Kako izgleda Muzej 25. maj nakon obnove Nasleđe Mihaila Jankovića i novi prostor posvećen ženama

Osmog novembra zvanično je otvoren obnovljeni Muzej 25. maj — centralni deo kompleksa Muzeja Jugoslavije. Uskoro će steći status spomenika kulture. Evo kako nakon petogodišnje rekonstrukcije izgleda jedna od najposećenijih ustanova kulture u Srbiji.

Prva obnova nakon izgradnje Muzeja 1962. godine počela je 2018, Ministarstvo kulture je u tu svrhu izdvojilo više od 320 miliona evra. Zgrada inače zauzima značajno mesto u stvaralačkom opusu Mihaila Mike Jankovića i tipičan je predstavnik beogradske arhitekture 1960-ih godina. Prvobitna namena muzeja se nije menjala, zgrada se još uvek sastoji od nekoliko izložbenih prostora, bioskopske sale za prikazivanje filmova i organizacije raznovrsnih skupova, predavanja i seminara. U zgradi se takođe nalaze kancelarijske prostorije, depoi za čuvanje izložbenih predmeta i prostorije za njihovu konzervaciju. Zapravo, baš Muzeju 25. maj pripada najveći deo jedinstvenog i zanosnog (75.000 eksponata) fonda Muzeja Jugoslavije.

Međutim, savremeni programi muzeja su značajno prevazišli funkcije koje je predviđala originalna arhitektura zgrade, pa je cilj revitalizacije bio da se reši taj problem putem dovođenja u sklad sa modernim muzejskim standardima i opreznu obnovu spoljnog izgleda. Građevinski tim se potrudio da maksimalno (koliko je to uopšte bilo moguće) očuva originalnu zamisao Mihaila Jankovića.

Sama rekonstrukcija se odvijala u tri faze. U prve dve su odrađeni termotehničke instalacije i uređenje enterijera. U trećoj fazi započetoj prošle godine prema projektu arhitekte Dejana Todorovića sprovedena je restauracija i konzervacija fasade i njenih platoa. Posebnu pažnju su poklonili očuvanju stakleno-mermernog pročelja fasade.

Muzej se otvorio multimedijalnim događajem “Obnova 2.0” u okviru kog su se putem animacija na fasadu projektovali predmeti iz depoa. Otvaranju je prisustvovala ministarka kulture Maja Gojković, koja je izjavila da će narednih dana pokrenuti inicijativu da zgrada muzeja bude utvrđena za spomenik kulture. Ona je takođe najavila da bi u sklopu muzeja mogao biti kreiran novi prostor — Ženski muzej posvećen “svim ženama koje su se bavile, koje se bave i koje će se baviti kulturom”. Već je raspisana javna nabavka za idejno rešenje i projektno-tehničku dokumentaciju novog Ženskog muzeja.

U obnovljenom Muzeju 25. maj već je najavljeno nekoliko izložbi za ovu zimu, uključujući “Ježevu kućicu”, nazvanu po istoimenoj pesmi Branka Ćopića. Početkom sledeće godine se takođe planira izložba o političkim grafitima o Jugoslaviji — deo šireg istraživanja jugoslovenskog nasleđa.


Tekst: Danja Koržujev  
Fotografije: Egor Želtouhov

Aprilska plejlista

Muzičara i kreativnog direktora festivala “Sxablon” iz Subotice Nemanje Stojanovića.

Na meniju bara “Idol” se pojavio pho bo

To je najpoznatije jelo vijetnamske kuhinje                                             

Novogodišnja plejlista

Manekenke i di-džejke Marine Đorđević