Kari, samosa i masala čaj Gde potražiti indijsku kuhinju u Beogradu

Mapa mag nastavlja razgovor o najboljim nacionalnim restoranima u Beogradu. Ovog puta smo selektovli za vas ugostiteljske objekte u kojima možete probati autentična jela indijske kuhinje: kari, piletinu tandoori i mango lassi.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

Biryani Central

Manji autentični indijski kafić u samom centru Beograda. Konceptualno, “Biryani” je najbliži brzoj hrani — u lokalu ima svega nekoliko stolova, dok hranu služe na plastičnim podmetačima. Ovde spremaju indijske pitice samosa, pohovane prženice (pakora), kari piletinu, a posebnu pažnju poklanjaju birijaniju — jelu izuzetno popularnom u samoj Indiji od basmati pirinča i raznovrsnih začina. U lokalu ga kuvaju u aromatizovanom kariju. Na meniju ima vegeterijanskih i veganskih pozicija, možete naručiti kombo bez mesa: samose, pakore i prženo povrće. Izbor pića nije velik: tradicionalni masala čaj i dve vrste lassi — osvežavajućeg napitka na bazi jogurta dahi poreklom iz države Pandžab.

• Vase Čarapića 5 • Instagram

Spice

Komotni restoran savremenog enterijera na Banovom brdu. Plafon je prekriven zelenilom, a na drvenim policama stoje teglice sa začinima, ostavljajući utisak seoske kuće izolovane od gradske vreve. Meni je bogat, a skoro polovinu jela čine ona vegeterijanska. Osim klasičnog karija i samosa, ovde možete probati pakore sa račićima, indijske kremaste supe, tradicionalni kašmirski rogan josh (jagnjetina kuvana sa kašmiri paprikom u sosu od svežeg paradajza i luka) i tandoori piletinu pripremljenu u pravoj peći od gline. Takođe, u restoranu “Spice” nude veliki izbor hleba naan — sa sirom, lukom, kikirikijem pa čak i nanom.

• Žarkovačka 21A • Instagram

Diwali Mahal

Indijski restoran na Savskom nasipu. Prostor je ispunjen svetlošću, enterijer je uređen u duhu minmalizma sa jednostavnim nameštajem, ali sa šarama na podu. U “Diwali Mahal” možete probati jelo tikka (komadići piletine, povrća ili ribe spremljeni na otvorenoj vatri). Uzgred, ima i ribljeg karija. Takođe u lokalu služe vodeću indijsku brzu hranu — kathi roll: postoje opcije sa piletinom, jagnjetinom i tradicionalnim južnoazijskim sirom panir. Na desertnoj karti su dve vrste indijske alve — sa bananom ili šargarepom, uz koje, naravno, treba naručiti masala čaj. 

• Savski nasip 9a • Instagram

Maikhana

Porodični restoran indijske kuhinje na Slaviji. Mnogo drvenih elemenata, ciglani zidovi i raskošni trosedi u ćoškovima — tako izgleda “Maikhana” iznutra. Meni nije prevelik: kari, indijske zakuske i nekoliko vrsta hleba paratha. Od neobičnog možete probati vegeterijanske ćufte od povrća i krompira sa belim sirom. Preporučujemo takođe pandžabski matar panir (kuvani grašak ili pečurke sa kremastim sirom).

• Beogradska 4 • Instagram

Diwali

Prostrani autentični indijski restoran na Voždovcu koji radi preko 15 godina. Enterijer restorana je takođe potpuno autentičan: figurine induističkih božanstava, okačena zvona i, naravno, slonovi — bukvalno su svuda. Piletinu u restoranu spremaju u tandoori peći, kao i seekh kebab (pikantni ćevap). Od vegeterijanskih jela definitivno probajte kormu (povrće skuvano u jogurtu dahi) ili salatu sa indijskim sosom raita od jogurta i zeleniša. Na meniju ćete takođe pronaći nekoliko vrsta lassi, na primer, sa bananom, ili onaj omiljeni u svetu: sa mangom.

• Ljubićka 1b • Instagram

Homa

Inventivna gastronomija u minimalističkom restoranu

Langouste

Besprekorni restoran francuske kuhinje