5 najboljih hostela u Beogradu
Najam bicikla, mačor Alfred i vegeterijanski doručak

Hostel skriven blizu hotela “Moskva”, vila u Profesorskoj koloniji i stan u ulici Kralja Milana — Mapa Mag predstavlja najzanimlivije opcije za pristupačni smeštaj u Beogradu: za one koji su ovde prvi put i za iskusnije putnike koji bi da okuse nešto novo.

Tekst: Danil Koržujev

Bongo

Hostel “Bongo” se krije u tihom dvorištu između ulica Balkanska i Terazije, na nekoliko minuta hoda od slavnog hotela “Moskva”. Enterijer je osmišljen u stilu veselog skandinavskog minimalizma sa cvetnim šarama na zidovima, domaćinski opremljenim dnevnim boravkom i malom kuhinjom, u kojoj ćete pronaći neograničene zalihe čaja i kafe. Posetioci hvale osoblje, dobar wi-fi i mašinu za pranje sudova.

Krevet u petokrevetnoj ili šestokrevetnoj sobi zajedničkoj za muškarce i žene će koštati oko 2.000 RSD, a ako putujete udvoje slobodno rezervišite odvojenu dvokrevetnu sobu — koštaće vas otprilike isto (4.000 i nešto dinara). Trg Republike i Narodni muzej su na svega nekoliko minuta pešice, a na dobru kafu siđite niz Balkansku do modernog “Malog Praga”.

• Terazije 36 • od 1900 RSD • Instagram

Fair And Square

“Fair And Square” se nalazi podalje od centra, u opštini Zvezdara. U nekim od svetlih i komotnih soba, pa čak i na plafonu, naići ćete na grafite, enterijer takođe krase neobične industrijske lampe spojene debelim kablovima. U prizemlju se nalazi prostrana kuhinja sa velikim drvenim stolovima, povezana sa dnevnim boravkom gde je priključen Plejstejšn. Hostel je posebno ponosan na veliko stilizovano dvorište sa brojnim grafitima na zidovima. Gostima prave društvo i stalni stanovnici hostela — pas Fric i mačor Alfred.

Do glavnih gradskih znamenitosti moraćete prevozom, ali zato će krevet u sobi za osmoro koštati svega 1.000 dinara, dok odvojena dvokrevetna soba sa sopstvenim kupatilom dođe 3.000 RSD. Inače, “Fair and Square” je sjajna opcija ako niste prvi put u Beogradu i dosta vam je Dorćola — do malo manje turističkog Vračara odavde možete i peške: posetite muzej Nikole Tesle ili obiđite jednu od najboljih beogradskih pijaca, Kalenić.

• Svetog Nikole 68 • od 900 RSD • Instagram

Cabbage

Hostel “Cabbage” se smestio u 90 godina staroj vili u slatkom kraju netaknutom od strane turista, Profesorskoj koloniji – 1920-ih ovaj deo prestonice su naseljavali profesori Univerziteta u Beogradu. Drveni kreveti na sprat su opremljeni neprozirnim zelenim zavesama, sa prozora vile se pruža umirujući pogled na zeleno dvorište, u dnevnom boravku su okačene reprodukcije Jana Vermera i Valentina Serova. Na terasi se redovno sprema roštilj, igra pikado i gledaju filmovi, a ujutru u hostelu služe vegeterijanski doručak, koji ćete, međutim, morati da platite posebno.

Peške stižete do izvrsne beogradske Botaničke bašte Jevremovac, nekih 15 minuta treba i do gastronomske meke Skadarlija. Do Kalemegdana ćete morati autobusom, mada postoji i alternativa: u samom hostelu možete iznajmiti bicikl. Jedna noć u hostelu “Cabbage” košta malo ispod 3.000 RSD, postoje odvojene spavaonice za žene i muškarce.

• Čarlija Čaplina 37 • od 2400 RSD • Instagram

Good People

Pristupačan hostel u centru Dorćola. Sobe u hostelu “Good People” podsećaju na kapsula-hotele: snežnobeli minimalistički blokovi kreveta na sprat sa ugrađenim ličnim ormarićima, lampama i personalnim utičnicama. U prizemlju hostela se nalazi manja kuhinja i zajednička prostorija, dok zatvoreno dvorište koje bukti od vegetacije služi kao kovorking: ima mnoštvo stolova i stolica, veći deo dvorišta je natkriven, a tu je i prostrani letnjikovac. Hostel svake nedelje vodi ekskurzije po gradu i redovno organizuje “porodične večere” i žurke. Kad smo kod porodice, u hostelu “Good People” možete odsesti zajedno sa svojim ljubimcem.

Krevet u zajedničkoj spavaonici će vas koštati oko 2.000 RSD za noć. Postoje opcije odvojenih dvokrevetnih i porodičnih (do 5 osoba) soba. Hostel pruža uslugu transfera sa aerodroma i do njega, postoje najam bicikla i automobila. Do glavne pešačke ulice Knez Mihajlove ima svega nekoliko minuta peške. Ako krenete u suprotnom smeru, ka Dunavu, lako ćete stići do modernog gastronomskog klastera odličnih barova i restorana, “Gastrošor”.

• Knićaninova 12 • od 1300 RSD • Instagram

Beograđanka

Hostel “Beograđanka” se nalazi prekoputa istoimenog nebodera u istorijskoj zgradi sa početka 19. veka. Sastoji se od nekoliko spavaonica, prostrane kuhinje i dnevnog boravka čiji su zidovi puni slika, saksije sa cvećem haotično razmeštene, a ima i mini-biblioteku sa knjigama na više jezika. Preslatka terasa sa cvećem, stočićima i baštenskim nameštajem gleda u tiho unutrašnje dvorište.

Noć u spavaonici sa šest kreveta ćete platiti oko 1.500 RSD, odvojena soba sa bračnim ili dva zasebna kreveta košta do 4.000 RSD. Trg Republike je udaljen oko 10 minuta pešice. Blizu hostela se nalaze mnogobrojni dobri kafići (počnite od “Tampeta” ili “Svetozara”) i gastronomske zanimljivosti kao što je jedna od najstarijih poslastičarnica u Beogradu, “Petković”.

• Resavska 34 • od 1400 RSD • Instagram

Fotografije: 1, 4 – Good People, 2 – Bongo, 3 – Fair And Square, 5 – Cabbage, 6 – Beograđanka

Fotografije: 1 – Bongo, 2 – Fair And Square, 3 – Cabbage, 4 – Good People, 5 – Beograđanka

 

Cveće Zla

Veoma boemski projekat u centru grada

Bizu

Možda i najbolji suši u gradu

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace