Restoran “Faro” na Vračaru
Novo izdanje domaće kuhinje u elegantnom eneterijeru

Sredinom decembra u tihoj ulici Vojvode Dragomira, u samom srcu Vračara, krenuo je sa radom restoran “Faro” — delo ugostitelja Srđana Turukala, poznatog po novosadskim restoranima “Project 72” i  “Fish & Zeleniš”. Predstavljamo kako je ovaj projekt uređen.

“Faro” je smešten u gradskoj kući sa simpatičnom baštom u kojoj će od sledećeg leta raditi bar. Sam restoran razmešten je na dva sprata. U prizemlju se nalaze bar, kuhinja i elegantna sala za ručavanje sa belim stolnjacima i savremenom umetnošću na zidovima. Na sprat vode crvene drvene stepenice, tamo je atmosfera intimnija i mirnija, prostor je podeljen na manje sale sjajne za romantični izlazak ili prijateljsku večeru.

Na čelu kuhinje je šef Siniša Bastić. U kreiranju menija inspirisala ga je tradicionalna domaća kuhinja, naravno apgrejdovana i trendovima savremene gastronomije. Većinu namirnica “Faro” nabavlja od manjih gazdinstava ili na pijaci. U skladu sa konceptom, meni je sveden i strogo vezan za sezonske namirnice, pa će se redovno menjati. Prva verzija ponude se sastoji od belog urnebesa (390 RSD), zečje paštete sa jabukama kuvanim u vinu (620 RSD), idealnog tartara spremljenog na francuski način (1380 RSD) i kelj-sarmica sa teletinom i heljdom (720 RSD). Kao glavno jelo preporučujemo izvanredne sezonske pečurke sa prazilukom i palentom od crvenog kukuruza (890 RSD), raviole sa bundevom, sirom i žalfijom (980 RSD), fazana sa pireom od paškanata (1880 RSD) i kranjsku kobasicu sa rolovanim keljom i gronikom (1040 RSD). Pažnju zaslužuje i desertni meni, na kom su se našli torta “Pavlova” sa pistaćima, čokoladom i sosom od malina (540 RSD), kao i francuska krofna “Paris Brest” osmišljena početkom 20. veka i nazvana po slavnoj biciklističkoj trci.

FaroVojvode Dragomira 4Instagram


Tekst: Saša Iordanov 
Fotografije: Viktorija Burkina-Gordijenko