održavaju vintidž marketi, tematske žurke, pa čak i filmske projekcije. U “Malom Pragu” je dobar izbor vina, lokalnog krafta i koktela, dok su pecivo i jednostavna zasićujuća hrana prijatan bonus.

• Kraljice Natalije 50 • Instagram

Ruke 

Po industrijsku romantiku i lepe koktele idite u bar “Ruke” — dragulj novog klastera “Gastrošor” sa modernim lokalima. Ovde vas očekuju stilski suzdržan enterijer i redovni DJ-setovi vikendom — sve to nasred Luke Beograd na Donjem Dorćolu. U “Rukama” vas čeka solidan barski meni sa vinom, zanatskim pivom i bezalkoholnim pićem, ali preporučujemo da se koncentrišete na glavni adut lokala — efektne autorske koktele.

• Žorža Klemansoa 29 • Instagram

Idol

Tropski kokteli u čašama u obliku polinežanskih božanstava, nesvakidašnji enterijer ispunjen egzotičnim antikvitetima, predivna bašta u tihoj ulici Strahinjića Bana, plus autentične zakuske i glavna jela koje je kreirao kineski šef — sve su to bitni razlozi da povedete društvo u “Idol”, prvi autentični tiki-bar u Beogradu. Kreativni tim lokala ne samo da redovno obnavlja asortiman hrane i koktela, samostalno pravi sirupe, suši voće, priprema likere i kreira nove napitke (obratite pažnju na dugačku listu moktela), već i redovno organizuje opuštene DJ žurke.

• Strahinjića Bana 61 • Instagram

Fotografije: 1, 10 –  Junona Slavina, 2 – Konstantin Kondrukhov, 3 – Meduza , 4 – Leposava, 5 – Chillton , 6 – April , 7 – Šupa, 8 – Mali Prag, 9 – Ruke 

Fotografije: 1 – Konstantin Kondrukhov, 2 – Meduza , 3 – Leposava, 4 – Chillton , 5 – April , 6 – Šupa, 7 – Mali Prag, 8 – Ruke, 9 – Junona Slavina

Mali pijac

Gastronomski bistro koji objedinjuje srpske i francuske tradicije

The Square

Modernistička kuhinja u modnom hotelu