Kako je organizovan hotel ,,Metropol” I ko ovde radi

Na jesen 2023. u lobi-baru hotela ,,Metropol” počeli su da služe kafu u posebnom aranžmanu ,,Archive ritual”. Na srebrnom poslužavniku serviraju kafu u vintidž šolji sa tacnom, uz parče slavne torte ,,Srneća leđa”, koje je ukrašeno cimetovim štapićima i cvećem. Ovaj set nazvan je po restoranu ,,Arhiv” koji je nekad radio u hotelu i na čijoj se terasi sa pogledom na Mali Tašmajdan okupljalo boemsko društvo tih vremena.

Tekst: Saša Iordanov
Fotografije: Junona Slavina

Istorija

,,Archive ritual” je divan način da uronite u atmosferu i tradicije Beograda sredine 20. veka, kada se u Bulevaru Oslobođenja (1997. godine su mu vratili istorijski naziv Bulevar kralja Aleksandra) otvorio jedan od najsavremenijih i najraskošnijih hotela u Socijalističkoj Jugoslaviji.

Zanimljiv je podatak da slavna modernistička zgradam prvobitno uopšte nije bila namenjena hotelu. Poznati arhitekta Đorđe Ristić ju je 1950. projektovao kao Dom Centralnog komiteta omladine Jugoslavije. Međutim, gotovo odmah je postalo očigledno da je ogroman projekat površine od 50.000 mmegalomanski za organizaciju čije značenje je znatno opalo početkom masovne demokratizacije zemlje. Reorganizaciju prostora i uređenje hotela su poverili Dragiši Brašovanu — drugom velikom arhitekti, majstoru evropskog modernizma koji je lično kontrolisao uređivanje svih prostorija do najsitnijih detalja.

Hotel se otvorio 1957. i odmah je bio proglašen za jedan od najelegantnijih i najsavremenijih hotela u gradu. Ko sve od slavnih ličnosti i političara nije bio gost ,,Metropola”: Če Gevara, Luj Armstrong, Brižit Bardo, Vitorio de Sika, Bobi Fišer… Za vreme Konferencije Pokreta nesvrstanih 1961. na prijem u ,,Metropol” stiglo je 30 šefova država i preko 3000 gostiju. U hotelskim sobama za snimanja su se spremali Sofi Loren, Đina Lolobriđida i Robert de Niro, a legendarni Hičkok je ovde proslavio uspešnu premijeru svog filma.

Restoran je, kad smo ga već spomenuli, bio jedna od vizit karata hotela. Kuvari (kao i konobari) ,,Metropola” su učestvovali u organizaciji većine državnih prijema, odavde se hrana dostavljala u Beli dvor i Kraljevski dvor na Dedinju za sve bitne državne ručkove.

Savremenost

Odbrojavanje nove istorije ,,Metropola” je počelo 2012, kada se hotel ponovo otvorio nakon obimne ali pažljive rekonstrukcije koja je potrajala nekoliko godina. Projekat je potpisao arhitekta Miško Trpković. Pošto je zgrada utvrđena za spomenik kulture, ovde su očuvali ključne elemente spoljašnjeg dizajna i unutrašnjeg dekora, uključujući i slavna vitražna stakla koja krase centralno stepenište, mozaik od desetina vrsta svetlog i tamnog drveta iz 1956, i fontanu ,,Devojka koja se kupa” koja dočekuje goste na centralnom ulazu.

Za novi dizajn soba je odgovarao londonski biro ,,MKV design”: tamno drvo, dizajnerski nameštaj u duhu elegantne klasike, minimalistički dekor — sve je birano u skladu sa estetikom zgrade.

Nakon rekonstrukcije u hotelu je počeo sa radom i spa-centar sa velikim bazenom, teretanom, saunom, masažom i zonom za opuštanje, dok je na poslednjem spratu osvanuo restoran ,,The Twenty Two”, koji drugu godinu zaredom uživa u preporuci vodiča ,,Mišelin”, zahvaljujući veštom spoju aktuelnih kuvarskih tehnika i srpskih tradicija. Plus, sa terase restorana se pruža jedan od najlepših pogleda na grad.


