6 lokala meksičke kuhinje u Beogradu Tako, naćos i burito

Nastavljmo našu već tradicionalnu rubriku u kojoj govorimo o najboljim lokalima nacionalne kuhinje u Beogradu. Ovog puta u selekciji su mesta sa autentičnom meksičkom hranom, koktelima i atmosferom.

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: promo

La Taqueria

Autentična meksička hrana i kokteli u samom centru Beograda. Enterijer u restoranu “La Taqeria” je bogat detaljima: brojne aluzije na glavni nacionalni praznik — Dan mrtvih, ilustrovani kaktusi, meksičke zastave i sombrero. Tako ovde spremaju od piletine, svinjetine i govedine, a naš izbor je barbokao, kada se meso peče na uglju (tradicionalno bi bilo u iskopanoj rupi) — postoji verovanje i da je od te reči potekao “barbekju”. Na meniju je i veliki izbor kesadilja (obratite pažnju na “Gringo” sa kačkavaljem, prženim ananasom i svinjetinom koju prethodno mariniraju 18 sati) i četiri vrste burita, uključujući i vegetarijanski. Ne zaboravite na koktele: ovde prave “meksičku mazgu”, “tekilu sanrajz” i čak 8 varijacija “margarite”.

• Gračanička 7 • Instagram

Nachos

Restoran sa tex-mex kuhinjom i atmosferom vesterna. Tema Divljeg zapada je obrađena na 101 odsto: glave bikova, potkovice, arhivske slike ranča, kaubojski šeširi i kaktusi — sve u svemu, atmosfera saluna je ispoštovana. U ponudi je nekoliko burgera, na primer “meksički” sa avokadom (zove se pritom “Nahos”) i vegetarijanski sa kukuruzom, pečurkama i salsom. Ima naravno i naćosa, takosa, i kesadilja sa raznovrsnim nadevima, recimo “Chips con Carne” sa kačkavaljem, halapenjo, sosom piko de gallo, gvakamolama i pavlakom. Za ozbiljniju večeru možete naručiti čimičangu — jelo koje podseća na burito pržen na tiganju ili u fritezi, a rodilo se u delu Meksika koji se graniči sa SAD.

• Strahinjića Bana 66a • Instagram

Zapata

“Zapata” širom Beograda ima 5 restorana — prvi se otvorio u Vojvode Bogdana kod Vukovog spomenika. Restoran je nazvan po meksičkom narodnom junaku, revolucionaru Emilijanu Zapati — fotografije i crteže sa njegovim likom ćete naći u svim lokalima lanca. Ovde je veliki izbor burita, uključujući i par autorskih recepata, naćosa i takosa — preporučujemo jednu od najpopularnijih varijacija “Al Pastor” od svinjskog mesa i ananasa. U “Zapati” služe i enčiladu (pržena ili pečena tortilja od kukuruznog brašna sa nadevom), a od deserta tu je glavna meksička poslastica — čuros.

• Vojvode Bogdana 13 • Instagram

La Chona

Autentična takerija sa odličnim koktelima na Dorćolu. Meni u “La Chona” nije predugačak: nekoliko klasičnih takosa i njihov pšenični analog. Ali zato sve “lepinje” prolaze kroz nikstamalizaciju — tretiranja kukuruza u alkalnom rastvoru (rezultat tog tretiranja je povećanje kalcijuma i vitamina B3). Ipak, glavni razlog odlaska u lokal jesu kokteli: mičelada (od piva i začina), margarita od jagoda, maline ili “đavolska” sa crvenim vinom, a za ljubitelje bezalkoholnih pića u barskoj ponudi je orčata: slatko pirinčano mleko sa cimetom.

• Kneginje Ljubice 26 • Instagram

Buena Vida

Raskošni restoran meksičke kuhinje na Novom Beogradu. Prostrani lokal staklenog krova i elegantnog nameštaja je pun zelenila, a povremeno se čuje i živa muzika. U restoranu “Buena Vida” možete probati meksičku pileću čorbu, gvakamole od manga i nekoliko jednostavnijih takosa. Vikendom je dostupan branč-meni — na njemu ćete, na primer, naći kesadilju-kapreze i burito sa omletom. Takođe, ovde prave “krastavac-margaritu — od tekile, đusa, limunovog soka, sirupa agave i, naravno, krastavca.

• Bulevar Milutina Milankovića 1i • Instagram

Tortilla Casa

Meksička brza hrana, zastupljena u Beogradu i Novom Sadu. U prestonici lanac poseduje dva lokala: u Bloku 21 i u samom centru, tik iza Narodnog muzeja. U centralnom “Tortilla Casa” jedan od zidova je oslikan šarenim muralom koji poziva na već pomenuti Dan mrtvih. Ovde možete da birate boju tortilje i sastavite burito po svom ukusu. Zanimljivi su takođe mini-čimičange, meksičke rolnice takito sa pomfritom i dve vrste takoa — u mekanoj i tvrdoj tortilji.

• Čika-Ljubina 6, Bulevar Zorana Đinđića 48 • Instagram

Langouste

Besprekorni restoran francuske kuhinje