Gde popiti kafu u Beogradu Glavne lokacije sa specijalitet kafom. Januar 2024.

Kultura specijalitetne kafe stalno se razvija, poslednjih par godina u Beogradu se otvorilo desetine kafića koji brižno mare za kvalitet napitka i nude alternativne načine njegove pripreme, a ponekad imaju i sopstvene pržionice.

Tekst: Saša Iordanov

Przionica

“Pržionica” se nalazi u bivšoj industrijskoj zoni i jedna je od prvih specijalizovanih kafeterija u Beogradu u kojima možete kupiti kafu u zrnu, a i uslužno je ispržiti. Atmosfera u lokalu je zaista opuštena: mašina za prženje kafe nalazi se u dubini sale, barista redovno organizuje improvizovanu degustaciju kafe (“kaping”), dok je letnja bašta skoro uvek puna gostiju sa psima.

InstagramDobračina 59b

Fuka

Jedan od najnaprednijih kafića u Beogradu nalazi se u skromnom paviljonu na Zemunskoj pijaci. Ali nemojte suditi po izlogu, “Fuka” raspolaže sopstvenom pržionicom, selekcijom kafa koje možete kupiti za svoj dom (asortiman se menja skoro svakog meseca), a najraznovrsniju alternativu (filter, prelivanje i hladno pripremljena kafa) možete popiti uz sveže pecivo. Takođe, na meniju su kombuča i napici na bazi mača čaja.

Instagram • Masarikov trg 17

D59B

D59B je jedna od najmodernijih kompanija za prženje kafe u Beogradu, sa odličnim kafićem u centru grada. Zidovi obloženi ciglama, bele pločice, minimalistički nameštaj i redovni DJ setovi vikendom čine ovo mesto pljunutim Berlinom. Izbor kafe je raznovrstan: filter, prelivanje, kemeks, kao i hladno pripremljena kafa (cold brew), koja se prodaje u simpatičnim brendiranim flašicama. Kad smo kod flašica, ovde možete naručiti i pivo.

InstagramKralja Petra 70

Hotel Beograd

U zgradi zatvorenog hotela na Savskom vencu nalazi se jedna od najupečatljivijih lokacija za ispijanje kafe. Ne tako davno, tim entuzijasta je iznajmio prostor u prizemlju hotela kako bi otvorio simpatičan lokal sa dobrom kafom i kroasanima. U blizini “Hotela Beograd” radi i pržionica istog tima. Na listi kafa, osim klasike, pronaći ćete i alternativu, uključujući i možda najbolju filter kafu u gradu. Ipak, glavni cilj dolaska u kafić su idealni kroasani koji se ujutru peku pred posetiocima.

InstagramUgao Balkanske i Nemanjine

Kiosk

Doslovno kiosk, ovaj kafić primer je beogradskog minimalizma: raskošni vitražni prozor u starinskoj zgradi u stilu ar deko. Pošto vreme u Srbiji skoro pa uvek dozvoljava da se smestite u bašti, sjajno je početi dan ispijanjem kafe za stolom na trotoaru ispred kioska. Kafa se ovde sprema od zrna specijalitetne klase, dok su na spisku napitaka i sezonski kafeni kokteli. Uveče se u “Kiosku” takođe služe šampanjac, alkoholni kokteli i rakija.

InstagramKneginje Ljubice 7

Way Cup

Elegantni minimalistički kafić u skandinavskom stilu. Očigledan razlog za posetu jeste veliki izbor alternative: kemeks, filter kafa, pripremljena hladno, ili tehnikom prelivanja. Manje očigledna, ali još uvek bitna prednost jeste to što je pušenje zabranjeno, i što je za rad na laptopu izdvojen dugački sto sa nizom utičnica iza njega.

InstagramRavanička 29

Artist

Simpatičan kafić u Starom gradu kao da je namenjen isključivo ljubiteljima «dripera» V60 i filter kafe. Tim je posvetio mnogo pažnje detaljima: recimo, posuđe je 100% ručno rađeno. Na meniju, osim klasike na bazi espresa i njegove alternative, ima i kafenih koktela, dezerata i sendviča, dok izvanredna selekcija čajeva dođe kao šlag na tortu. 

