Najbolja mesta za doručak i branč
jaja na turski način, lepinje bao, omlet, francuski tost i kačamak
Pravi burek s mesom ili sirom i čaša jogurta predstavljaju klasičan beogradski doručak koji možete naći u bilo kojoj pekari. Međutim, poslednjih godina sve veći broj restorana sve originalnije pristupa pravljenju jutarnjeg menija i spremaju granolu, neobične sendviče, omlete i salate. Za vas smo pripremili mesta na kojima su doručak i branč naročito dobri.
Tekst: Anastasija Komarova
Fotografije: promo


Iva New Balkan Cuisine
Ovaj restoran nove, preosmišljene balkanske kuhinje preporučuju vodiči Michelin i Gault & Millau. Ovde se doručak služi tokom čitavog dana, a na meniju su kaše, uštipci, vafli a la Krok madam, nekoliko jela sa jajima: od kajgane sa kozjim sirom do zapečenog omleta. Mesto ćete pronaći u sali ili napolju, ali imajte u vidu to da su stolovi uz ulicu i da može biti bučno. Restoran prima kartice, a puši se napolju. Doručak u proseku košta 1000-1200 dinara, uključujući i piće.
Kneginje Ljubice 11 • Instagram

Bloom
U ovom malom kafiću na sprat od hrane se služe samo doručak i branč. Na jelovniku su slatke kaše sa bademovim pahuljicama i voćem, granola, kajgana na tostiranom brioš hlebu, jaja na turski način i, naravno, tost sa avokadom. Pored toga, meni nudi mnogo dodatnih opcija — od šunke i avokada do kozjeg sira i dimljenog lososa, tako da svaki obrok možete prilagoditi svom ukusu. Možete da izaberete mesto unutar kafića ili na terasi, ali imajte na umu da je pušenje dozvoljeno samo na otvorenom.
Gospodar-Jevremova 23 • Instagram

Denada
Minimalistički prostor za doručak, gde se služe obilna jela za svačiji ukus — od tostova sa avokadom, kajgane i šakšuke do francuskih tostova pan perdu i američkih palačinki. Ovde možete početi dan i klasičnim srpskim doručkom. Jela možete pojačati slaninom, sirom, pečurkama, dimljenim lososom i jajima. Za ljubitelje laganije hrane tu su ovsena kaša i omlet. Doručak se služi od 8.00 do 16.00. Pušenje je zabranjeno unutra.
Kosancicev venac 1 • Instagram

Mali Nevaljali Vuk
Fjužn restoran sa živopisnim enterijerom, skriven u Vračaru. Radnim danima od 9 do 14 časova u ponudi je branč-meni od 12 jela: od klasičnog frenč tosta i jaja Benedit do sendviča sa goveđim pečenjem, jaja na turski način, stejkova i veganskih palačinki. A subotom, od 11 do 15 časova, branč se pretvara u jutarnju žurku uz DJ set i autorske koktele.
Nevesinjska 12 • Instagram

Ljubica
U raskošnom restoranu sa neobičnom terasom sa jarko žutim zidovima, doručak se služi do 15 časova. Ovo je pravo mesto za miran, opušten početak dana. Meni je bogat: od klasične kajgane, ovsene kaše i granole do salate sa kinoom, brusketa sa cveklom i lepinja bao sa omletom. U skladu sa time, i ponuda pića je šarenolika: od kafe i smutija, do matča-latea, čaja i koktela.
Kneginje Ljubice 21 • Instagram

Dorćol Store
Ako želite da doručkujete sendvič na zanatskom hlebu — ovo je pravo mesto. Kombinacije su savršene: mortadela sa pestom i mocarelom, avokado sa paradajzom i rukolom, pečena govedina sa maslacem, tilsiterom i autentičnim prelivom. Pored toga, na jelovniku su i kajgana, ovsena kaša, granola i kroasani. Postoje i dodaci: možete dodati jaja, fetu, kozji sir, avokado, pršutu, dimljeni losos i kikiriki puter. Pića ima za svačiji ukus: od kafe i šota sa đumbirom sa medom do rakije i piva.
Strahinjića Bana 52 • Instagram

Zelen
Ovo mesto specijalizuje se za vegetarijanski i veganski branč. Sendviči se prave sa hlebom bez kvasca: tu su varijante sa kajganom ili pečurkama i rukolom. Takođe, tu je i francuski tost sa breskvama, jogurtom, medom i lešnicima. Obratite pažnju na kašu od griza: pripremaju je sa ovsenim mlekom i služe sa kruškama.
Hadži Melentijeva 13 • Instagram

Aut Bistro
Na ovom lepom i prostranom mestu sa mediteranskom i bliskoistočnom kuhinjom možete doručkovati od 9 do 13.45. Opcija je mnogo: nekoliko vrsta humusa i šakšuke, ovsena kaša sa sušenim paradajzom, parmezanom i poširanim jajetom, omlet, istočnjački i španski doručak. A tu je i slatki doručak: od baskijskog čizkejka do tiramisua sa mačom.
Strahinjića Bana 64-66 • Instagram

Zaokret
Poznati bar nudi dugačak branč meni sa mnogo vegetarijanskih opcija. Tu su klasična jela, poput kajgane i tostiranog hleba sa avokadom, ali i neobične kombinacije – proteinska granola, kukuruzni hleb sa spanaćem i lososom i burito. A tu je i odlična spešelti kafa.
Cetinjska 15 • Instagram

Kačamak Balkan Haus
Mesto se specijalizuje za istoimeni balkanski specijalitet. Postoje slatke i slane verzije, a možete i napraviti jelo po svom ukusu. Najpopularnija opcija je kačamak sa kozjim sirom, ajvarom i slaninom.
Ilije Garašanina bb, lokal 34, Palilulska pijaca • Instagram
