Gde popiti “Negroni” u Beogradu Od klasike do opcija sa višnjom, pa čak i tartufima
“Negroni” je danas najpopularniji koktel na svetu. U najboljim barovima na planeti od sve moguće klasike koktela najčešće naručuju baš njega, navodi časopis “Drinks International”. Koktel kao takav broji preko sto godina, i taj suvlji, gorko slatki i pun ukus miksa džina, vermuta i bitera planeta je zavolela još davno. Naravno da će vam poslužiti “Negroni” u maltene svakom lokalu: od “Josephine” i “Beogradski Koktel Club” do bučnih barova sa di-džejevima i žurkama. Šta više, “Jet Set” se otvorio kao lokal gde “Negroni” dobijate iz namenske fontane. Selektovali smo deset projekata gde možete provesti veče sa ovim klasikom ili probati zanimljive varijacije na tu temu.
Podsetićemo i da je “Negroni” bio osmišljen u Firenci 1919. godine. Bartender “Casoni” Fosko Skarseli je na molbu firentinskog grofa Kamila Negronija spremio aperetiv koktel “Amerikano”, ali na bazi londonskog džina.
Beogradski Koktel Club
U odličnom neformalnom beogradskom baru, koji ne vodi instagram stranicu i ne prima društva veća od šestoro, “Negroni” postoji u mnoštvu varijacija. Osim klasike i improvizacija potražite na letnjem koktel meniju verziju “Belog Negronija” — “Beautiful You” (860 RSD). Osvežavajući je, sa travnatom notom Fernet Branca, dok su u osnovi “cvetni” džin, francusko belo vino i biter.
• Uzun Mirkova 7 •
Null
U koktel baru koji su u Beogradu otvorila trojica slavnih ruskih bartendera — Dmitrij Demenjev, Anton Širobokov i Denis Sajapin, “Negroni” od višnje postoji od samog otvaranja. Tražite ga u poglavlju “smth.pop” sa popularnim tvistovima na klasiku. “:cherroni” (850 RSD) je primetno neobičniji i sočniji od običnog miksa — sprema se na bazi džina od višnje, dok mu dimljenu notu pruža čaj Lapsang Souchong.
U najlepšem sprskom baru u ar deko stilu, nazvanom po Žozefini Bejker, spremaju isključivo klasični “Negroni” (890 RSD) bez varijacija, kaže menadžer bara Vladimir Simić. Onaj pravi, na bazi premijalnog britanskom džina. Ipak, tvistovi (na primer “Beli Negroni” sa paradajz vodom i bergamot likerom) će se sigurno pojaviti u septembru u okviru Negroni Week, u kojoj “Josephine” ponovo učestvuje. Vredi spomenuti da je bar jedini u Srbiji koji se našao na spisku vodiča “The World’s 50 Best Discovery”.
Pored sjajnog klasičnog “Negronija” u baru Ruslana Hubijeva (bivši “Bolshoybar” u Sankt-Peterburgu) postoji i najgastronomskija verzija “Belog Negronija” — sa listićima svežeg tartufa, koje će dodati pred vama prilikom serviranja. U osnovi “White Truffle Negroni” (1200 RSD) su džin od tartufa, francuski aperitiv i beli biter.
Beogradski koktelski speak-easy, gde je zabranjeno fotografisanje kako biste se koncentrisali na koktele i celokupno iskustvo, i gde puštaju muziku sa ploča. Definitvno je sjajna lokacija za ispijanje “Negronija” (855 RSD): spemaju ga, kao i sav klasični asortiman, zaista savesno. Mada ako budete tražili nešto originalnije, bartenderi će vam definitivno izaći u susret. Na zvaničnom koktel meniju postoji i posebna varijacija — ”Aztec Mystic” (955 RSD): “Negroni” sa notama meskala, čokolade i čilija.
• Cincar Jankova 1 •
Kultura
Popularni koktel bar na Vračaru: bilo da se radi o “Negroniju” ili nekoj drugoj klasici, nudi varijativnost već u tekstu menija. Platinum verzija pića na bazi džina “Botanist” sa vermutom “Carpano’s Antica Formula” će vas koštati 1210 dinara, demokratičnija opcija sa jednostavnijim sastojcima — 735 dinara. Takođe, uvek možete tražiti neku varijaciju — barski tim ima dosta nesvakidašnjih ideja.
Siguricu – “Negroni” sa klasičnim sastojcima – spremiće vam i u “Aprilu”, kultnom beogradskom baru pogodnom za bilo koji dan. Vikendom u bašti (najslađoj u ovom delu grada), ili unutar lokala, možete uživati u koktelu, druženju i didžejskim setovima. Cena iznosi 850 RSD.
U ovom koktel baru meni ne postoji, ali definitvno služe “Negroni” ili nešto u sličnom stilu (cena na upit). Ali ni običan “Negroni” neće biti običan, pošto ga prave na bazi sopstvenog džina tima “Riddle”. Probajte ga u glavnom lokalu u Skadarliji ili drugom “Riddle-u”, koji se otvorio u “Crown Plazi” ove godine. Svratite i do treće, “tajne” lokacije — “Back Door 5”, na vratima nema izloga, moraćete ih sami pronaći u dvorištu.
Ako ste se nadali da popijete “Negroni” u “Gastroшoru”, ovo je definitvno najbolja opcija: u “Rukama” će vam spremiti kvalitetnu baznu klasiku sa Weekend Cocktail Menija. Ujedno u bar tima “Zaokret” je lepo otići na bučno druženje i didžej-setove, ali ako planirate da sedite u bašti, definitvno ponesite sprej protiv komaraca. “Negroni” košta 770 dinara.
Klasični, elegantni i intimani bar na Dorćolu u ulici Žorža Klemansoa je bitna lokacija na barskoj mapi prestonice. Nalazi se unutar destilerije “Belgrade Urban Distillery”, pa “Negroni” prave, između ostalog, i na džinu koji proizvodi lično vlasnik “Lenje Bube”. Međutim možete da birate koji ćete džin, a možda i tekilu ili rum. Slobodni ste da birate i vermut koji vam se više sviđa. Cene “Negronija” kreću od 860 dinara pa naviše, u zavisnosti od baze koju budete izabrali. Inače, u istoj zgradi je pre dve godine održan prvi srpski festival barske kulture — Belgrade Bar Show.