InstagramKondina 26

L’espresso 

Prelep kafić na Savskom Vencu. Lokal sa atraktivnim enterijerom u loft stilu, muralom koji je oslikao umetnik Lazar Piljojčić i manjom zajedničkom radnom prostorijom u suterenu. Ovde spremaju klasičnu kafu na bazi espresa, domaću kafu, kao i niz nesvakidašnjih ceđenih kombinacija. Na primer, Healthy Mix od cvekle, jabuke, šargarepe i narandže. 

InstagramSarajevska 75

Forum 

Kafić na Dorćolu sa upečatljivim enterijerom. Za dekor je poslužilo mnoštvo starinskih stvari: fotelje i stolice u stilu 1970-ih, preslatki lusteri sa abažurom od šarene tkanine i plejer za vinilne ploče. Na meniju su klasični kafeni napici na bazi espresa, domaća kafa poslužena u džezvi, espreso-tonik i espreso-martini, plus kombuča i zanatsko pivo. 

InstagramKomnen Barjaktara 1-3

Single Origin 

Spešlti kafić nadomak Slavije. Prostrani lokal sa brutalističkim enterijerom u industrijskom stilu i pažljivim odnosom prema kafi. U ponudi je kafena klasika na bazi espresa ali i alternativa: hario V60, aeropres i cold brew. Osim kafe na meniju su se našli i domaći ledeni čaj i ceđeni sokovi. 

Instagram Makenzijeva 47-49

Drip  

Majušni kafić na Dorćolu suzdržanog enterijera ali zato ogromnog izbora kafe. Ovde ima kafene klasike, alternativne i spešelti kafe, kafe u zrnu pa i opreme za spremanje filtera u kućnim uslovima. Privlače pažnju i flaširani napici, na primer kombuča.

InstagramGospodar Jevremova 46a

Kafograf

Kreatori minimalističnog kafića u centru grada, Rada i Ivan, su u svojem projektu objedinili ljubav prema kafi i savremenoj umetnosti — ne prave samo espreso od svojeručno isprženih kafenih zrna već i organizuju manje umetničke izložbe. A ne morate ni da pijete kafu: u ponudi su takođe čaj, kakao, smuti i pivo.

InstagramBulevar Despota Stefana 81

Osam

Simpatičan lokal na Dorćolu, koji je otvorio tim moskovskog kafea “8/25”. Mesto sređeno u minimalističkom skandinavskom stilu konceptualno balansira između kafića i bara, ovde ne služe samo klasiku na bazi espresa, napitke od kafe (probajte idealni moskovski raf sa lavandom ili vanilom) i mača čaj, već i alkohol, uključujući sjajne koktele: od klasičnog Aperol šprica sve do Barbi džin tonika sa malinom.

InstagramZmaja od Noćaja 16

Holy Beans

Kafić ,,Holy Beans” toliko je malen da ga je teško primetiti, ali svakako vredi svratiti: imaju ozbiljan stav prema kafi, koriste čistu arabiku iz Brazila i pružaju izbor singl oridžin kafe (privremeno povučene iz prodaje zbog manjka potražnje, ali se nadamo brzom povratku). Osim klasičnih napitaka na bazi espresa, tu su i autorske varijacije, na primer ,,Dirty Macha Latte” ili ,,Hangover Coffee”. Zaljubili smo se u lokal zbog preslatkih čaša i maca koje su ovde bukvalno svuda.

InstagramMakedonska 34

Užitak

Jedan od prvih spešlti kafića u Beogradu otvoren 2014. godine. Sam lokal nije velik i uređen je funkcionalno i jednostavno. Najveća vrednost lokala jeste sopstvena mašina za prženje kafe, ali naravno i napici koji se ovde spremaju. Od posebno zanimljivog probajte “cold brew” (crni ili sa mlekom), a onda ponesite sveže prženu kafu kući.

