Najbolja mesta za doručak i branč
Krok madam, granola, omleti i mini-ćevapi

Pravi burek s mesom ili sirom i čaša jogurta predstavljaju klasičan beogradski doručak koji možete naći u bilo kojoj pekari. Međutim, poslednjih godina sve veći broj restorana sve originalnije pristupa pravljenju jutarnjeg menija i spremaju granolu, neobične sendviče, omlete i salate. Za vas smo pripremili mesta na kojima su doručak i branč naročito dobri.

Tekst: Veronika Zagrebajeva, Saša Iordanov

La Scala

Homa Bistrot

Demokratski Homa Bistrot otvorio je tim restorana Homa koji je preporučio Michelin vodič. Za razliku od starijeg brata, objekat na Vračaru ne nudi degustacijske setove i kompleksna autorska jela, već služi jednostavnu i razumljivu hranu koja se obično naziva кomfort fud. Ovde možete doručkovati sjajne sendviče, zasitne omlete i granolu bilo kog dana od 9:00 do 12:30 časova. A za vikend se organizuju brančevi u vidu švedskog stola.

InstagramNevesinjska 11

La Scala

La Scala

Restoran je smešten u samom centru, na Trgu republike. Možete sesti napolju ili odabrati sto na jednom od dvaju spratova: ambijent na prvom spratu je više salonski i konobari ga preporučuju za pauzu za kafu, desert i poslovne sastanke; na drugom spratu su veliki šank, stolovi i stolice koje preporučuju za doručak i večeru. Napolju i na drugom spratu je dozvoljeno pušenje.

Doručak se služi od 8:00 do 12:00 časova. Obratite pažnju na izbor sendviča: krok madam, otvoreni sendvič sa avokadom, lososem ili karpačom. Osim toga, savetujemo vam da probate neverovatno nežnu kajganu sa pečurkama i kozjim sirom! Cena jela se kreće od 550 do 890 dinara, a sa kafom i sveže ceđenim sokom izađe oko 1000 dinara.

InstagramTrg Republike 5

Iva New Balkan Cuisine

Iva New Balkan Cuisine

Restoran koji nam donosi balkansku kuhinju u novom ruhu i već se drugu godinu zaredom nalazi u vodičima Michelin i Gault & Millau. Ovde se doručak služi svakoga dana; u meniju možete naći kašu, vafle a la krok madam i nekoliko jela od jaja: od kajgane s kozjim sirom do zapečenog omleta. Možete sesti i unutra, i napolju, ali imajte na umu da su stolovi postavljeni uz ulicu, tako da može biti bučno. U restoranu primaju kartice, a napolju možete pušiti. Doručak će vas izaći otprilike 1000 dinara sa pićem.

InstagramKneginje Ljubice 11

Branč

Branč

Kao što ste već shvatili iz naziva, restoran u ulici Cara Uroša specijalizovan je za branč. U restoranu Branč svakoga dana u ponudi je novi meni koji se sastoji od tri jela od kojih je jedno uvek vegetarijansko. To, na primer, može biti batat sa humusom ili salata sa ajsberg salatom i rukolom. A oni koji ipak više vole meso mogu da poruče čizburger sa halapenjo papričicom ili zapečeni pasulj sa piletinom. 

InstagramCara Uroša 18

Envoy Hotel

Envoy Hotel

Jedini hotel u našoj ponudi koji služi najbolji doručak. Doručak se poslužuje do 12:00 za goste hotela, ali ukoliko ima slobodnih stolova, možete svratiti i ako ne boravite u hotelu. Za 1600 dinara po osobi dobijate svežu kafu, čaj, sokove i kontinentalni doručak. Desert možete da birate – od musa do mafina ili tanjir svežeg voća. U ponudi su i sirevi, od otmenih sireva sa plesni do neobičnog kozjeg sira sa začinima. Tu su i tradicionalne srpske pite sa sirom, mesom i višnjama. I, naravno, služe se i topla jela: možete probati ćevape, rolate od omleta sa sirom ili šunkom, hašbrauni ili grilovano povrće. Sva jela u hotelu spremaju se u vidu malih zalogaja (finger dish), tako da možete probati sve što poželite. 

InstagramČika-Ljubina 13

Bloom

Bloom

U ovom malom kafiću na dva sprata služe se samo doručak i branč. Objektu je već dve godine, meni se regularno obnavlja, a sada se u njemu nalaze samo bestseleri: slatke kaše sa pistaćima i voćem, raznorazne varijante pečenih jaja, uključujući kajganu sa kozjim sirom i omlet, i, naravno, vafle u stilu Krok madam. Osim toga, u meniju je mnoštvo dodatnih opcija, od šunke i avokada do pistaća, tako da možete napraviti tako da bilo koje jelo bude po vašem ukusu. Možete odabrati mesto i unutra, i napolju, zato imajte na umu da je pušenje dozvoljeno samo na otvorenom. 

InstagramGospodar-Jevremova 23

Smokvica

Smokvica

Linija restorana “Smokvica” poznata je po svojim udobnim, stilskim enterijerima, prostranim terasama (najbolja je na Vračaru) i sjajnim koktelima. Doručak se ovde takođe služi. U ponudi je domaća granola sa grčkim jogurtom, šakšuka (izraelska verzija kajgane sa paradajzom i začinima), kesadilja sa šunkom i sirom i veliki asortiman doručaka — “kontinentalni” i “seljački”.

InstagramKralja Petra 73; Molerova 33; Omladinskih brigada 90; Gospodar Jovanova 45a


Fotografije: 1,2 – La Scala; 3 – Iva New Balkan Cuisine; 4 – Branč; 5 – Envoy Hotel; 6 – Bloom; 7 – Smokvica.

Splav Suvenir

Živopisan pogled na reku i veliki izbor morske ribe