12 novih kafića, barova i restorana u februaru Kafić sa sopstvenom galerijom, korejski BBQ i pohovana pica

U Beogradu odnedavno možete probati korejski BBQ i napuljsku pohovanu picu, otići na izložbu u kafić pa čak i organizovati profesionalno foto-snimanje u baru — predstavljamo vam glavna otvaranja proteklog meseca. 

Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo


 

Kafa

Lumi

Komotni spešelti kafić na Vračaru. Možete se smestiti za simpatičnim crvenim stočićima pored polica sa svežim voćem (od njega se cedi sok) ili za velikim drvenim stolom na visokim barskim stolicama. U “Lumi” se ide po dobru kafu, kakao, kao i po autorske napitke na bazi čaja.

Njegoševa 40Instagram

Chernyi Cooperative

Veliki prostrani kafić dobre pržionice iz Rusije (lanac je takođe zastupljen u Gruziji). Enterijer lokala je surov i brutalan sa zidovima od cigle, barskim stolom od betona i minimalističkim nameštajem. Na meniju je odlična selekcija spešelti kafe, uključujući i alternativu.

Cara Uroša 26Instagram

Vera

Kafić u Nikole Spasića lepog i neobičnog enterijera: zidovi čija faktura podseća na belu pećinu, police od tamnog drveta i stolovi neobičnog oblika. Na meniju je klasična kafa od zrna spešelti klase i mnoštvo varijacija novog talasa: raf od grejpfruta, autorski amerikano sa citrusima i late sa kurkumom.

Nikole Spasića 4Instagram

Spajalica

Novi lokal koji spaja u sebi simpatični kafić, bar i galeriju savremene umetnosti. Tim koristi zrno iz pržionice “Hotel Beograd 1937”. Na barskom meniju su vino, pivo i jednostavni kokteli kao što su “Džin tonik” ili “Kampari soda”. Osim izložbi, tim art-kafića planira i male opuštene žurke.

Kralja Milana 20Instagram

TnT

Simpatični kafić u loft stilu u Starom gradu. Osim dobre kafe, u ponudi su i proteinski šejkovi, sveže ceđeni sokovi i nekoliko jednostavnijih koktela, dok za desert možete naručiti kroasan sa nutelom ili kanele.

Gundulićev venac 41Instagram

Kafeterija u Zemunu

Prvi lokal lanca “Kafeterija” u Zemunu. Meni je standardan: obična kafa, pecivo i deserti. Enterijer čine minimalistički drveni nameštaj, raskošni crveni kaučevi i mural sa veslačima koji zauzima ceo zid.

Šumadijska 65Instagram

 

Hrana

Seoulgrade

Restoran na Dorćolu koji se specializuje za korejski BBQ. Nažalost, nema roštilja ugrađenih u stolove, već postoji jedan zajednički, ali zato na meniju, osim mesa (sa pirinčem, kimčijem i sosovima), ima veganskih bibimbapa, a tu je i korejska supa od soje i neobični omlet.

Kapetan-Mišina 6Instagram

Pizza Fritta 

Specijalitet lokala “Pizza Fritta” je istoimena napuljska pohovana pica: umesto u peći, prže je u vrelom ulju i pune kao kalcone. Na meniju su klasične Margarita, Dijablo i Kaprićoza, ali i autorske, na primer Kompleta da Michele – rikota, mocarela, ćićoli, paradajz i paprika.

Žorža Klemansoa 17Instagram

Sandwich&Co

Lokal sa pravim italijanskim sendvičima na Banovom brdu. Kao osnovu ovde koriste ćabatu, fokaču ili tamni hleb od 5 vrsta brašna. Sendviči se prave sa goveđim i svinjskim pršutom, mortadelom, buratom i pestom.

Petra Martinovića 35Instagram

Prana na Vračaru

Drugi lokal branč kafića “Prana” sada i na Vračaru. U svetlom prostoru na sprat ima puno zelenila: haotično nameštene saksije i grafiti biljaka na zidovima. Na meniju su avokado tost, kaše, omleti, poke činije i ceđeni sokovi. 

• Kneginje Zorke 28 • Instagram

 
Barovi

Pola Pola

Još jedna prinova u klasteru “Gastrošor” — pola bar, pola foto-studio «Pola Pola». Neobični kocept potpisuje beogradska fotografkinja i grafička dizajnerka Kristina Fiscan. Kreatori obećavaju da u «Pola Pola» ima svega što je potrebno za profesionalno snimanje. Lokal takođe nudi pristojan izbor kafe i bogatu i zanimljivu kartu autorskih koktela.

Žorža Klemansoa 29bInstagram

Ku Ku

Stilski loft-bar na Terazijama sa lokalnim di-džejevima i bučnim žurkama vikendom. Na barskoj karti ćete naći koktele, autorske likere, pivo i sajder, a od jela (tačnije zakuski), na primer, čuros i čebureke (pržene ruske piroške sa mesom).

Nušiceva 4Instagram

6 tajni Netflix-a

Trikovi sa kojima će korišćenje ovog servisa postati nezaboravno.

Renovirane kancelarije kompanije Nestle

A3 Architects odaje počast Beogradu