Najbolje žurke u gradu Vodeći tehno klubovi, barovi sa DJ setovima, dreg-šou i performansi

U pogledu noćnog života, Beograd je poslednjih godina postao novi Berlin, epicentar koncerata alternativne muzike, tehno žurki, manifestacija lokalnih zajednica posvećenih elektronskoj muzici i raznoraznih festivala. Grad raspolaže velikim brojem lokacija, to su često napuštena industrijska skladišta i fabrike. Noćni život se ne svodi samo na tehno muziku, redovno se organizuju dreg žurke, kabare i performansi aktuelnih umetnika.

Tekst: Nadja Samodurova
Fotografije: Konstantin Kondrukhov

Drugstore

Glavna andergraund lokacija prestonice je tehno klub u zgradi bivše klanice. Ipak, u Dragstoru se održavaju žurke raznovrsnih žanrova, od pažljivo odabrane tehno muzike do koncerata umetnika popularnih u svojim sferama delatnosti, kao što su, na primer, lokalni bendovi “Sveta Pseta” i “Gazorpazorp”, Englezi “Crack Cloud”, ili, recimo, violinistkinja Džesika Mos. Takođe, ovo je matični klub ostvarenih organizatora žurki kao što su Kišobran, Hali Gali, Mrak, “Popoff Kitchen”, ali i najboljih beogradskih disk džokeja: Stevie Whisper, Cosmic G, Rusmir, Feloneezy. Kada vremenske prilike to dozvole, u Dragstoru radi letnja bašta sa crvenim osvetljenjem, pa možete plesati u atmosferi divljeg rejva pod otvorenim nebom.

Instagram Bulevar Despota Stefana 115

20/44

Jedna od, ako ne i najneobičnija znamenitost noćnog života Beograda jesu poznati splavovi duž Savskog i Dunavskog keja. Većina ovdašnjih klubova i barova poprilično je staromodna po pitanju muzike i enterijera. Ipak, postoje izuzeci, na primer, klub “20/44”. Ovaj splav se ni po čemu ne izdvaja kada ga gledate spolja, međutim, maltene je jedini na kome možete čuti alternativu. Pre nego što je postao pozornica tehno muzike, “20/44” je radio kao striptiz klub, pa se  u sali još uvek nalaze šipke. Sa palube se pruža predivan pogled na centar grada i park Kalemegdan — sjajno mesto da dočekate izlazak sunca u društvu prijatelja, uz čašicu rakije.

Instagram Savski Kej BB

KC Grad

KC Grad je multifunkcionalni kulturni centar koji se nalazi ispod Brankovog mosta, na obali Save, na mestu bivšeg skladišta. Dve organizacije — ,,Kulturni front Beograda» i holandska fondacija ,,Felix Meritis» — osnovale su KC Grad 2009. godine. Na spratu je galerija u kojoj se redovno održavaju izložbe mladih umetnika iz zemlje i inostranstva i sprovode obrazovni programi. U prizemlju su scena i plesni podijum. Uveče kulturni centar postaje domaćin književnih promocija, filmskih projekcija, kulinarskih radionica i koncerata. Petkom i subotom KC Grad radi do sitnih sati: možete se naći na elektronskoj žurki, dreg-šouu, kabareu ili karaokama. U proteklih 14 godina, u centru su nastupale desetine rezidenata kultnih svetskih projekata, kao što je “Boiler Room”: na primer, duo «Marvin & Guy», DJ iz turske Edže Ozel, Engleskinje Dona Lik i Edže Duzgit, duo iz Rusije, ,,Simple Symmetry» i mnogi drugi.

Instagram Braće Krsmanović 4

Guvernanta Drinks & Decadence

Ekstravagantan pop ap bar “Guvernanta” nalazi se u Balkanskoj ulici, u blizini hotela Moskva. Vlasnica bara, feministkinja i umetnica Vladica Čulić, opisuje ovaj lokal kao utočište od dosade i predrasuda, kao i podlogu za aktivističku delatnost. Zidovi bara ukrašeni su raznobojnim tapetama, a drveni nameštaj kao da je doseljen pravo iz neke stare kafane. U podrumu je smeštena sala čiji je kapacitet do 60 ljudi, kao i scena sa neonskim osvetljenjem. Glavni redovan događaj u “Guvernanti” je “pop ap kafana” — karaoke projekat koji nudi gostima mogućnost da pevaju uz pratnju kompozitora Miška Lukića. Ovde se održavaju raznovrsna dešavanja: promocije nezavisnih štampanih izdanja i stripova, performansi, kvir žurke i tehno rejvovi.

Instagram Balkanska 4 

DIM

Jedno od originalnijih mesta u umetničkoj četvrti u Cetinjskoj jeste “DIM”. Ovo nije samo atmosferni bar (sa upečatljivim dizajnerskim enterijerom), već je i unikatni kulturni centar i koncertna lokacija. Osnivači projekta nazivaju ga klubom za odrasle u koji možete da dođete nakon svog radnog vremena, na zagrevanje pred žurku (bar radi do 1 nakon ponoći). Enterijer Dima sačuvao je industrijski šik bivšeg fabričkog pogona, dok je za nameštaj bio zadužen studio “Papir Kamen Makaze” — rezultat je prilično hrabar i futurističan. Posebnu pažnju obavezno morate posvetiti njihovom instagram profilu: najave događaja su dizajnirane maksimalno smelo.

Instagram Cetinjska 15

Hangar

Jedna od najpopularnijih beogradskih tehno lokacija nalazi se u industrijskoj zoni Luke Beograd. Klub otvara svoja vrata isključivo kada su u pitanju velike žurke, uglavnom u žanrovima elektro, progresivnog i psihodeličnog transa. Organizatori poklanjaju veliku pažnju enterijeru: rejvovi se često održavaju u pratnji zanosnih video instalacija projekcionog mapiranja. Na jesen se, na primer, ovde planira grandiozni rejv «React», na kojem će nastupiti francuski tehno-maestro Antigone, originalna Daria Kolosova – DJ, i druge bitne face tehno scene.

Instagram Žorža Klemansoa 37

KPTM

KPTM je kulturni centar i jedan od najneformalnijih noćnih klubova u Beogradu, lociran na Dorćolu. To je jedna simpatična bašta sa palmama i grafitima, koja će vas opustiti do te mere da ćete u mislima lako moći da odlutate na Ibicu. Pritom, vlasnici KPTM-a su razmišljali ekološki svesno: mnogi elementi dekora napravljeni su od prerađenih materijala. Leti žurke u bašti traju do ranog  jutra. Ovde ćete zateći veoma raznovrsne događaje, od onih tipa «wild disco» do tehno žurki, a moći ćete da plešete pod zvezdanim nebom

Instagram Žorža Klemansoa 22

Silosi

Umetnički klaster u industrijskom pakovanju                                                                                                                                   

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace