Geum bistro kod Botaničke bašte Modernistički gastro bistro sa savremenom sezonskom hranom

U Takovskoj ulici je krenuo sa radom gastro bistro “Geum” — neobični lokal sa suzdržanim skandinavskim eneterijerom i savremenom, svečano serviranom hranom po pristupačnim cenama. Geum se odlikuje još i pažljivim odnosom prema životnoj sredini. Predstavljamo zašto još vredi otići ovde. 

Kratki meni koji se obnavlja svake nedelje

Geum” je latinski naziv za blaženak — dugogodišnju biljku iz iz porodice ruža koja se najčešće sreće u planinama. Asocijacija na bilje je prikladna, s obzirom na činjenicu da se lokal otvorio bukvalno na dva koraka od Botaničke bašte. Međutim, nije stvar samo u ,,botaničkom” nazivu, već je i čitav koncept bistroa zasnovan na prirodnom. Meni je izvanredno kratak — svega 7-8 jela — i menja se skoro svakih nedelju dana, u zavisnosti od sezonskih namirnica dostupnih u tom trenutku. Na primer, ovde nedelje za predjelo služe komadiće sirove ribe sa salsom od paradajza, ljuti patlidžan sa kremom od indijskog oraha, seckani sveži karfiol u sosu od parmezana i ulja od tartufa (to je jako ukusno!) i peruanski seviče od paradajza. U ponudi su svega dva glavna jela: možete naručiti pečenu oradu sa tikvicama ili pileći batak sa pečenim leblebijama i slatkom paprikom.

Šef kuhinje Ivan Severov (ranije je radio u autorskim restoranima u Rusiji i Izraelu) smatra da kratki meni dozvoljava da se maksimum pažnje posveti odabiru namirnica i njihovoj jednostavnoj zameni (na primer, ako se na pijaci tog dana nađu izvrsno ukusni paradajz ili, recimo, sveža blitva, odmah će biti iskorišćeni), a i da cene ostanu pristupačne (sva jela u “Geumu” koštaju oko 500-800 RSD). Ovde se inače trude da slede princip nultog kilometra, dajući prednost proizvodima lokalnih poljoprivrednika umesto uvoznih. Isto se tiče i pića: na barskom meniju su zastupljeni isključivo srpska vina i lokalno zanatsko pivo.

Strogi skandinavski enterijer, mnogo svetlosti i otvorena kuhinja

Dizajn enterijera i više nego odgovara modernističkom pristup. “Geum” se uselio u prostor bivše teretane. Zidovi su očišćeni do maltera, ogromni prozori su uramljeni kartonskim čelikom, a duž njih je postavljen visoki šank (za posetioce koji dolaze sami i žele da rade na laptopu ili čitaju knjigu). U dubini prostrane sale se nalazi velika otvorena kuhinja, kako biste mogli da posmatrate rad kuvara i barmena, a izabran je i minimalistički dizajnerski nameštaj od prirodnog drveta. Vredi obratiti pažnju i na brigu o životnoj sredini: od prvog dana rada bistro je uveo razvrstavanje otpada, umesto papirnih u ponudi su platnene salvete za višekratnu upotrebu, a filtrirana voda se posetiocima služi besplatno.

  Geum bistro Takovska 45aInstagram

6 tajni Netflix-a

Trikovi sa kojima će korišćenje ovog servisa postati nezaboravno.

Izložbeni salon na Vračaru sa nameštajem iz sredine 20. veka

“REX” Nika Kralja, lampe “Meblo” i stari Vogue posteri                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Salon 5.a u Zemunu

Verovatno najneobičniji “fine dining” u Beogradu