Geum bistro kod Botaničke bašte Modernistički gastro bistro sa savremenom sezonskom hranom

U Takovskoj ulici je krenuo sa radom gastro bistro “Geum” — neobični lokal sa suzdržanim skandinavskim eneterijerom i savremenom, svečano serviranom hranom po pristupačnim cenama. Geum se odlikuje još i pažljivim odnosom prema životnoj sredini. Predstavljamo zašto još vredi otići ovde. 

Kratki meni koji se obnavlja svake nedelje

Geum” je latinski naziv za blaženak — dugogodišnju biljku iz iz porodice ruža koja se najčešće sreće u planinama. Asocijacija na bilje je prikladna, s obzirom na činjenicu da se lokal otvorio bukvalno na dva koraka od Botaničke bašte. Međutim, nije stvar samo u ,,botaničkom” nazivu, već je i čitav koncept bistroa zasnovan na prirodnom. Meni je izvanredno kratak — svega 7-8 jela — i menja se skoro svakih nedelju dana, u zavisnosti od sezonskih namirnica dostupnih u tom trenutku. Na primer, ovde nedelje za predjelo služe komadiće sirove ribe sa salsom od paradajza, ljuti patlidžan sa kremom od indijskog oraha, seckani sveži karfiol u sosu od parmezana i ulja od tartufa (to je jako ukusno!) i peruanski seviče od paradajza. U ponudi su svega dva glavna jela: možete naručiti pečenu oradu sa tikvicama ili pileći batak sa pečenim leblebijama i slatkom paprikom.

Šef kuhinje Ivan Severov (ranije je radio u autorskim restoranima u Rusiji i Izraelu) smatra da kratki meni dozvoljava da se maksimum pažnje posveti odabiru namirnica i njihovoj jednostavnoj zameni (na primer, ako se na pijaci tog dana nađu izvrsno ukusni paradajz ili, recimo, sveža blitva, odmah će biti iskorišćeni), a i da cene ostanu pristupačne (sva jela u “Geumu” koštaju oko 500-800 RSD). Ovde se inače trude da slede princip nultog kilometra, dajući prednost proizvodima lokalnih poljoprivrednika umesto uvoznih. Isto se tiče i pića: na barskom meniju su zastupljeni isključivo srpska vina i lokalno zanatsko pivo.

Strogi skandinavski enterijer, mnogo svetlosti i otvorena kuhinja

Dizajn enterijera i više nego odgovara modernističkom pristup. “Geum” se uselio u prostor bivše teretane. Zidovi su očišćeni do maltera, ogromni prozori su uramljeni kartonskim čelikom, a duž njih je postavljen visoki šank (za posetioce koji dolaze sami i žele da rade na laptopu ili čitaju knjigu). U dubini prostrane sale se nalazi velika otvorena kuhinja, kako biste mogli da posmatrate rad kuvara i barmena, a izabran je i minimalistički dizajnerski nameštaj od prirodnog drveta. Vredi obratiti pažnju i na brigu o životnoj sredini: od prvog dana rada bistro je uveo razvrstavanje otpada, umesto papirnih u ponudi su platnene salvete za višekratnu upotrebu, a filtrirana voda se posetiocima služi besplatno.

  Geum bistro Takovska 45aInstagram

Na meniju bara “Idol” se pojavio pho bo

To je najpoznatije jelo vijetnamske kuhinje                                                     

Dizajnerski duo Cherry Art Hub

Saradnja sa prostorom umesto osvajanja istog