InstagramHilandarska 4

Gir Café

Jedan od najlepših kafića u gradu radi u okviru istoimenog salona nameštaja na Novom Beogradu. “Gir Café’ je i kafić, i bar: preko dana ovde možete popiti šolju dobre kafe, jednu od autorskih limunada ili ceđeni sok i prezalogajiti kroasan ili sendvič. Uveče dolazimo ovde po koktele: na meniju ima i klasike, i autorskih napitaka u elegantnim čašama. Plus, moramo posebno izdvojiti enterijer: ovo je maltene muzej aktuelnog minimalističkog dizajna. 

InstagramTrešnjinog Cveta 5 

Koppa

Minimalistični kafić u skandinavskom stilu na dva koraka od Hrama Svetog Save. Kao glavni ukrasi enterijera služe ogledalski barski sto i brutalni betonski plafon. Ovde je odličan izbor kafe od zrna klase specialty, imaju čak i espreso tonik, i drip kafu. Uz to u ponudi “Koppa” su se našli nekoliko desetina vrsta čajeva, ceđeni sokovi, kraft pivo, rakija, kao i sprave za pripremu čaja i kafe kod kuće. 

InstagramNikolaja Krasnova 14

Dusha

Komotni kafić sa specijalitet kafom od tima “Artist”. Ovde je sve ozbiljno: lokal zauzima odvojenu kuću, na meniju je kvalitetna kafa, veliki je izbor kućne opreme i uređaja, a tu je i neobično posuđe i pozitivni grafiti na zidovima.

InstagramMileševska 25

Caffico

Kafić (zapravo, ovo je manji lanac) pripada jednoj od najstarijih kafenih kompanija u Srbiji “Mileks”, koja proizvodi i prodaje kvalitetna zrna — klasiku i specijalitet. Ovde možete ne samo da popijete kafu (između ostalog spremljenu u pesku) već i da kupite sve što je potrebno za spremanje napitaka kod kuće, tj. opremu i posuđe. 

Instagram Ilije Garašanina 3

Sonder

Kafić sa pržionicom na Vračaru. Enterijer je zaista ispunjen stilom — u dvorištu je čak smeštem japanski vrt, veliki je izbor klasičnih i alternativnih napitaka, a i zasićujućih doručaka. Tim takođe prži i prodaje kafu za poneti, a u asortimanu su se našle i kapsule za Nespresso.

InstagramBaba Višnjina 35

Chernyi Cooperative Coffee Roasters 

Veći prostrani kafić dobre pržionice iz Rusije (lanac je takođe predstavljen u Tbilisiju). Enterijer lokala je surov, pa čak i brutalan, sa ciglanim zidovima, barskim stolom od betona i minimačističkim nameštajem. Na meniju ćete naći sjajnu selekciju specijalitet kafe, uključujući i alternativu.

InstagramCara Uroša 26

Fotografije: 1 – Mapa Mag, 2 – Pržionica, 3 – Fuka, 4 –  D59B, 5 – Hotel Beograd, 6 – Kiosk, 7 – Way Cup, 8 – Artist, 9 – L’espresso, 10 – Forum, 11 – Single Origin, 12 – Drip , 13 – Mapa Mag, 14 – Mapa Mag, 15 – Mapa Mag, 16 – Užitak, 17 – Gir Café, 18 – Koppa, 19 – Mapa Mag, 20 – Caffico, 21 – Mapa Mag, 22 – Chernyi

Fotografije: 1 – Pržionica, 2 – Fuka, 3 –  D59B, 4 – Hotel Beograd, 5 – Kiosk, 6 – Way Cup, 7 – Artist, 8 – L’espresso, 9 – Forum, 10 – Single Origin, 11 – Drip , 12 – Mapa Mag, 13 – Mapa Mag, 14 – Mapa Mag, 15 – Užitak, 16 – Gir Café, 17 – Koppa, 18 – Mapa Mag, 19 – Caffico, 20 – Mapa Mag, 21 – Chernyi