Pet restorana francuske kuhinje u Beogradu Gde potražiti foa gra, supu od luka, puževe i krem brule
Nakon nekoliko godina vođstva azijskih i latinoameričkih ukusa, u svetsku modu se vratila francuska kuhinja. Predstavljamo vam beogradske lokacije na kojima možete probati idealne kroasane, supu od luka, bef burginjon, pa čak i jastoga.
Ekstra simpatičan restoran tik do Kalenić pijace. Ovo je jedno od retkih mesta gde spremaju puževe sa aromatičnim uljem, belim lukom i zelenišem. Jeste da oni treba da budu cilj vašeg dolaska, ali obratite pažnju i na druge specijalitete: foa gra (“masna džigerica”), supa od luka, bef burginjon po originalnom receptu (teletina kuvana u crvenom vinu) i izvrsni krem brule (crème brûlée) ispod tanke šećerne korice ukrašen “snegom” od zamrznute maline.
Restoran visoke francuske kuhinje na čijem je čelu od samog otvaranja šef Gijom Iskander. Izvrsni francuski tatar, riblji karpaćo, slavni “coq au vin” (petao u vinu) i raskošni (iako zaista skup) jastog je samo deo ponude zbog koje vredi doći ovamo.
Jedan od vodećih restorana novog talasa u Beogradu, gde se klasične tehnike francuske kuhinje kombinuju sa srpskom gastronomskom tradicijom. Ovamo idemo po odličnu paštetu od pileće džigerice, neobični tartar od cvekle, sezonski potaž od koprive i, naravno, fascinantnu “Nisoaz” salatu sa grilovanom tunom.
Jedna od najboljih prodavnica francuskih sireva i drugih delikatesa u gradu. Raspolaže sa dva lokala: tezga na Kalenić pijaci i koncept radnja u Starom Gradu. U ovaj drugi ima smisla otići ne samo u nabavku, već i da na licu mesta popijete šoljicu dobre kafe i probate lokalne kroasane, eklere, kiševe i bruskete sa kozijim sirom.
Potencijalno najbolja francuska pekara u Beogradu. Obavezno svartite ovde kako biste kupili idealne kroasane, makaronse, hrskavi tartin, fokaču sa maslinama, a možda i da doručkujete tost sa avokadom, domaću granolu sa voćem ili sendvič. Svakako ćete uživati u mirisu svežeg peciva — unutra je zabranjeno pušenje.