Gde se baviti savremenim plesom u Beogradu 4 proverena mesta gde ćete savladati ovaj ples i upoznati svoje telo

Savremeni ples je vrsta savremene umetnosti koja se razvila sredinom 20. veka, a uključuje nekoliko plesnih smerova — od baletske baze i džeza do performansa, improvizacije i hip-hopa. Ako vam je želja da se isprobate u tom smeru, sastavili smo vodič sa proverenim predavačima i školama u Beogradu, gde će vam pomoći da se oslobodite, naučiti vas da improvizujete i slušate svoje telo.

Tekst: Nadja Samodurova
Fotografije: Promo


 

Plesni studio RIS

Studio RIS je plesna škola koja se fokusira na džez i moderne stilove. Neki od nastavnika škole su igrači iz trupa teatra “Bitef” i Narodnog pozorišta. U ovom studiju drži časove i Ana Obradović, profesionalna koreografkinja, izvođačica i nastavnica savremenog plesa. Ana aktivno učestvuje u modernim plesnim predstavama i sama ih stvara. Na primer, ima solo performativnu predstavu „Dobre devojke“, posvećenu problemu anoreksije. U julu će Ana i druga nastavnica — Marija Obradović – zajedno voditi dvonedeljni plesni intenzivni kurs u RIS-u. Biće tu vežbe na podu, akrobatske fraze i koreografija, neke vežbe koordinacije i pilates.

Instagram 

KC Magacin

Stanica Station svake godine organizuje ovde festival savremenog plesa i performansa Kondenz i podržava određene koreografe pružajući im teren za vežbanje. Na primer, ovde drži časove Aleksandr Zain — kokreator platforme Nomadic Performance Art i koautor podkasta Iz Tela Za Telo. Improvizaciju u KC Magazinu predaje koreografkinja Olga Uzikaeva, uz nju možete naučiti da se opustite i osetite svoje telo.

Instagram 

Inspire Concept

Verovatno glavni plesni studio koji se fokusira isključivo na savremeni ples. Ovde možete upisati kurs za novajlije — heels (na štiklama) ili čak afro heels (sa elementima stila afro). U školi postoje redovni raspored za svaki smer i posebni,  neobični časovi, na primer, radionice iz kretanja životinja. Osnovni studio se nalazi u Novom Sadu, ali nastavnici ponekad dolaze u Beograd da održe jednosnevne ili dvodnevne radionice.

Instagram 

Časovi Marije Farmer u “Ben Akibi”

U klubu “Ben Akiba” se redovno održavaju večeri fizičkog pozorišta na čelu sa nastavnicom, pozorišnom rediteljkom i preformerkom, autorkom serije programa za razvoj umetničkih sposobnosti Marijom Farmer. Ona takođe vodi pozorišnu trupu “Marija Farmer i The Good Cats”. Od 1. do 6. jula Marija organizuje intenziv “Telo-Humor-Joy”, gde možete učiti jezik tela, ali i umetnički majnd-fitnes (razvoj kognitivnih veština kroz određene vežbe). Takođe, Marija drži onlajn-časove improvizacionog fizičkog pozorišta.

Instagram 

Novi Izlog

Odličan doručak sa gratis kafom, kokteli i dovitljivo osmišljena hrana