Gde popiti kafu Glavni lokali sa specijalitetnom kafom

Kultura specijalitetne kafe stalno se razvija, poslednjih par godina u Beogradu se otvorilo desetine kafića koji brižno mare za kvalitet napitka i nude alternativne načine njegove pripreme, a ponekad imaju i sopstvene pržionice.

Tekst: Saša Iordanov

Przionica

“Pržionica” se nalazi u bivšoj industrijskoj zoni i jedna je od prvih specijalizovanih kafeterija u Beogradu u kojima možete kupiti kafu u zrnu, a i uslužno je ispržiti. Atmosfera u lokalu je zaista opuštena: mašina za prženje kafe nalazi se u dubini sale, barista redovno organizuje improvizovanu degustaciju kafe (“kaping”), dok je letnja bašta skoro uvek puna gostiju sa psima.

InstagramDobračina 59b

Fuka

Jedan od najnaprednijih kafića u Beogradu nalazi se u skromnom paviljonu na Zemunskoj pijaci. Ali nemojte suditi po izlogu, “Fuka” raspolaže sopstvenom pržionicom, selekcijom kafa koje možete kupiti za svoj dom (asortiman se menja skoro svakog meseca), a najraznovrsniju alternativu (filter, prelivanje i hladno pripremljena kafa) možete popiti uz sveže pecivo. Takođe, na meniju su kombuča i napici na bazi mača čaja.

Instagram • Masarikov trg 17

D59B

D59B je jedna od najmodernijih kompanija za prženje kafe u Beogradu, sa odličnim kafićem u centru grada. Zidovi obloženi ciglama, bele pločice, minimalistički nameštaj i redovni DJ setovi vikendom čine ovo mesto pljunutim Berlinom. Izbor kafe je raznovrstan: filter, prelivanje, kemeks, kao i hladno pripremljena kafa (cold brew), koja se prodaje u simpatičnim brendiranim flašicama. Kad smo kod flašica, ovde možete naručiti i pivo.

InstagramKralja Petra 70

Hotel Beograd

U zgradi zatvorenog hotela na Savskom vencu nalazi se jedna od najupečatljivijih lokacija za ispijanje kafe. Ne tako davno, tim entuzijasta je iznajmio prostor u prizemlju hotela kako bi otvorio simpatičan lokal sa dobrom kafom i kroasanima. U blizini “Hotela Beograd” radi i pržionica istog tima. Na listi kafa, osim klasike, pronaći ćete i alternativu, uključujući i možda najbolju filter kafu u gradu. Ipak, glavni cilj dolaska u kafić su idealni kroasani koji se ujutru peku pred posetiocima.

InstagramUgao Balkanske i Nemanjine

Kiosk

Doslovno kiosk, ovaj kafić primer je beogradskog minimalizma: raskošni vitražni prozor u starinskoj zgradi u stilu ar deko. Pošto vreme u Srbiji skoro pa uvek dozvoljava da se smestite u bašti, sjajno je početi dan ispijanjem kafe za stolom na trotoaru ispred kioska. Kafa se ovde sprema od zrna specijalitetne klase, dok su na spisku napitaka i sezonski kafeni kokteli. Uveče se u “Kiosku” takođe služe šampanjac, alkoholni kokteli i rakija.

InstagramKneginje Ljubice 7

Way Cup

Elegantni minimalistički kafić u skandinavskom stilu. Očigledan razlog za posetu jeste veliki izbor alternative: kemeks, filter kafa, pripremljena hladno, ili tehnikom prelivanja. Manje očigledna, ali još uvek bitna prednost jeste to što je pušenje zabranjeno, i što je za rad na laptopu izdvojen dugački sto sa nizom utičnica iza njega.

InstagramRavanička 29

Artist

Simpatičan kafić u Starom gradu kao da je namenjen isključivo ljubiteljima «dripera» V60 i filter kafe. Tim je posvetio mnogo pažnje detaljima: recimo, posuđe je 100% ručno rađeno. Na meniju, osim klasike na bazi espresa i njegove alternative, ima i kafenih koktela, dezerata i sendviča, dok izvanredna selekcija čajeva dođe kao šlag na tortu. 

InstagramKondina 26

Fotografije: 1,3 – Fuka; 2 – Pržionica; 4 –  D59B; 5 – Hotel Beograd; 6 – Kiosk; 7 – Way Cup; 8 – Artist.

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace

Langouste

Besprekorni restoran francuske kuhinje