Teleport u Normandiju: bistro  «Lamanš» u Zemunu
Izvrsni bistro u francuskom stilu tima kafića «Fuka»

Zemun nastavlja da drži zasluženo visoko mesto na gastronomskoj mapi Beograda – novi zanimljivi lokali se otvaraju ovde skoro svakog meseca. Jedan od najboljih lokalnih kafića, «Fuka», nedavno je dopunio spisak svojim prvim velikim projektom – bistroom «Lamanš». Evo zašto ga obavezno morate posetiti.

Ovog leta raskošna bašta «Lamanša» se pojavila na svim popularnim  instagram profilima Beograđana. Nije iznenađujuće: zar postoji išta elegantnije od kafe (ili čaše proseka?) u fotelji od ratana na Dunavskom keju. Stil kafića potpisuje arhitekta i dizajnerka enterijera Nađa Orlović koja je postigla idealnu ravnotežu između gracioznosti i jednostavnosti. Komotna druželjubiva atmosfera ispunjena toplinom upotpunjuje format gradskog bistroa sa visokim nivoom usluge.  Mahom su korišćeni prirodno drvo, mermer, tople opuštene nijanse, nameštaj u vintidž stilu i plemenita tamnozelena boja koja povezuje celokupni enterijer.

Što se tiče hrane i pića, sistem uopšte nije komplikovan. Ujutru dolazimo ovde po odličnu kafu i izvanredno nežne kroasane: klasični čokoladni (240 RSD), sa malinom i pistaćima (280 RSD) ili oni izdašni sa pršutom ili šunkom (420 RSD). Takođe su u ponudi banana hleb i idealni kolač od limuna. Za vreme ručka ili večere vradi svratiti na aperitiv i popiti čašu vina ili jedan od sedam koktela. Ovdašnji Aperol Spritz (500 RSD) je idealan za vrućinu, dok su fascinantni Espresso Martini (550 RSD) ili Negroni (620 RSD) taman za večernji provod sa društvom.

• Lamanš • Kej Oslobođenja 51, Zemun • Instagram


Tekst: Saša Iordanov  
Fotografije: Junona Slavina

Februarska plejlista

Umetnika, dizajnera i muzičara Pavla Trifunovića                       

Aprilska plejlista

Muzičara i kreativnog direktora festivala “Sxablon” iz Subotice Nemanje Stojanovića.

Junska plejlista

Kreirala ju je Aleksandra Abramova, osnivačica kvir-projekta “Tesno”