Dizajnerski duo Cherry Art Hub 
Saradnja sa prostorom umesto osvajanja istog

Rubrika ,,stanova u Beogradu” ovoga puta samo će se na kratko zadržati u prestonici, pa se seli u Novi Sad: odabrali smo da pričamo o kreativnom dvojcu dizajnera enterijera, Neveni i Bogdanu, njihovoj firmi ,,Cherry Art Hub”, o stanu od 30 m2 u ulici Majke Jevrosime, ali i o stanu na Limanu 3, onome koji su projektovali za sebe, demonstrirajući kako su, u borbi između čoveka i prostora, uvek na strani prostora.

Tekst: Mila Milojević
Fotografije: Cherry Art Hub, Relja Ivanic

Stan u Beogradu, Majke Jevrosime

Stan u Beogradu sastoji se od svega jedne prostorije, namenjene svim aktivnostima: to je stan u kome je Nevena živela po završetku studija, da bi godinama kasnije, inspirisana njegovom skromnošću, visokim plafonima i istorijskim šarmom zgrade, za svoju dušu projektovala taj prostor tako da bude funkcionalan, ali i inkorporirala u njega sećanje na atmosferu života u tom skučenom stanu – otuda tobogan kojim se može sići sa kreveta! Ovaj projekat pokazaće se kao izuzetno značajan u Neveninoj karijeri, jer joj je pomogao u formiranju odnosa prema životu u manjim stanovima.

Stan u Novom Sadu, Liman 3

Stan u Novom Sadu  od 39 m2 projektovan je upravo sa ciljem promovisanja ove ideje – da manjak kvadrata ne znači i nedostatak komfora. U tom kontekstu postaje važna i veza sa okolinom: stan je orijentisan prema dvorišnom parku, a ogledalo na ormanu koji deli ulazni deo od dnevne sobe reflektuje spoljnu svetlost i zelenilo, ali i stvara utisak prostranosti. 

Konceptualna organizacija spavaće sobe predstavlja granicu između najizloženijeg i najintimnijeg dela stana. ,,U ovom kontekstu, organizacija prostora postaje jezik koji opisuje odnose između različitih delova prostora, istražujući povezanost kroz raspored prostornih celina”, kažu Nevena i Bogdan. Materijali služe da naglase podelu između funkcionalnih celina: mikrocement na podu povezuje prostor, šperploča oblikuje spavaću sobu, sudopera u kuhinji integrisana je sa prohromskom pločom, pa obezbeđuje lakše održavanje ,,mokre zone”, površine za spremanje hrane su od kvarca, a teraco lavabo samostalno su izrađivali od recikliranog stakla, radi autentičnosti ali i održivog pristupa dizajnu.

Sa veličinom stana u vezi je jedna od glavnih poteškoća sa kojima su se dizajneri susreli: uređenje kupatila, i kako smestiti veš-mašinu u tako mali prostor, a istovremeno ga učiniti zgodnim za upotrebu. Rešenje su pronašli pristupajući problemu nekonvencionalno – lavabo u predprostoru kupatila. Postojanje mesta za pranje ruku na ulaz u stan ispostavilo se praktičnim, a pranje zuba uz pogled na stan i dvorište zanimljivim.

Zahvaljujući domišljatim dizajnerskim rešenjima, ostalo je prostora i za umetnost: tepih ,,Splash” kreirao je Nenad iz Vuno dizajna, Vladimir Komarica autor je slika koje se mogu videti na svim zidovima u stanu, uz kolaže umetnika Autor Uživo. Zanimljivo je još i to da su sva tri umetnika, iako dolaze iz različitih gradova i sfera, zajedno učestvovala u višemesečnom performansu na relaciji Kovin – Novi Sad tokom pandemije, te je i ovde njihova kreativnost, uz stručnost i preciznost izvođača radova, doprinela jedinstvenom vizuelnom doživljaju prostora.

6 tajni Netflix-a

Trikovi sa kojima će korišćenje ovog servisa postati nezaboravno.