6 tajni Netflix-a Trikovi sa kojima će korišćenje ovog servisa postati nezaboravno

Netflix je odavno postao ne samo svetski lider među  striming servisimaveć i jedan od glavnih proizvođača filmova i serija, bez kojih je teško zamisliti našu svakodnevicu. U saradnji sa timom A1 Srbija, otkrivamo vam kako da maksimalno iskoristite ovaj  servis: načine za uštedu vremena pri pronalaženju kul serija, učenje jezika, zabavu na putovanju i i održavanje kontakta sa prijateljima koliko god da su daleko.

Tekst: Mapa Lab

Kreirajte nekoliko naloga kako biste personalizovali vaše iskustvo

Netflix se ponosi svojim sistemom preporuke, koji na osnovu prethodno odgledanog sadržaja, gledaocima preporučuje šta sledeće da odgledaju. 

Međutim, ima načina da učinite sistem još preciznijim. Ako delite pretplatu sa drugim članovima porodice u vašem domaćinstvu, kreirajte poseban nalog za svakoga. To isto važi i ako ste pravi obožavalac filma, koji zavisno od raspoloženja može uživati i u akcionom filmu kategorije B i u novoj drami Ulriha Zajdla. Neki korisnici to namerno rade za svoje “guilty pleasure” sadržaje, posebno ako to nisu tipovi programa koje inače redovno gledaju.

Poboljšajte znanje novog jezika

Ko kaže da savremeni striming nije ništa više od načina da u dokolici provedete slobodno veče? Netflix nudi neverovatan katalog dokumentarnih i obrazovnih ostvarenja na najrazličitije teme, kao i serije i filmove uz koje možete učiti strane jezike. Idealna opcija za kombinovanje prijatnog i korisnog jeste konzumiranje zanimljivog video sadržaja uz istovremeno proširenje rečnika. Kako biste efikasnije usvajali novi jezik i upali u pravo raspoloženje, počnite od gledanja serija sa subtitlovima — tako ćete istovremeno slušati i čitati strani jezik, što značajno ide u prilog vašoj memoriji. Za početnike je idealno proširenje Chrome-a, koje omogućava otvaranje titlovai na maternjem jeziku da bi vam bilo lakše da ispratite sadržaj. Proširenje podrazumeva i rečnik koji iskače: možete pauzirati video i proveriti značenje nepoznate reči.

Provedite vreme sa prijateljima (koliko god da su daleko)

Ako su vaši prijatelji (ili druga polovina) daleko, ali biste da radite nešto zajedno, obratite pažnju na Chrome proširenje “Netflix Party” i platformu “Kast”. Skinite Kast na kompjuter ili mobilni uređaj, pokrenite ga u Chrome-u, i servis će vam omogućiti da otvorite prozor koji istovremeno može da gleda više ljudi. U tom prozoru možete projektovati serije i filmove, dok se paralelno družite u posebnom prozoru za video čet i razmenu poruka. Proširenje “Netflix Party” funkcioniše na sličan način: vi birate seriju ili film, a servis generiše jedinstveni link za onoga s kim želite da podelite veče “u bioskopu”.

Gledajte filmove na putu, pa čak i u avionu

Netflix održava jedan od najviših standarda kvaliteta videa. Nedavno je kompanija na svojoj platformi zabranila objavljivanje sadržaja snimljenog kamerom Arri, najpopularnijom u Holivudu. Ta tehnika podržava rezoluciju 3,2K, a Netflix podigao standard kvaliteta videa na 4K. Kako ne bi izgubili takvog klijenta, kompanija “Arri” je lansirala novu kameru sa senzorom od 4,5K. Ako gledate sadržaj od kuće preko WI FI-a, budite sigurni da koristite “video HD” ili “Ultra HD” u podešavanjima. Međutim, toliki kvalitet može brzo da “pojede” mobilni internet ako ste na putu. Samo podesite kvalitet na “Low” i nastavite da pratite avanture omiljenih junaka.

Netflix serije i filmove možete da gledate i oflajn, što je super ako putujete avionom. Kako biste skinuli sadržaj, otvorite aplikaciju Netflix, proverite da li pored odabranog filma stoji dugme “Download”, pa ga kliknite. Nije svaki sadržaj dostupan za preuzimanje, ali ćete sigurno pronaći nešto da skratite put.

Podesite aplikaciju za sebe

I aplikacija Netflix, i dodatna proširenja omogućavaju najraznovrsnije opcije individualnog podešavanja. Podelićemo dva naša omiljena. Prvo, to su prilagođeni titlovi: ponekad ni najodaniji fanovi striminga ne znaju da se u podešavanjima lako menja izgled titlova, uključujući njihovu boju, veličinu i font kako bi maksimalno odgovarali filmu koji pratite. Da biste to uradili, koraci su sledeći: Your Account > Your Profile > Subtitle Appearance. Druga tajna fora je Netflix Flip  — proširenje Chrome-a koje okreće prikaz na 90 stepeni za gledanje iz ležećeg položaja. Ako ste kao mi i možete da provedete vikend u bindžovanju omiljene serije, ovo proširenje je pravi spas za vaš vrat.

Gledajte Netflix-a sa A1

Ove godine A1 Grupa dogovorila je strateško partnerstvo sa ovim vodećim svetskim striming servisom čime je A1 Srbija postao prvi mobilni operator na našem tržištu koji nudi Netflix svojim korisnicima. To partnerstvo pruža korisnicima mogućnost da uživaju u ogromnom izboru Netflix sadržaja bez dodatnih troškova — uz paket NEO 24 & Netflix. Ponuda uključuje neograničen pristup strimingu do kraja 2024. godine uz mogućnost da ga gledate sa dva uređaja istovremeno u sklopu paketa Netflix Standard plana. Ova ekskluzivna promocija dostupna je svim fizičkim licima koji tokom marta i aprila postanu A1 korisnici ili tom periodu obnove postojeću ugovornu obavezu. Svi ostali  korisnici mogu da odaberu i dodaju neki od Netflix paketa: Basic, Standard ili Premium, a plaćanje se obavlja jednostavno i pouzdano, kroz postojeći A1 račun.