10 januarskih otvaranja u Beogradu “Cantina Mediterraneo”, “Aut Bistro” i vegetarijanski burgeri
Doček Nove godine, parada januarskih praznika, protesti i blokade — ništa od toga ne zaustavlja lokalne ugostitelje: gastronomska scena Beograda postaje sve bogatija i raznovrsnija svakog meseca. U januaru se u gradu otvorilo desetak kafića, bistroa, barova i restorana, o kojima jednostavno moramo da vam ispričamo!
Tekst: Danil Koržujev
Fotografije: Promo

Kafa i drugo piće

“Sonder” na Dorćolu
Na Dorćolu se otvorio drugi lokal vračarskog kafića “Sonder”. Glavna razlika između njih je u veličini: novi prostor je skoro dva puta manji. Što se svega ostalog tiče, standardi su ispoštovani: stilski enterijer, sopstvena pržionica, otvorena kuhinja i obilan doručak.
• Knez-Miletina 25 • Instagram •
Hrana

Aut Bistro
Titula “najinstagramnijeg” otvaranja meseca definitivno pripada dorćolskom “Aut Bistrou”. Dva sprata, industrijski minimalizam, otvorena kuhinja i, naravno, hrana — jela ovde nisu samo lepa, već i ukusna. Na meniju ćete, pored drugih naslova, naći humus sa paradajz salsom, tabule salatu, tatar biftek i baba ganuš (namaz od patlidžana).
• Strahinjića Bana 64-66 • Instagram •

Rozbrat
Na Vračar je stigao novosadski burger bistro “Rozbrat”. Na meniju je veliki izbor klasičnih i autorskih burgera — od (relativno) manjih do monstruozno ogromnih sa tri porcije mesa. Uz to, ovde ima i vegetarijanskih burgera — čak četiri opcije!
• Mileševska 40 • Instagram •

Koi Bar
U turističkoj Skadarskoj ulici počeo je sa radom projekat u formatu popularnom u Beogradu: suši plus kokteli. Komplikovano je analizirati autentičnost japanske kuhinje, ali “Koi Bar” ni ne insistira na njoj — akcenat je na ukusnoj ribi i bogatom koktel meniju.
• Skadarska 7 • Instagram •

Green
Pojačanje je stiglo i u Beograd na vodi — elegantni italijanski restoran “Green”. Tu je sva klasika italijanske kuhinje; pica, pasta, rižoto, lazanja. Do 13h služe simpatični i obilni doručak, u ponudi su takođe sopstveno pecivo i izvrsna vinska karta.
• Savska 20 • Instagram •

Cantina Mediterraneo
U blizini železničke stanice Novi Beograd krenuo je sa radom riblji restoran “Cantina Mediterraneo”. Enterijer je prilično jednostavan, ali to nadoknađuju velike porcije. Od zanimljivog — u “Cantini” spremaju popularne italijanske hrskave morske plodove “Fritto misto”.
• Milutina Milankovića 1, Lokal 18 • Instagram •

Dot
Umereno pristupačan kafić “Dot” se pojavio u beogradskom umetničkom kvartu Čumićevo sokače. Kuhinja je eklektična: od pilećeg wrapa i “varenika” (ukrajinske knedle sa različitim nadevima) do onigirija i krem čorbe. Tu su i pristojan izbor čajeva, i jednostavni kokteli. Vikendom u “Dotu” organizuju filmske projekcije i žurke.
• Čumićevo Sokače, lokal 120 • Instagram •

Pauseteria
Kako bez zdrave hrane? U Beogradu se otvara sve više projekata fokusiranih na pravilnu ishranu. Jedan od takvih lokala je kafić “Pauseteria” u samom centru grada. Dobar doručak je zagarantovan čak i veganima: salata, činija ili raw desert. Od napitaka posebnu pažnju zaslužuju voćni čajevi.
• Vuka Karadžića 9 • Instagram •

TT Asia
U Svetogorskoj, na mestu “Ovo Bistro” se otvorio drugi restoran “TT Asia”. Enterijer je ispao minimalistički sa azijskim elementima. U istom stilu je i jelovnik: solidan izbor sušija i rolnica, nudle, ramen i pho bo.
• Svetogorska 17 • Instagram •
Barovi

T6
Manji koktel bar je krenuo sa radom u Takovskoj. Enterijer je bez preterivanja raskošan: somot, velelepni ćilimi, skupocen nameštaj. Spremaju tvistove na klasiku i inventivne (i jako lepe) autorske koktele.
• Takovska 6 • Instagram •