Petković Kroasani, vanilice i bombone

Tekst: Mila Milojević
Fotografije: Konstantin Kondrukhov / Mapa Mag

Godina osnivanja: 1903.

Kod poslastičarnice Petković privući će vas na prvi pogled apsolutno svaki detalj — drveni, starinski izlog ispod bež tende sa natpisom “Petković” na zelenoj pozadini, sunčan (recimo) dan u Takovskoj, i, najbolje od svega, sveži kroasani, vanilice, bombone i sitni kolači ispod staklenih zvona na šanku u radnji. A kako i ne bi, kada radnja drži tradiciju i kvalitet preko jednog veka?

Poslastičarnica je otvorena 1903. godine i najpre se nalazila kod Londona, pored kafane ,,Soko». Zapravo, prvobitna vlasnica, Pejana Petković se, nakon završetka škola paslastičarstva u Beču i Pešti, 1902. godine udaje za vlasnika kafane ,,Soko», Radisava Milanovića, pa su poslastičarnica i kafana u početku poslovali u istom prostoru, da bi u novembru 1903. postale zasebni lokali. Kasnije je poslastičarnica premeštena na ugao Takovske i Ilije Garašanina i, kao i većina starih beogradskih poslastičarnica, od tada se nalazi u vlasništvu iste porodice. Danas posao vodi unuk Pejaninog bratanca, Dušan. Iako je tokom svih ovih godina kvalitet ostao na zavidnom nivou, ova radnja rado prihvata i moderne izume, pa ovde možete popiti i kafu ili toplu čokoladu umesto boze i limunade.

Poslastičarnica je danas poznata po mlečnom šlagu i tortama sa sezonskim voćem — Diplomat i Pavlova torta, koje, kao i mnoge druge, rade po porudžbini. Takođe, tu je i nezaobilazni kesten pire sa šlagom, kao i kolači sa šlagom i kestenom — kesten piramida i krokambus, a specijalitet kuće su ručno rađeni minjoni presvučeni belom čokoladom.

• Takovska 18Instagram

Splav Suvenir

Živopisan pogled na reku i veliki izbor morske ribe

The Square

Modernistička kuhinja u modnom hotelu

Koordinata

Gastronomska znamenitost Zemunske pijace