 
Kako se ovde radi

Jelena Parezanovic
Guest Relation Executive

,,U hotelu radim od nedavno. Radna atmosfera u hotelu izuzetno je prijatna. Imam prilike da sebe pokažem u najboljem svetlu, da pomognem ljudima i pokažem da sam prava osoba za ovaj posao. Ono što je u mom poslu najizazovnije jesu stvari na koje mi ne možemo da utičemo i ne možemo da ih promenimo. Ukoliko se takve stvari dese, gledamo da promenimo sobu ili da na bilo koji način doprinesemo da se gost bolje oseća.

Red Parellel Bar je moje omiljeno mesto u hotelu. Najbliže je mom radnom mestu koje se nalazi prekoputa recepcije. Tu mogu da popijem kafu i popričam sa kolegama”.

Nenad Mirković
Bar manager

,,U Metropolu kao bar menadžer radim oko godinu dana. Najbolja stvar u vezi sa ovim poslom jeste upoznavanje ljudi iz različitih krajeva sveta i upoznavanje sa njihovim kulturama. Nema ničeg što je ,,najteže“ u  ovom poslu. Svaki posao ima nekih izazova ali ono što je najlepše u ovom poslu je što uspemo da prevaziđemo sve izazove, a goste učinimo srećnim.

Svima bih pohvalio i preporučio naš spa i bazen, kao i restoran ,,Twenty-two“, koji se nalazi na desetom, poslednjem spratu Metropola”.

Ljiljana Popović  
Houskeeper 

,,Moje ime je Ljiljana Popović i skoro osam godina radim u hotelu. Volim radnu atmosferu hotela i to što imam priliku da upoznajem ljude iz različitih krajeva sveta. Što se mog dela posla kao pojedinca tiče, izuzetno sam zadovoljna. Dok su gosti ovde, doživljavam ih kao deo moje porodice, trudim se da im bude prijatno. Ako su oni srećni, i ja sam. Na posao dolazim s osmehom, a takva sa posla i krećem. Sve privatne probleme ostavljam ispred hotela.

Najlepše mesto u hotelu mi je lobi, u kom, nažalost, provodim najmanje vremena budući da radim na 8. i 9. spratu”.

Nikola Zornić
Spa administrator

 ,,U hotelu radim godinu i pet meseci. Gostima hotela pokazujemo koje sve usluge naš spa nudi, tim uslugama koordiniramo i dajemo im upute o članstvu i članarinama. Ovo mi je do sada najdraži posao, na njemu nema nikakvog pritiska. U ovom poslu najtežom smatram težnju da se udovolji svima i da odavde svi izađu zadovoljni. 

Među najdražim mestima u hotelu izdvajam ,,relax” sobu u kojoj je atmosfera predivna, pogotovu zimi. Takođe, izdvojio bih  restoran ,,TwentyTwo“ sa svojim čarobnim pogledom i kvalitetnom kuhinjom”.

Nikola Milović 
Regionalni direktor marketinga

,,Ja sam regionalni direktor marketinga za hotel Metropol Palace, hotel Sofia Balkan Palace u Sofiji i Maison Sofia u Sofiji. U Metropolu radim tačno 4 godine i u njemu sam se zaljubio u hotelijerstvo. Hotel Metropol fascinira svojom bogatom istorijom koja datira još od njegovog osnivanja 1957. Sedamdesetih godina prošlog veka Metropol je bio omiljeno mesto beogradskih gostiju u samom centru grada. Hotel je ugostio veliki broj poznatih ličnosti kao što su Edvard Norton, Džoni Dep i predsednik Kube. Metropol je, takođe, već dve godine zaredom nosilac prestižnog Mišelinovog priznanja. Vraćamo dobru tradiciju i želimo da nove generacije i generalno svi gosti Beograda ponovo otkriju Metropol kao njihovo mesto u samom centru grada”.


Manifestacija “Confluences”: festival francuske kulture u Beogradu

Naša selekcija događaja vrednih pažnje                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

“Prekoputa Proleća” u Starom gradu

Izvanredno lep restoran koji redefiniše lokalnu kuhinju                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Novi Izlog

Odličan doručak sa gratis kafom, kokteli i dovitljivo osmišljena hrana...