Gde pojesti picu u Beogradu
10 vodećih pica-lokacija

Predstavljamo vam gde otići po picu u Beogradu. U našem vodiču su italijanski restoran sa preporukom Mišlenovog vodiča, čak dva lokala sa spiska Top-50 najboljih picerija van Italije i drugi dobri lokali u kojima je pica specijalitet.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Emma

Restoran raskošnog enterijera sa odličnom baštom na Dorćolu. Ovde prave klasične pice “Marinaru” i “Margaritu”, ali i autorske varijacije kao što je “Foresta” sa vrganjima, šapinjonima, sirom grana padana i uljem od tartufa. Specijallitet lokala, pica “Emma”, pravi se sa mocarelom, pršutom, buratom i čeri konfit paradajzom. Osim pice, lokal je poznat i po svom doručku: servira se do 13:00, na meniju su, na primer, kajgana fritata verde sa spanaćem i kozjim sirom i jaja Benedikt sa avokadom i lososom.

• Braće Baruh 24 • Instagram

Pietra

Autentična napolitanska picerija sakrivena u tihom vračarskom dvorištu koja ulazi u Top-50 najboljih picerija van Italije. Na meniju su samo pice i kokteli. Ima oniih jednostavnih, kao što su “Četiri sira” i “Kaprićoza”, ali i originalnijih varijanti, na primer “Prosciutto con burrata” — na jastuku od rukole, šunke, maslina i sušenog paradajza leži cela kugla burate. Drugi izvor ponosa lokala jesu kokteli. Na barskom meniju ima čak sedam poglavlja zavisno od osnovnog sastojka: ima koktela na bazi džina, amara, ruma, votke, burbona, tekile i šampanjca.

• Kumanovska 6 • Instagram

Comunale

Modernistički italijanski restoran na obali Save u Beton hali — sa kvalitetnom uslugom, odličnom hranom i preporukom Mišlenovog vodiča. Ovde spremaju sedam različitih vrsta pice. Od zanimljivih bismo izdvojili vegansku picu sa spanaćem, tikvicama i pečurkama, specijalitet “Communale” sa kozjim sirom, pršutom, rukolom i sušenim čeri paradajzom, i picu sa sirom Monte Veronese i špekom — ovako je spremaju na severu Italije. Takođe, ovde nude nekoliko desetina vina iz celog sveta.

• Karađorđeva 2-4 • Instagram

Campania

Novobeogradska “Campania” poseduje sertifikat autentične napuljske pice “Associazione vera pizza napoletana”. Kuvari koriste peć na drva. Na meniju se nalazi skoro 30 vrsta jela, testo se ne fermentira ispod 24 sata. Jedan od najskupljih naslova je “Pizza Di Fichi” — sa pravom bivoljom mocarelom, pršutom, pikantnom gorgonzolom i mostardom od smokve. Od pristupačnijih opcija tu je zatvorena pica kalcone sa šunkom i pečurkama i “Romana” sa inćunima, kaparom i origanom.

• Omladinskih brigada 86 • Instagram

Majstor i Margarita

Verovatno najbolja picerija u Srbiji. Barem tako misle autori top-50 picerija u Evropi (van Italije): “Majstor i Margarita” ulazi u njega već drugu godinu zaredom. 2022. godine u Beogradu se otvorio drugi lokal u Bulevaru kralja Aleksandra. Izbor vam neće lako pasti: na meniju ima nekoliko desetina pica. Ima i poznatih naslova, ali i autorskih recepata, na primer “Molto” sa kremom od tikvica, mocarelom, svinjskom sirovom kobasicom (salsiccia)  mesare “Morava” i začinima, ili pica – kolaboracija sa zagrebačkim restoranom “Franko’s” — “Calabrian Red” (mocarela, ukiseljeni crni luk, nduja, salsiccia, čili i bosiljak).

• Vuka Karadžića 12 • Instagram

Trattoria Campania

Ambijentalna italijanska tratorija kod Konaka kneginje Ljubice. “Trattoria Campania” takođe poseduje sertifikat autentične napuljske pice. Na meniju ima preko 20 naslova od kojih se osam sprema po autorskom receptu. Najskuplja je “Tartufo Bresaola” (krema od tartufa, mocarela, bresaola, goveđa pršuta, čeri paradajz, rukola, sir grana padano i aćeto balzamiko krema).

• Kneza Sime Markovića 10 • Instagram •

Crust

Prelepa picerija blizu Palilulske pijace. U lokalu funkcioniše otvorena kuhinja sa dvobojnom ciglanom peći na drva (možete se smestiti za šankom i posmatrati rad pica majstora). Meni nije veliki, polovinu čini autorska pica: na primer, opcija sa maskarponeom, mocarelom, gvančaleom i slatkim od divlje smokve. Jedan od fahova “Crust-a” su desertne pice, recimo sa maskarpaneom, nutelom, pečenim pistaćima i čokoladom.

• Knez Danila 4 • Instagram

Ciao…Andiamo

Novi lokal sa autentičnom napuljskom picom u srcu Dorćola. Eneterijer je prilično spektakularan, sa upadljivim šarama na zidovima i prigušenim svetlom. Kvalitetu pice se posvećuje posebna pažnja, uključujući činjenicu da testo prolazi kroz fermentaciju od 72 sata. Obratite pažnju na picu “Antica Romana” sa mocarelom, pekorinom, parmezanom, emulzijom od žumanceta i hrskavim gvančaleom. A vredi svratiti i ujutru po zaista dobru ponudu doručka.

• Kralja Petra 55 • Instagram

Figo

Picerija “Figo” se nalazi na Palilulskoj pijaci. Ovde spremaju devet vrsta pice na drva, pa vam preporučujemo da obratite pažnju na autentičnu “Srbizza” — sa urnebesom, mocarelom, crvenim lukom, ruzmarinom i ćevapima. Dok čekate picu, naručite i jedan od autorskih koktela.

• Ilije Garašanina bb • Instagram

Giovanni’s

Izuzetno poznata picerija u samom centru grada. Pica se pravi u napuljskom stilu sa visokim, blago zagorelim ivicama. Meni u “Giovanni’s” je kratak, ali zato je u ponudu dospelo samo najbolje. Skrećemo vašu pažnju na lokalni specijalitet “Friarella” sa pastom od belih vrganja, brokolijem, kobasicama, sirom skamorca i bademom.

• Gračanička 11 • Instagram

Zlata

Doboš torta, rum kocke i minjoni

Gde popiti koktele

Bar-destilerija, najbolja kolekcija džina, uparivanje hrane i spikizi kod Malog...

Langouste

Besprekorni restoran francuske kuhinje